• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

İstanbul böyle kongre görmedi, İstanbul'a 10 bin doktor geliyor

İstanbul böyle kongre görmedi, İstanbul'a 10 bin doktor geliyor
Önümüzdeki hafta cumartesi İstanbul'a 10 bin doktor geliyor. Bütün 5 yıldızlı oteller doldu. Her doktorun kişi başı 4 bin euro harcaması bekleniyor

İstanbul büyük bir kongreye daha ev sahipliği yapacak. 10 bin kişinin katılacağı Avrupa Alerji ve İmmünoloji Akademisi'nin (EAACI) 30'uncusu 11-15 Haziran tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. Kongreye 10 bin doktor katılacak. 5 günlük konferans için 5 yıldızlı oteller doldu. 5 günde 40 milyon euroluk gelir bekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde yapılacak kongre aynı zamanda Türkiye'nin en yüksek katılımlı tıp kongresi olma özelliğini taşıyor. Kongreyi organize eden Ersoy Tabaklar (Plaza Turizm Yönetim Kurulu Başkanı yardımcısı) ve Prof. Dr. Can Ömer Kalaycı (EAACI 2011 Kongre Başkanı) ile bir araya geldik.

Türkiye'de yılda 50 civarında uluslararası Tıp Kongresi gerçekleşiyor. Türkiye'de "bu iş oldu" demek için kaç kongre olması gerek ve ne gibi eksikliklerimiz var?
Kongrelerin sayısının artması tabii ki ekonominin iç dinamiklerde bir hareket yaratıyor. Ayrıca, geçici de olsa bir istihdam yarattığı söylenebilir. Yapılan istatistiklere göre, kongre katılımcıları yani kongre turistleri normal turistlere göre en az 4 kat daha fazla döviz bırakıyor. Dünyada kongre pazarı öyle büyük bir pazar ki, "bu iş oldu" o kadar kolay olmayabilir. Aslında neredeyse kongre turizmi için hiçbir eksiğimiz yok, yani kongre merkezlerimiz, kongre organizatörlerimiz, otellerimiz, teknik altyapımız, hizmet anlayışımız dünyadaki tüm ülkeler ile rahatlıkla rekabet edebilecek seviyede, hatta en iyiler arasında olduğumuzu söyleyebilirim.

YAKINDA KONGRE ÜSSÜ OLURUZ
Ne zaman Viyana, Barselona, Paris ve Berlin olabiliriz?

Özellikle İstanbul'un bu sayılan şehirleri geride bırakacak şekilde özel nitelikleri içinde barındırdığı, teknik anlamda da son derece ileri olduğunu söylemek doğru olur. 8 yıl sonra İstanbul'un Avrupa'daki en önemli birkaç kongre şehrinden biri olacağından şüphemiz yok.

İstanbul'un seçilmesinde neyin etkisi var?
Ekonomik istikrar çok önemli tabi, ancak daha da önemlisi güvenlik anlamında sıkıntı yaşamamak. Ayrıca ülkemizin son yıllarda sergilediği istikrarlı tablo uluslararası organizasyonlarda bizim de önümüzü açıyor.

Organizasyona kaç otel ayrıldı?
Özellikle Lütfi Kırdar ve Istanbul Kongre Merkezi'nin yakın çevresindeki yani Avrupa yakasındaki tüm 4-5 yıldızlı oteller ayrıldı.

Dünya Genelinde düzenlenen kongre sayılarının şehir bazında dağılımına göre 2009'da İstanbul 17. sırada yer alıyor. Önümüzdeki dönemler için farklı bir durum olabilir mi?
Bu tip kongreler bazen bir kaç yıl evvelden netleştirilebiliyor. 2015 yılı için İstanbul'un dünya genelinde düzenlenen kongre şehirleri arasında ilk onda olacağını söyleyebiliriz.

Londra'ya geçen yıl 8 bin kişi katılmış, sizce neden İstanbul'a da bir o kadar hatta fazla insanın gelmesi bekleniyor? Seneye nerede olacak, belli mi?
Yüksek katılımı sağlayan en önemli unsur bilimsel programın ve konuşmacıların kalitesidir. Bunun dışında kongre düzenlenen merkezin çekiciliği de önemli rol oynar. İstanbul'da gerçekleşecek olan kongrede bunların tümü var. İstanbul, tüm dünyada beğenilen cazibe kentlerinden biridir. Büyülü bir şehir olarak ilgi topluyor. 2012 yıllık kongresi Cenevre'de gerçekleştirilecektir. 2013'te ise Dünya Allerji Organizasyonu ile ortak bir toplantı İtalya'da yapılacaktır.

Ersoy Tabaklar
"Kongre katılımcılarından turlara ciddi bir katılım söz konusu. Klasik İstanbul turlarının yanı sıra; özel yemek organizasyonları düzenleniyor. Ortalama 150 - 200'er kişilik özel yemek organizasyonları için seçilen mekanlardan bazıları; Sait Halim Paşa Yalısı, Esma Sultan, Galata Kulesi gibi yerler... Eğlenmek için de yine Boğaz şeridinde Reina tercih ediliyor. Kişi başı en az 4 bin euro bırakacakları öngörülüyor."

Can Ömer Kalaycı
"İstanbul bu kongreyi Cenevre ve Prag'ın elinden aldı. Kongrenin yapılacağı merkezin belirlenmesini etkileyen birkaç temel faktör vardır. Bunlardan biri kongrenin yapılacağı yerin insanların gözündeki cazibesinin önemli olduğunu söyleyebilirim. Türkiye ve İstanbul bu özellikleri layığı ile sağladı."
 

SİNAN ÖZEDİNCİK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3803 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim