• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

İşitme kaybında erken tanı "hayata bağlıyor"

İşitme kaybında erken tanı "hayata bağlıyor"
İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zahra Polat: "Doğuştan işitmeyen çocukların en geç 1,5 yaşındayken iç kulak nakli ameliyatı olmaları gerekiyor.4 yaşından sonra tedavi görmeye başlanırsa artık geçtir."

HALİS AKYILDIZ - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi D. Öğretim Üyesi Zahra Polat, doğuştan işitmeyen çocukların en geç 1,5 yaşındayken iç kulak nakli ameliyatı olmaları gerektiğini belirterek, "4 yaşından sonra tedavi görmeye başlanırsa artık geçtir. Çünkü sesi yeterince tanımıyorlar, bu nedenle dili de geç öğrenirler ancak tam öğrenemezler. Normal işiten yaşıtlarından geri kalırlar." dedi.

Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların doğdukları hastanelerde ya da sağlık merkezlerinde işitme-tarama testlerinden geçemediği ve yeterince uzman ile cihaz bulunmadığı durumlarda tam teşekküllü hastanelere gönderilmesi gerektiğini söyledi.

İşitme kayıpları veya beyin kanaması sonucunda oluşan konuşma, artikülasyon ve ses bozukluklarının ya da kekemeliğin her aşamasının tam teşekküllü hastanelerde takip edilmesi gerektirdiği vurgulayan Polat, "Normal işitmeyle doğan çocuklar, 4 yaşına geldiklerinde dili öğrenmiş olur. 4 yaşından sonra herhangi bir nedenle işitme kaybına uğradığı zaman hemen uygun müdahale yapılırsa daha çabuk sonuca varıyoruz. Yaşıtlarından çok geri kalmazlar." diye konuştu.

- "Erken müdahale önemli"

Polat, doğuştan işitmeyen çocukları en erken 6 aylıkken cihaz ile sesle buluşturduklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Doğuştan veya sonradan işitme kaybına maruz kalan çocukların işitme cihazları, iç kulak ameliyatları, orta kulak problemlerinin her türlü tedavisini hastanemizde takip etme olanağımız mevcuttur. Normal işitmeye sahip kişiler, sesi doğal olarak duyar ama doğuştan işitemeyen çocukların sesle herhangi bir tanışıklığı yok. Bu çocukları en az 6 aylıkken cihazlandırdığımız takdirde sesi tanımaya başlıyorlar. Bu nedenle normal işiten çocuklardan çok geri kalmazlar ama 4 yaşına geldiğinde halen sesi tanımıyorsa o zaman tedavi bizim için zorlaşıyor. İşitme cihazı yeterliyse ömür boyu cihazla takip edilebilirler fakat cihaz yeterli olmadığı süreçlerde iç kulak nakline (biyonik kulak) başvuru yapmamız gerekir. Bu çocukların en geç 1,5 yaşındayken iç kulak nakli ameliyatı olmaları gerekiyor. 4 yaşından sonra tedavi görmeye başlanırsa artık geçtir. Çünkü sesi yeterince tanımıyorlar. Bu nedenle dili de geç öğrenirler ancak tam öğrenemezler. Normal işiten yaşıtlarından geri kalırlar."

Erken müdahalenin önemine işaret eden Polat, işitme kaybının belirlenmesinden sonra, uygun tedavi biçimine aileyle birlikte karar verilmesi gerektiğini vurguladı.

Polat, bu kapsamda uygun işitme cihazının belirlenmesi veya cihaz yeterli değilse iç kulak ameliyatlarının yapılmasının hastanelerinde mümkün olduğunu kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2375 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim