• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

İşte en sinsi kanserler

İşte en sinsi kanserler
Kimi kanser türleri var ki hızla yayıldığı için belli aralıklarla yapılan testlerde bulgularına rastlamak mümkün değil. Bunlar; Akciğer, pankreas, rahim ağzı ve cilt kanseri ile beyin tümörü...

Bunlar; Akciğer, pankreas, rahim ağzı ve cilt kanseri ile beyin tümörü... Hiçbir belirti göstermeden hızlı yayılma özelliği gösteren bu tümör türleri hastaların kısa sürede ölümüne neden olabiliyor.

Medikal Park Göztepe Kanser Hastanesi'nden Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Hakan Karagöl, birçok hastalığın erken teşhis edilmesiyle birlikte tedavi olma artacağını belirtti.

Kısa sürede yayılıyor
Kanserli tümörlerin çoğunda 4 evre bulunduğunu ve genelde ilk 3 evrede ameliyatın söz konusu olabileceğini ifade eden Karagöl, "Ancak kimi bazı kanser türlerinin yayılma süreleri farklıdır. Kiminde 1 evre süresi yıllar alırken kimisi ise 1-2 aydan kısa olabiliyor" dedi.

Erken teşhisi zor
Bu nedenle bazı kanserler türlerinde erken teşhisin zor olduğuna dikkat çeken Karagöl, "Akciğer kanseri, rahim ağzı kanseri, beyin tümörü, pankreas kanseri ve cilt kanseri bu kategoride yer alıyor. Bunlar en hızlı yayılma özelliği gösteren tümörlerdir" şeklinde konuştu.

Belirtilere dikkat
Karagöl, söz konusu kanserlerde tarama testlerinin pek bir faydası olmayacağını söyledi."Yani şikayeti olmayan bir insanın yıllık ya da 6 ayda bir tarama testi yapmasının bir önemi yok. 'Akciğer kanseri için her yıl ya da yılda iki kez akciğer filmi çektirirsem akciğer kanserini erken dönemde yakalarım' diyemeyiz. Ancak şikayetler başladığında bu hastalıklara tanı koyabiliriz" diye konuştu.

Nedeni bulunamıyor
Kısa sürede ilerleme kaydeden pankreas kanserinin en önemli belirtileri ise; sarılık, karın ve bel bölgesine vuran ağrılar ve iştahsızlık. Yanı sıra nereden kaynaklandığı bilinmeyen tümör gruplarının olduğunu hatırlatan Doç Dr. Karagöl, şunları söyledi; "Araştırıldığında bir şey bulunamıyor. Bu kanserler iyi onkoloji merkezlerinde araştırıldığında yüzde 20'ye yakın kısmı pankreas kanseri çıkıyor."

Doktor kontrolü şart
Karagöl, cilt kanserinin bir türü ile prostat, kalın barsak ve rahim ağzı kanserleri için önerilen tarama testinin olmamasına rağmen yine de belli aralıklarla doktor kontrolünün gerekliliğine vurgu yaptı. Karagöl şöyle devam etti: "Rahim ağzı kanseri için 30 yaşından sonraki her kadın 5 yılda bir jinekologa başvurmalı ve pap smear testi yapmalı. Bunun yanı sıra 50 yaş üstü kişiler için kalın barsak ve prostat kanseri testi önerilir."

HABER: Nesrullah SONAY

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3385 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim