• BIST 9054.59
  • Altın 2296.967
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0617
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

İşte Hükümet'in sağlıkta 2008 hedefleri

İşte Hükümet'in sağlıkta 2008 hedefleri
Hükümetin 2008 Yılı Programı'nda, başta hekimler olmak üzere sağlık personeli yetiştiren kurumların öğrenci kontenjanlarının artırılacağı bildirildi. Program'da sağlık alanında gelecek yıl gerçekleştirilmesi planlanan hedeflere yer verildi. Buna göre, baş

Hükümetin 2008 Yılı Programı'nda, başta hekimler olmak üzere sağlık personeli yetiştiren kurumların öğrenci kontenjanlarının artırılacağı bildirildi. Program'da sağlık alanında gelecek yıl gerçekleştirilmesi planlanan hedeflere yer verildi. Buna göre, başta hekimler olmak üzere Türkiyede sağlık personeli açığının giderilmesi amacıyla eğitime devam eden üniversitelerin kontenjanlarının kademeli olarak artırılacak. Tıp fakültelerinin kontenjan artışına yönelik yatırım ihtiyaçlarına da cevap verilecek. Sağlık personelinin sürekli eğitimi ile mesleki yeterlilikleri geliştirilecek ve öğrencilerin, temel sağlık hizmetlerine yönelik becerilerini artıracak şekilde eğitim verilmesi amacıyla müfredat düzenlenecek.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi yeniden yapılandırılacak. Buna göre, halk sağlığını korumak, hastalık risklerini azaltmak ve önlemek için hastalık etkenlerini tanımlamada ve kontrol etmede referans düzeyde hizmet sunacak bağımsız, uluslararası benzerlerine denk bir kurum oluşturulması için gerekli mevzuat çalışmaları tamamlanacak.

Bu kapsamda Hıfzıssıhha Mektebi de sağlık enstitüsüne dönüştürülecek. DPT, Devlet Personel Başkanlığı, YÖK ve üniversitelerin işbirliğiyle Hıfzıssıhha Mektebi'nin sağlık politikası üzerine araştırma ve geliştirme yapacak bir kurumsal yapıya dönüştürülmesi için ilk aşamada teşkilat kanunu hazırlanacak.

-HASTA HAKLARI VE HASTA MEMNUNİYETİ-

Sağlık hizmeti sunumunda hasta hakları ve hasta memnuniyeti esas alınacak, hekim seçme uygulaması yaygınlaştırılacak ve hasta hakları konusunda toplum bilinçlendirilecek.

Ayrıca, üniversiteler başta olmak üzere sağlık ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle tıpta kötü uygulamalardan doğan sorumlulukların belirlenmesi ve bu tür uygulamaların engellenmesine yönelik idari ve hukuki düzenlemeler yapılacak.

-HASTANE YÖNETİMLERİ ÖZERK OLACAK-

Hizmet kalitesini artırmak amacıyla hastane yönetimleri idari ve mali açıdan özerk yapıya kavuşturulacak. Bu kapsamda, Maliye Bakanlığı, DPT, Sosyal Güvenlik Kurumu ve üniversitelerin işbirliğiyle, kamu hastane birliklerinin pilot uygulaması hakkında kanunun tasarısının TBMM'de kabulünü takiben 3 ilde pilot uygulama başlatılacak.

Öte yandan, ulusal sağlık bilgi sistemi de etkin hale getirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun işbirliğiyle Sağlık Kodlama Referans Sistemi'nin, tanı kodlama sistemini, tıbbi cihaz ve malzeme kodlama sistemini kapsayacak şekilde geliştirilmesi sağlanacak.

Aile hekimliğine geçiş yapan illerde aile hekimliği bilgi sisteminin kullanımı sağlanacak.

Tele-tıp servisleri arasında yer alan tele-radyoloji ve telepatoloji servisleri ile ilgili ''tele-tıp protokolü'' hazırlanacak. Tele-tıp projesinin pilot uygulamasına başlanacak.

Vatandaşların, aile hekimleri aracılığıyla ve telefonla doğrudan hastanelerden randevu alabilmesi sağlanacak. ''Hastane Randevu ve Sevk Entegrasyonu Sistemi''nin pilot uygulaması ise dört bölgede başlatılacak.

-İLAÇ TAKİP SİSTEMİ KURULACAK-

Maliye Bakanlığı, TRT, Sosyal Güvenlik Kurumu, meslek ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle maliyetlerde etkinliğin sağlanması amacıyla, öncelikle sağlık kurumlarının ilaç alımlarında ve tüketiminde farmaekonomik ilkelerin göz önüne alınmasına ilişkin gerekli düzenlemeler yapılacak.

Bu kapsamda ''İlaç Takip Sistemi'' kurulacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, Hacettepe Üniversitesi ve Türk Eczacılar Birliği işbirliğiyle ülke çapında geçerli bir takip sistemi kurulması ve her ilaç kutusunun merkezi bir sistemde izlenmesini sağlayacak sistemin hazırlık çalışmaları yapılacak.

-BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ GÜÇLENDİRİLECEK-

Başta koruyucu sağlık ve ana-çocuk sağlığı hizmetleri olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilerek yaygınlaştırılacak.

''Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı'' tüm sağlık kuruluşlarında yaygınlaştırılacak. Şu anda devam eden ''Yeni Doğan Tarama Programları''na işitme ve görme taramaları eklenecek.

Öncelikle okul çağı çocuklarına ilişkin olmak üzere sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve obezitenin önlenmesine yönelik programlar hazırlanacak ve standartlara uygun olmayan katkı maddeleri ihtiva eden gıdaların okul kantinlerinde satışının önlenmesine ve bu gıda maddelerinin reklamlarının içeriğine yönelik hukuki düzenlemeler yapılacak.

Ülke genelinde 2008 yılı sonunda yüzde 95 bağışıklama oranına ulaşılacak, yüzde 90'ın altında aşılama oranı olan yerleşim yerinin kalmaması sağlanacak. Aşılamada, kalite ve güvenliğin sağlanması amacıyla tüm illerde aşı soğuk oda yapımları tamamlanacak. Her kente il içi nakillerde kullanılmak üzere aşı dağıtımına mahsus soğutuculu araçlar temin edilecek.

Şu an 49 ilde devam eden ''intiharın önlenmesi ve krize müdahale programı'' ülke genelinde yaygınlaştırılacak, ''ulusal ruh sağlığı eylem planı'' hazırlanacak.

Toplumun ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesine amacıyla 20 adet ''Ağız ve Diş sağlığı Merkezi kurulacak.

-İLK YARDIM EĞİTİMİ-

Programa göre, hizmet alımı yoluyla helikopter ve uçak ambulans temin edilecek. Şu an mevcut olan 4 adet deniz ambülanslarının sayısı 10'a yükseltilecek.

İllerin kriz merkezleri ve 112 istasyonlarının iletişim alt yapısı geliştirilerek koordinasyonları sağlanacak ve şişme çadır tipi mobil acil sağlık ünitesi sayısı 11'e yükseltilecek.

Vatandaşların ilk yardım konusunda becerilerinin artırılması amacıyla mevcut ilk yardım yönetmeliğinde gerekli düzenlemeler yapılacak ve eğitimler artırılacak. 2011 yılına kadar toplumun en az yüzde 10'una ilk yardım eğitimi verilecek.

Öte yandan, Tarım Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanı ile Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ve üniversitelerin işbirliğinde, ''Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda'', tütün ürünlerinin paketlerinin üzerindeki sağlık uyarılarının kullanılmasına ve tütün ürünlerinin reklamı ve sponsorluğuna ilişkin gerekli değişiklikler yapılacak. Kapalı mekanlarda sigara kullanımının engellenmesine yönelik yaptırımlar etkinleştirilecek.

Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) sayısının ve niteliğinin artırılması, personel eğitimi, teşhis ve tedavi kılavuzlarının hazırlanması ve Madde bağımlılığı Tedavi Merkezlerinden veri toplama sisteminin geliştirilmesi sağlanacak. İstanbul, Gaziantep, Mersin, Kocaeli ve Konya'da AMATEM açılacak.

-AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRILACAK-

Hükümetin 2008 yılı programına göre, 2. basamak sağlık hizmetleri başta olmak üzere sağlık hizmetlerine erişim olanakları da iyileştirilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hayata geçirilen ve şu an için 12 ilde uygulanan Aile Hekimliği sistemi, 2008 yıl sonu itibariyle 59 ile yaygınlaştırılacak.

Yüksek güvenlikle adli psikiyatri hastanelerinin kurulacağı iller ve buna ilişkin proje hazırlıkları yapılacak. Hasta odalarında, yatak sayısı düşürülecek ve içerisinde banyo-tuvalet, telefon,televizyon, hemşire çağrı sistemi ve hasta başı ünitesinin bulunduğu nitelikli bir yapıya dönüştürülecek.

Hastane içinde ve çevresinde özürlü hastaların erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.

A ve B tipi kan merkezleri ile kan istasyonları yıl sonuna kadar yeni mevzuata göre uyumlu hale getirilecek.

Sağlık personelinin yurt çapında dengeli bir şekilde dağılımı sağlanacak. Sağlık kuruluşlarının, hedef, nüfus, hizmet bölgesi, fiziki yapı ve hizmet sunum özelliklerini esas alan bir personel dağılım planı çalışması yapılacak.

Sağlık kuruluşları ve üniversitelerin işbirliğiyle, sağlık merkezlerinde ''Teşhise Dayalı Tıp Uygulamaları'' yaygınlaştırılacak.

Bu haber toplam 1307 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim