• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

İskontodan kurtulan eczacılar, şimdi de ilaç firmalarına stok çalımı atıyor

İskontodan kurtulan eczacılar, şimdi de ilaç firmalarına stok çalımı atıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile protokol imzalamak üzere masaya oturan ve kurum iskontolarından kurtulan eczacılar, şimdi de ilaç fiyat kararnamesi için Sağlık Bakanlığı'yla görüşmelere başlıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile protokol imzalamak üzere masaya oturan ve kurum iskontolarından kurtulan eczacılar, şimdi de ilaç fiyat kararnamesi için Sağlık Bakanlığı'yla görüşmelere başlıyor.

Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) yasalaşması için çalışmalarını sürdürdüğü kararnamede, ilaç fiyatlarındaki düşüşlerde eczanenin stok zararını ilaç firmalarının karşılaması öngörülüyor. İlaç firmaları ise belirsizlik nedeniyle tedirgin.

SGK ile TEB arasında önceki gün imzalanan ilaç protokolü ile eczacılar, SGK'nın ilaç üreticilerinden aldığı yüzde 4-11'lik kamu kurum iskontosuna aracılık etmekten kurtuldu. Daha önce ilaç firmaları üretim fiyatı üzerinden iskonto yaparken, SGK'nın satış fiyatı üzerinden yürüttüğü işlemlerde aradaki fark eczacının cebinden çıkıyordu. Yeni düzenlemeyle beraber ilaç firmaları artık iskontoları ilacın perakende fiyatı üzerinden yapacak.

Henüz protokolün detayları üzerinde çalışmalar devam ederken eczacılar şimdi de Sağlık Bakanlığı ile görüşerek fiyat değişikliklerinde karşılaştıkları stok zararlarına da çözüm bulunmasını istedi. Bugüne kadar ilaç fiyatlarında düşüş olduğu anda eczanelerin stoklarındaki yüksek fiyatlı ürünleri de yeni fiyattan satarak aradaki farkı zarar hanesine yazdıklarını belirten eczacılar, 45 günlük bir geçiş süresi olması gerektiğine dikkat çektiler.
 
Eczacı sermayeyi tüketti
Ankara Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Güneş, yaptıkları görüşmelere göre yakın zamanda yayınlanması beklenen yeni ilaç fiyat kararnamesinde bu sürenin yasallaşacağını ve stok zararının ilaç firmasınca karşılanacağını söyledi. Halen Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Güneş, "Şu anki kararnameye göre de üretici firmalar 45 günlük süreyi beklemeksizin yeni fiyatları uygulamak istiyorsa eczacıların stoklarındaki farkı ödemesi gerekiyor. Ancak hiçbir firma bunu ödemiyor. Çünkü herhangi bir yaptırım yok. Şimdi Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimizde konuyu karara bağlayacağız" dedi. Kararnameyi 1 Ekim'de yeniden düzenlenmek üzere masaya oturacaklarını anlatan Güneş, "Bugüne kadar ilaç firmaları kârlarından kısarken, eczacı öz sermayesini tüketti. Şimdi biraz da ilaç firmaları ödesin" diye konuştu. 
 
İlaç sektörü endişeli
Henüz protokolün son halini görmeyen ilaç sektörü temsilcileri ise, uygulamadan endişe duyuyor. Protokolün sektörde kârı ciddi şekilde düşüreceği tahmin edilirken, 45 günlük ilaç fiyat değişim süresinin de yolda olduğunu gören ilaç üreticileri, "İlaç sanayi bu kararlarda taraf olarak alınmadı. Sektöre darbe vuruluyor" görüşünde.

Abdi İbrahim İlaç Genel Müdürü Erman Atasoy, protokolün hâlâ belirsiz olduğuna dikkat çekerken, "Eczanelerin genelinde 15-20 günlük stok vardır. 45 gün boyunca düşük fiyattan satın alıp, yüksek fiyattan satarlarsa fazladan gelir elde edebilirler" dedi

Bu haber toplam 1811 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim