• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

İşsize 953 TL maaş

İşsize 953 TL maaş
Yeni asgari ücret, işsizlik maaşına da yansıdı. İşsiz kalanlar 953 liraya varan maaş alacak. Çalışılan süreye göre bu maaş 10 ay süreyle ödenecek. Haklarınzı öğrenip başvurun...

Çalışanların işten çıkartıldığında en büyük garantisi olan işsizlik maaşı10 aya varan sürelerle ödeniyor.

TAKVİM, işsizlik maaşı konusunda merak edilenlere ışık tutmaya devam ediyor. Bugün de kimlerin ne kadar süre, ne kadar işsizlik maaşı alacağı konusuna açıklık getiriyoruz. İşte bu konulardaki sorularınızın yanıtları:

 

İşsizlik maaşı ne kadar süre ödenir?

 

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşulu ile işsizlik maaşından yararlanabiliyor. Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde; - 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, - 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, - Bin 80 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilir.

 

Miktarı nasıl hesaplanır? 

 

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanır. Ancak işsizlik ödeneğinde tavan uygulaması var. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemiyor. Ayrıca işsizlik ödeneğinden damga vergisi kesintisi yapılıyor.

 

Yeni asgari ücret işsizlik maaşını etkiledi mi? 

 

1 Ocak 2015'ten itibaren geçerli olacak brüt asgari ücret bin 201.5 liraya yükseldi.

Buna bağlı olarak, işten çıkarılmadan önce asgari ücretle çalışan kişilere verilecek işsizlik maaşı arttı. İşsizlik maaşı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemiyor. Bu nedenle asgari ücrete yapılan zam, yüksek maaşla çalışanların da işsiz kaldığında alacağı işsizlik maaşını artırdı. İşsizlik maaşında tavan 953,90 TL'ye yükseldi.

 

Son 120 günde kesinti sayılmayan haller nelerdir? 

 

Hizmet akitleri 4447/51'inci madde kapsamında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte; hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma, hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali, kısmi istihdam, grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, ekonomik kriz, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.

 

 

DİKKAT KESİLEBİLİR

İşsizlik ödeneği hangi hallerde kesilir?

 

İşsizlik ödeneği almakta iken; - İŞKUR tarafından teklif edilen bir işi haklı bir nedene dayanmaksızınreddeden sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.

 

- Gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.

 

İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim