• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

İstanbul Üniversitesi'nde "Sağlıkta Yardımlaşma" konulu sergi ve sempozyum

İstanbul Üniversitesi'nde "Sağlıkta Yardımlaşma" konulu sergi ve sempozyum
İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Klasik Türk Bezeme Sanatları Atölyesi öğrencilerinin hazırladığı tezhip ve minyatür sanatıyla "Sağlıkta Yardımlaşma" konulu sergi açıldı.

Üniversitenin Rektörlük Binası Giriş Salonu'nda hazırlanan serginin açılışında Eğitim Program Sorumlusu Prof. Dr. Nil Sarı, sergide tezhip ve sağlıkta yardımlaşma konusuyla ilgili güzel sözler, hadisler ve ayetlerden yola çıkan eserlerin yer aldığını belirtti.

Özellikle "Ya Şafi" zikri üzerine çokça çalışma yapıldığını aktaran Sarı, sergide ayrıca yeni çalışmalar ve tasarımların beğeniye sunulduğuna işaret ederek, klasik minyatür sanatıyla da 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın başında fotoğraflardan ve çizimlerden yararlanılarak gureba hastanelerinin resmedildiğini söyledi.

Gureba hastanelerinin garibanların, yoksulların bakıldığı hastaneler olduğunu hatırlatan Sarı, "Kendi geleneklerimizde bu hastaneleri unuttuk. Sağlık bakımı o zaman aslında parayla satılmazdı. Karşılıksız yapılırdı, hastaneler ücretsizdi. Özel hastaneler çok sonra kurulmaya başlandı ama özel hastanelerde de şartlar vardı. Dolayısıyla Selçuklu'dan Osmanlı'ya en güzel mimariyle inşa edilen bizim eski sağlık kurumlarımızın darüşşifa hanelerin de burada minyatür sanatıyla resimlerini göreceksiniz. Bütün arkadaşlarına eline sağlık." dedi.

Atölye Başkanı Jale Yavuz, serginin "Geçmişten Geleceğe Sağlıkta Yardımlaşma" konulu sempozyum çerçevesinde hazırlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sergide 'Ya Şafi' ve Kur'an'dan, hadislerden sağlıkla ilgili sözlerin yazıldığı hatlar, çeşitli üsluplarda tasarlanmış tezhiplerle bezenmiş. Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde yaptırılan ve hastaların ücretsiz tedavi edildiği hastaneler ise minyatür sanatı üslubunda tasarımlarla tanıtılıyor. Sergi, sağlık konusunun tezhip ve minyatür sanatıyla ifade edildiği zarif eserlerden oluşuyor. 32 sanatçının emeği ve göz nuruyla hazırlanan 51 eser, 20 Kasım'a kadar gezilebilir."

Atölye Başkan Yardımcısı Gaye Özen ise "Bir yıl önce çalışmaya başladığımız eserler iyiliğe, yardımlaşmaya ihtiyaç duyduğumuz şu zamanda çok daha anlamlı hale geldi. Geçmişten günümüze yardımlaşmanın insanlığın en kıymetli fiili bir davranış olduğunu bir kez daha hatırlatıyor sergimiz." değerlendirmesini yaptı.

Serginin yanı sıra "Geçmişten Geleceğe Sağlıkta Yardımlaşma Sempozyumu", İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Fatih Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Ayşegül Coşkun ile Prof. Dr. Nil Sarı'nın konuşmalarıyla başladı.

Yarına kadar devam edecek sempozyum, sağlıkta yardımlaşmanın önemini gündeme getirmeyi ve sağlıkta yardımlaşma konusunda duyarlılık kazandırma amacını taşıyor. Sempozyum kapsamında sağlıkta yardımlaşmanın tarihi boyutu, güncel meseleleri ve teorik alt yapısı ele alınacak.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 727 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim