• BIST 9120.29
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Uzunkaya: "İş kazalarının yüzde 98'i engellenebilir"

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Uzunkaya: "İş kazalarının yüzde 98'i engellenebilir"
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, meslek hastalıklarının tamamının, iş kazalarının ise yüzde 98'inin iş sağlığı ve güvenliği tedbirleriyle engellenebileceğini bildirdi.

"ILO verilerine göre, iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle her yıl 3 milyon civarında insan yaşamını yitiriyor. Böyle acı bir tablo ile karşılaşmak zorunda değiliz. Meslek hastalıklarının tümünü, iş kazalarının ise yüzde 98'ini engellemek mümkün"

Uzunkaya, Endüstriyel Toksikoloji Derneği'nce çevrim içi düzenlenen 3. Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi'ne katıldı.

Ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer aldığı kongrenin, çalışma hayatı ve toplumda iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşmasına katkı sağladığını belirten Uzunkaya, iş sağlığı ve güvenliğinin, çalışanın yanında iş yerini, işvereni ve ülkeyi koruyan önemli bir konu olduğunu söyledi.

Endüstriden ve teknolojiden vazgeçilmeyeceğini ancak insan ve insan sağlığından "asla" vazgeçilemeyeceğini vurgulayan Uzunkaya, şunları kaydetti:

"Kovid-19 salgını nedeniyle 2 yılda dünya genelinde 5 milyon insan hayatını kaybetti. ILO verilerine göre, iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle her yıl 3 milyon civarında insan yaşamını yitiriyor. Böyle acı bir tablo ile karşılaşmak zorunda değiliz. Meslek hastalıklarının tümünü, iş kazalarının ise yüzde 98'ini engellemek mümkün. Kovid-19 sürecinde nasıl pandemi ilan edilmişse, iş sağlığı ve güvenliği de aynı hassasiyetle üzerinde durulması gereken bir konudur."

Kontrol altına alınmayan kimyasallar meslek hastalıklarına yol açıyor

Uzunkaya, sanayi ve teknolojinin gelişimine bağlı olarak kimyasalların üretiminde, tüketiminde ve atık miktarlarında ciddi artış olduğunu belirterek, "Bu artış sürecinde, kimyasallar ile insanlar arasındaki ilişki iyi kontrol altına alınamadığında sağlığı olumsuz etkileyen hususlar yaşanıyor. İş yerlerinin ve çalışların kimyasallara maruz kalması sonucunda istenmeye sağlık sorunları nedeniyle ciddi meslek hastalıkları ortaya çıkıyor. Bu durumdan kaynaklı meslek hastalıklarının yaşamaması için bu kongrenin ve katılımcıların önemli katkıları olacaktır." dedi.

Endüstriyel Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Engin Tutkun'un moderatorlüğündeki kongreye, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Osman Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (ÇASGEM) Başkanı Kenan Yavuz, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Serdar Şardan ve ilgililer katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 826 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim