• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

İşte tartışılan yüz naklinin ilk fotoğrafı

İşte tartışılan yüz naklinin ilk fotoğrafı
Hacettepe Üniversitesi’nde 24 Şubat’ta Türkiye’nin ikinci yüz nakli yapılan hastası Cengiz Gül’ün ameliyattan sonra hiç fotoğrafı çıkmadı. Motosiklet kazası sonucu hayatını kaybeden 40 yaşındaki...

Hacettepe’de, Türkiye’nin ikinci yüz nakli yapılan hastası Cengiz Gül ilk kez görüntülendi. VATAN’ı karşısında görünce şaşıran Gül, naklin gerekli olmadığı eleştirilerine, “Gerekli olmasaydı göze almazdım” diye yanıt verdi. Gül, “Yüzüm çok güzel oldu. Sakalım çıktığında çok mutlu oldum” dedi
 

Hacettepe Üniversitesi’nde 24 Şubat’ta Türkiye’nin ikinci yüz nakli yapılan hastası Cengiz Gül’ün ameliyattan sonra hiç fotoğrafı çıkmadı. Motosiklet kazası sonucu hayatını kaybeden 40 yaşındaki N.A’nın yüzünün 8.5 saat süren bir operasyonla nakledildiği 25 yaşındaki Cengiz Gül ameliyatının ardından ilk kez dün öğle saatlerinde görüntülendi. Gül, ameliyattan 2 ayı aşkın bir süre sonra sarı tişört ve eşofmanı ile hastane bahçesinde dolaşırken objektife takıldı. Son derece sağlıklı görünen Gül kaşlarını oynatabiliyor ve yüz kaslarını hareket ettirebiliyor. Zaman zaman telefonla konuşan Gül’ün yüzünün bantlı olmasına rağmen boyun bölgesindeki renk değişikliğinden yüz nakledildiği anlaşılabiliyor. Gül’ün en geç 10 gün sonra taburcu olması bekleniyor.

‘Göze almazdım’

Fotoğrafının çekildiğini farkedince şaşıran Gül, “ameliyata gerek yoktu” şeklindeki yorumlara üzüldüğünü belirterek, “Herkes benim yüzümü konuşuyor. Dışarıdan yorum yapmak kolay. Yorum yapanların hiçbiri benim yüzümü yakından görmedi. Uzaktan gördüler, yüzümün ne halde olduğunu bilmiyorlar ama konuşuyorlar” dedi. Gül, “Yüzümü kapatarak dolaşıyordum, saçlarımı uzatmıştım, yüzümde sakal çıkmıyordu. Hayallerim vardı. Yüzümün nakle ihtiyacı olmasaydı bu kadar riskli bir operasyonu göze alamazdım” diye konuştu. Yeni yüzünü çok beğendiğini ifade eden Gül, “Yüzümde sakal bile çıkıyor. Sakalım çıktığında çok mutlu oldum. Yüzüm çok güzel oldu. Doktoruma çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘Doktoruma haksızlık’
Gül, çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar ile ameliyat öncesinde iki günü beraber geçirdiklerini belirterek, “O zaman onunla sohbet etme imkanım olmuştu. Şevket nakli çok istiyordu. Organ bulunsa da nakil olsam diye can atıyordu. Bunları konuşmuştuk onunla. Ben de yüz naklini çok istediğimi söylemiştim ona. Şevket’in ölümüne çok üzüldüm” dedi.

“Şevket’in ölümünün ardından Hacettepe Üniversitesi’ne ve ameliyatımı yapan doktoruma çok haksızlık edildi” diyen Gül, “Hacettepe de doktorum da bunu hak etmedi. Prestij için bu ameliyatların yapıldığı söylendi. Hacettepe’nin de doktorumun da prestije ihtiyacı yok. Doktoruma bile bile gereksiz ameliyat yaptı diyorlar. O da bir insan ve çok iyi bir insan gereksiz bir ameliyatı neden yapsın ki?” şeklinde konuştu.

Ruhsat iptal ettiren nakil

SGK, ilk yüz naklini Uğur Acar’a yapan Akdeniz Üniversitesi’ne 53 bin lira ödeme yaptı, ancak Hacettepe Üniversitesi’ne yapılan yüz naklini endikasyon dışı bulduğu için ödeme yapmamaya karar verdi. Bu arada Sağlık Bakanlığı da, çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar’ın ölümü ve Cengiz Gül’e yapılan naklin de ‘endikasyon dışı’ olduğu gerekçesiyle Hacettepe Üniversitesi’nin “komposit doku nakli” ruhsatlarını iptal etmişti. Üniversite ise bakanlık aleyhine dava açarak yürütmenin durdurulmasını istedi.

Barış ORAL / VATAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2910 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim