• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

'İnattan vazgeçin, hemşire sayımız az'

'İnattan vazgeçin, hemşire sayımız az'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 740, Türkiye'de ise her 100 bin kişiye 131 hemşire düştüğünü belirterek, ''inatla 'Türkiye'de hemşire sayısı, doktor sayısı fazladır, yeterlidir) diyenler, bu saçma inatlarından, vatandaşımızı d

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 740, Türkiye'de ise her 100 bin kişiye 131 hemşire düştüğünü belirterek, ''inatla 'Türkiye'de hemşire sayısı, doktor sayısı fazladır, yeterlidir) diyenler, bu saçma inatlarından, vatandaşımızı da, hemşiremizi de, doktorumuzu da, sistemimizi de sıkıntıya sokan bu inatlarından vazgeçecekler'' dedi.

Akdağ, partisinin Kayseri Şehir Tiyatrosu'ndaki İl Danışma Meclisi Toplantısı öncesi gazetecilerin bebek ölümlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Akdağ, Ankara'daki Büyük Doğumevi olarak bilinen Zekai Tahir Burak Hastanesindeki bebek ölümleri sonrası oluşturduğu 5 kişilik bilimsel komisyonun raporunu 12 Ağustos Salı gününe kadar vereceğini belirtti.

Bir bebeğin cesedinin kutu içerisinde ailesine teslim edilmesi üzerine başlattıkları soruşturmayı da ayrıca yürüttüklerini ifade eden Akdağ, bu olaydan sorumlu personele de idari yaptırımın uygulandığını anlattı.

Akdağ, bütün hastaların, çocukların, sağlıkları için en güzelini yapmaya devam edeceklerini kaydederek, ''bunu Büyük Doğumevindeki olaydan bağımsız olarak söylüyorum. Çünkü, orayı soruşturan arkadaşlar ne sonuç getirirse ben ona göre hareket edeceğim. Doğrudan orada çalışan insanları, yöneticileri suçlamak da hakkımız değil. Buna ancak incelemeler sonucunda karar verebiliriz'' diye konuştu.

-HEMŞİRE SAYISI YETERSİZ-

Türkiye'de doktor sayısının yetersizliğini birkaç yıl önce dile getirdiğinde kendisine karşı çıkanlar olduğunu ifade eden Akdağ, şöyle devam etti:

''Bugün Türkiye doktor sayısının yetersizliğinin anlamını çok iyi biliyor. Şimdi gündemde, 2 senedir bunu da konuşuyoruz ama arzuladığımız kadar gündeme getirememiştik. Hemşire yetersizliği var.

AB ülkeleri ile Türkiye'deki bebek ölümlerini kıyaslayan bazı siyasetçiler var. Bu bir defa yanlış bir kıyaslama. Türkiye'nin kıyaslamasını kendi gelir gurubumuzdaki ülkelerle yapmamız lazım. Kendi gelir gurubumuzdaki ülkelerle kıyaslama yaptığımız zaman, yani orta yüksek gelirli ülkeler deniyor buna, anne ölümleri bu gelir gurubunda 100 binde 90'lardadır. Türkiye'de ise anne ölümlerini yüzde 20'nin altına çekebildik. Yine o gelir gurubunda binde 24 civarında bebek ölümleri var. Türkiye'de bebek ölümlerini binde 20'nin altına çekebildik. Bu kolay olmadı. Ayaküstü bir açıklama istediğinizde bu kadarını anlatabiliyorum. Bunları kamuoyumuzla paylaşacağız.''

AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 740 civarında hemşire düştüğünü dile getiren Akdağ, Türkiye'de ise her 100 bin kişiye 131 hemşire düştüğünü söyledi.

''Geçmişte 'Türkiye'de hemşire sayısının fazla' olduğunu söyleyenlere artık ne demek lazım siz düşünün'' diyen Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

''Bugün en büyük gürültüyü çıkaranlar da onlar. Enteresandır. Yani personel sayısının yetersizliğinden bahsettiğiniz zaman, mutlak anlamda bir yetersizlik varsa, bunu bütün Türkiye'ye elinizden geldiği kadar dengeli bir biçimde dağıtmak zorundasınız. Ne yapacağız... O zaman inatla 'Türkiye'de hemşire sayısı, doktor sayısı fazladır, yeterlidir' diyenler, bu saçma inatlarından vatandaşımızı da, hemşiremizi de doktorumuzu da sistemimizi de sıkıntıya sokan bu inatlarından vazgeçecekler.

Biz geçtiğimiz dönemde YÖK yönetimine bu hususta derdimizi anlatamadık. Bu dönemde yeni YÖK yönetimi meseleyi çok erken anladı, anlatabildik. Hem doktor hem de hemşire sayımızı artırabilmek için çalışma yapacağız.''

-''AİLELERLE BİRLİKTE AĞLADIM''-

Çocuk sağlığı ve hastalıkları profesörü olduğunu anımsatan Akdağ, bakan olmadan önce hayatının çocuklara hizmet etmekle geçtiğini belirtti.

Akdağ, hasta çocukların aileleri ile birlikte gözyaşı dökmüş bir insan olduğunu vurgulayarak, ''bu husustaki hassasiyetim en üst düzeydedir. Hükümetimizin, Başbakanımızın da hassasiyetini bütün vatandaşlarımız biliyor. Bu çeşit olaylardan Türkiye'nin gerçeklerini unutarak bir takım siyasi sonuçlar çıkarmaya, rantlar sağlamaya çalışanlar topluma ayıp ediyorlar'' dedi.

Hamile annelerin kışın ihtiyaç duyulduğunda kızaklarla şehirlere ulaştırılmaya çalışıldığı günlerden, bugün 75 civarında kar üstü paletli araçların kullanıldığı bir Türkiye'ye geldiklerini kaydeden Akdağ, hamilelerin kışın çok ağır geçtiği köylerden şehir merkezlerine 15 gün önce getirildiği ve orada doğurtulduğunu anlattı.

Akdağ, bir takım ''insafsız eleştiriler'' yapanların bebek cenazelerinin hastane morglarında rehin tutulduğu günleri unutmuş olabileceklerini ifade ederek, ''biz Türk milleti olarak o günleri unutmadık. Bebek, çocuk ve anne sağlığı için bugüne kadar yaptıklarımıza bundan sonra da devam edeceğiz. Hedefimiz çok daha iyisini sağlamaktır'' dedi.

www.zaman.com.tr

Bu haber toplam 1972 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim