• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

İşsizin kaç gün hasta olma hakkı var?

İşsizin kaç gün hasta olma hakkı var?
İşsiz kalan sigortalının sağlık hizmetinden yararlanma süresi 90 gün olacak. Yararlanma için prim gün sayısı da 90 gün olarak belirlendi

İşsiz kalan sigortalının sağlık hizmetinden yararlanma süresi 90 gün olacak. Yararlanma için prim gün sayısı da 90 gün olarak belirlendi

 

TBMM Genel Kurulu, işten ayrılan sigortalıların sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekleri süreyi 10 günden 90 güne çıkardı. Böylece çalışanlar işşiz kaldıkları dönemde 3 ay boyunca sigorta kapsamında tedavi olabilecek.
Genel Kurul’da, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda  değişiklik öngören tasarının 2. bölümü önceki gün görüşüldü.
Görüşmelerine geçen hafta başlanan 42. madde üzerinde AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve arkadaşlarınca değişiklik önergesi verildi. Kabul edilen önergeye göre, 18 yaşını doldurmayanlar, tıbben başkasına muhtaç olanlar, acil haller, iş kazası ve meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri ve analık halleri dışında, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için son 1 yıl içinde toplam 90 gün genel sağlık sigortası primi ödeme şartı aranacak. Buna göre, son 1 yıl içinde 3 aylık sağlık primi ödenmemiş olan sigortalılar sağlık hizmeti alamayacak.

6 ay talep edilmişti
Bağ-Kur ve Türkiye’de ikamet eden ve başka bir ülke mevzuatı kapsamında olmayan yabancı ülke vatandaşlarında bu süre 60 gün olacak.
Emek Platformu, mevcut uygulamada olduğu gibi çalışması sona eren sigortalılardan, önceki yıl içinde 90 gün prim ödeyenlerin kendileri, 120 gün prim ödeyenlerin ise kendileri ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu kişilerin 6 ay süreyle sağlık yardımlarından yararlanmalarını talep etmişti. Yapılan düzenleme ile sosyal tarafların talepleri tam olarak karşılanmış olmasa da çalışması sona eren sigortalılara sağlık hizmetlerinden 3 ay süreyle yararlanma hakkı tanınmış oldu.
Mevsimlik işlerde çalışan işçilerin hizmet akitlerinin askıda olduğu sürece genel sağlık sigortası primlerinin kamu işverenlerince ödenmesi öngörülerek sağlık yardımlarından yararlanmaları konusundaki engel de kaldırıldı.

Çalışan eylem hazırlığında
“Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” tasarının geri çekilmesi için 15 Nisan’da TBMM’ye gidecek. Platformun yazılı açıklamsında, “Emek Platformunun ilk toplantısında,  tasarının Meclis’e gelmesi halinde tüm yönetici ve temsilcilerin Ankara’ya çağrılacağı yönündeki kararı uyarınca, 15 Nisan Salı günü Ankara’da olacağız ve Meclis’e gideceğiz” denildi.

 

 MİLLİYET

Bu haber toplam 1611 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim