• BIST 9524.59
  • Altın 2490.463
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.7015
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

İlanla yabancı doktor arıyorlar

İlanla yabancı doktor arıyorlar
Yabancı uyruklu doktor ve sağlık çalışanlarının Türkiye’de çalışmalarına izin veren yönetmeliğin yürülüğe girmesinin ardından Özel Hastaneler ve özel sağlık kuruluşları ...

Yabancı uyruklu doktor ve sağlık çalışanlarının Türkiye’de çalışmalarına izin veren yönetmeliğin yürülüğe girmesinin ardından Özel Hastaneler ve özel sağlık kuruluşları ilanla yabancı uyruklu doktor ve hemşire aramaya başladı.

Verilen ilanlarda branş, deneyim ayrımı aranmaksızın herhangi bir dükkana vasıfsız eleman aranır gibi “Tüm Branşlar İçin Yabancı Doktor ve Hemşire Aramaktadır” ifadeleri yer alıyor. Yasaya başından beri karşı çıkan TTB ve SES ise ilanlarla birlikte eleştirilerin de ne kadar haklı olduklarının ortaya çıktığını belirterek “Amaç daha fazla kâr elde etmek ve daha kötü koşullarda, düşük ücretle sağlık personeli istihdam etmektir” değerlendirmesinde bulundu.

DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞACAK SAĞLIKÇI İSTENİYOR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, özel sağlık kuruluşlarının yabancı doktor, hemşire aramasının temelinde daha düşük ücretle eleman çalıştırarak kârı arttırma anlayışının yattığını söyledi. Demirdizen, “Bu durum kural dışı ve esnek çalışmayı da beraberinde getirecektir. Hiçbir nitelik belirtilmeden verilen ilanın asıl nedeni daha düşük ücretle çalıştıracak eleman bulmaktır Öte yandan mevcut çalışanlarda gerilim ve sıkıntı oluşturulacaktır” dedi.

AKP Hükümeti’nin ve sermayenin bir yandan da Entegre Sağlık Kampüsleri Projesiyle yabancı şirketlere sağlık kampüsleri açmaları için ihaleler açtığını hatıratan Demirdizen, “Tamamen kâra yönelik anlayışla bir sağlık sistemi yaratılmak isteniyor. Bununla birlikte mevcut hastanelerin, tesislerin satılması da gündemde. Yani sağlık hizmeti herhangi bir hizmet gibi tamamen kâra endeksli hale getirilecek” diye konuştu.

TEŞHİS VE TEDAVİDE DİL ÇOK ÖNEMLİ

Sağlık hizmetlerinin önemli ölçüde iletişim ağırlıklı bir yapısı olduğuna dikkat çeken Demirdizen “Bir doktor için sadece günlük dili bilmek de yetmez hastaların kullandığı yerel dili, hastanın duygu, düşüncelerini anlamanız gerekir ki hastaya doğru teşhis koyabilsin. Dile tam olarak hakim olamayan hekim, hastayı tedavi etmenin tüm aşamalarında sorunlar yaşayacaktır” uyarısında bulundu.

‘HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI’

Konunun Türkiye’deki hekim sayısı ve yetersizliğiyle ilgili olmadığını bunun sağlık çalışanlarının işgücünü ucuzlatmak anlamına geldiğini ve büyük ölçüde verilecek hizmetin kalitesini düşüreceğini aktaran SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, “Bu ilanda kullanılan ifade de sermaye ve hükümetin bu olaya hangi açıdan baktığını gösteriyor. Daha önceki eleştirilerimizde ne kadar haklı olduğumuz görülüyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmelikte yabancı doktorların dil bilme ve dil sınavını geçme koşulu olduğunu ifade eden Erdolu “Bu ilanda ise böyle bir ibare yok. Bu da hasta-doktor iletişimi açısından oldukça sakıncalı. Yabancı doktor Türki Cumhuriyetlerden gelse, oranın lehçesiyle konuşsa bile hastalığın tanısında yüzde 51 payı olan hasta sorgulamasını sağlıklı yapamayacaktır. Bu da başvuran hastaların alacağı hizmetin yetersizleşmesine neden olacaktır. Aynı durum hemşireler için de geçerli. Hemşirelerin hastayla tedaviyi uygulama sürecinde daha çok yüz yüze geleceğini düşünürsek daha vahim sonuçların doğacağı da açıktır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

--------------------------------------------------------------------------------

YABANCI UYRUKLU HASTALAR İÇİNMİŞ

İlanla ilgili görüştüğümüz Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Başhekim Asistanı Aysun Çınar, hekim açıkları olduğunu, Türkiye’de de hekim bulmanın zor olduğunu iddia etti. Çalışma Bakanlığı’ndan da izin aldıkları koşulda yabancı uyruklu hekim ve sağlık personeli alacaklarını söyleyen Çınar, “Doktorlarımızın yurtdışından gelen hastalarımızla daha iyi bir iletişim kurabilmesini de amaçlıyoruz” dedi. SES ve TTB’nin amacının daha fazla kâr etme ve daha düşük ücretle eleman çalıştırma olduğu eleştirilerini ilettiğimiz Çınar, başvuruları başhekimin alacağını ve şartları bilmediğini söyleyerek cevap vermedi.

evrensel.net

Bu haber toplam 4536 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim