• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

İşte kalbin en doğal ilacı!

İşte kalbin en doğal ilacı!
Dünya genelinde uzun süre yapılan araştırmalarda zeytinyağının kullanıldığı Akdeniz ülkelerinde insanların daha sağlıklı olduğu ortaya çıktı.

Dünya genelinde uzun süre yapılan araştırmalarda zeytinyağının kullanıldığı Akdeniz ülkelerinde insanların daha sağlıklı olduğu, gelişmiş toplumlarda sık rastlanan kalp damar rahatsız görülmediği ortaya çıktı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Esmeray Acartürk, Girit Mutfağı'nın Çukurova'daki İzleri adlı kitapta yer verdiği makalesinde, Akdeniz diyetinin günümüz toplumunda insan sağlığı için önemine işaret etti.

Prof. Acartürk, gelişmiş toplumlarda en önemli sağlık sorunu olmaya devam eden ölüm nedenlerinin başında gelen kalp damar hastalıklarında yaşam tarzı kadar beslenme alışkanlıklarının da etkili olduğunu söyledi.

Acartürk, Yunanistan, Finlandiya, Hollanda ve ABD ile başlayan İspanya, Girit ve Fransa'yı da içini alan 10 yıllık 7 Ülke Araştırması'nın kalp damar hastalıklarında ölüm oranları ile ilgili dikkat çekici sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi. Acartürk, Akdeniz toplumlarına özgü beslenme şeklinin 1960'lı yıllardan bu yana Akdeniz Diyeti olarak tanımlandığını, bu şekilde beslenme alışkanlığına sahip toplumlarda kalp damar hastalıklarından ölüm riskinin Kuzey Avrupa ülkelerine göre çok düşük seviyelerde kaldığının ortaya çıktığını bildirdi.

Akdeniz Diyeti'ni "Başta zeytinyağı olmak üzere rafine edilmemiş tahıl, sebze, meyve, sert kabuklu kuruyemiş, balık ve az miktarda kırmızı et içeren" bir beslenme şekli olarak nitelendiren Prof. Acartürk, şunları söyledi: "Son 10-20 yıl içinde Türkiye'nin sosyal, ekonomik ve mutfak kültürü yapısının giderek değiştiğini, bu değişimin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına da yansıdığını ve kalp damar hastalığı, şeker hastalığı, kanser ve şişmanlık gibi kronik hastalıkların artışında önemli rolü olduğu üzerinde durulmaktadır. Akdeniz diyetindeki zeytinyağı tüketiminin sağlık üzerine faydalarına ilişkin yapılan araştırmalarda diğer bitkisel yağların aynı şekilde etkili olmadığını göstermektedir."

Sağlık açısından hiçbir zararlı etkisi olmayan kalp dostu zeytinyağının, içerdiği antioksidanlar sayesinde hücreleri yenilediği, doku ve organizmaların yaşlanmasını geciktirdiği, safra kesesini kolesterolden temizlediği, kabızlığı önleyerek bağırsakların düzgün çalışmasını sağladığı, kalp damar hastalıkları ile kansere karşı da koruyucu etki sağladığını hatırlatan Prof. Esmeray Acartürk, sözlerini şöyle tamamladı: "İşte zeytinyağını bol tüketen Ege ve Akdeniz bölgemizin insanında özellikle Ayvalık ve civarında kalp hastalığı riskinin düşük olması hiç şaşırtıcı değildir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3824 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim