• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

İtalya Başbakanı Meloni'den Fransa ve Avrupa'ya düzensiz göç tepkisi:

İtalya Başbakanı Meloni'den Fransa ve Avrupa'ya düzensiz göç tepkisi:
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Akdeniz'de düzensiz göçmenleri kurtaran STK gemilerine yönelik izledikleri politikaya sert tepki gösteren Fransa'nın bu tepkisini, "anlaşılmaz, haksız ve agresif" olarak niteledi.

 "İtalya'nın, Afrika'dan gelen göçmenlerin karaya çıkacağı ilk yer olması gerektiğine mi inanılıyor? Ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum"

Meloni, liderlik ettiği sağ koalisyon hükümetinin yüksek enerji maliyetlerine karşı ailelere ve işletmelere yeni destek paketini açıkladığı basın toplantısında, düzensiz göç meselesinden dolayı gerilen İtalya-Fransa ilişkilerini de değerlendirdi.

Düzensiz göçmenleri kurtaran STK gemilerine limanlarını açmakta direnen İtalya'nın davranışını "anlaşılmaz tercih" olarak niteleyip, İtalya’dan alacağı 3 bin 500 göçmene ilişkin yeniden yerleştirme programını durduran Fransa'nın tepkisinin hatırlatılması üzerine Meloni, "Fransız hükümetinin benim açımdan anlaşılmaz ve haksız olan agresif tepkisinden çok etkilendim. Kamuoyunun bir kısmının da bundan az da olsa etkilendiğini düşünüyorum." dedi.

Meloni, Fransa’nın limanlarını açtığı Ocean Viking gemisinin 234 göçmen taşıdığını, İtalya'nın ise yılbaşından bu yana 90 bin göçmeni karşıladığına dikkati çekerek "Yeniden yerleştirme anlaşmasının durdurulacağından bahsediliyor. Ulusal topraklarımıza bu yıl 90 bin insan girdi. 13 ülkenin parçası olduğu yeniden yerleştirme anlaşmasına göre bunun yüzde 10'dan daha azı 8 bin kişinin (13 ülke arasında) yeniden yerleştirilmesi gerekiyor. Şu ana dek 117 kişi yeniden yerleştirildi, bunun 38'i Fransa'da. O zaman bu mekanizmada bir şeylerin yürümediğini anlıyorsunuz." diye konuştu.

Fransa'ya "Sizi kızdıran nedir" diye çıkışan Meloni, şöyle devam etti:

"İtalya'nın Akdeniz'deki göçmenler için tek liman olması gerektiği gerçeği mi? Böyle bir şey hiçbir anlaşmada yazmıyor. Bunu ortaklarımıza sormak istiyorum. İtalya'nın, Afrika'dan gelen göçmenlerin karaya çıkacağı ilk yer olması gerektiğine mi inanılıyor? Ben bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Göç sorununun, şimdiye kadar yönetildiği gibi idare edilemeyeceğine inanıyorum."

İtalya'nın "Sorumlu bir Avrupa devleti gibi davranmamakla" suçlamasına da karşı çıkan Başbakan Meloni, Fransa'nın ilk kez bir STK gemisine liman açtığını anımsatarak "İtalya'ya 'sorumlu davranmadı' denildiği sıralarda küçük teknelerle gelen 600 kişi karşılanıyordu, yine aynı gün 234 kişi taşıyan Ocean Viking nedeniyle diplomatik ilişkiler es geçiliyor. Samimi olmak gerekirse bu bana başka bir şeye ihanet etme riski taşıyan çok güçlü bir tepki gibi geliyor." yorumunu yaptı.

Meloni, bu sorun karşısında yapılabileceklerini sıralarken şunları kaydetti:

"Bizim Avrupa'nın tek giriş kapısı olduğumuza karar verebiliriz ki ben buna katılmıyorum, bunun için bu görevi üstlenmedim. İkinci şık; her zaman Fransa ve Yunanistan'la kavga edemeyeceğimizi düşünüyorum. Ortak bir çözüm olarak AB'nin dış sınırları korunmalı. Bunu Macron'a, Scholz'a, von der Leyen'e de teklif ettim: (göçmen teknelerinin) Kalkışları engelleyecek, Kuzey Afrika ülkeleriyle görüşecek, oralarda karşılama merkezlerinin kurulmasını sağlayacak, kalkınma işbirliği için bir AB misyonu."

Bu noktada AB ile Türkiye arasında 2016'da imzalanan göç anlaşmasını hatırlatan Meloni, "Doğu rotasındaki göçmen gelişlerini yönetmek için Türkiye'ye milyarlarca avro harcadık, biz İtalyanlar buna yüz milyonlarca avroyla katıldık. Burada da bir Avrupa ölçeğinde çözümün inşa edilmesini istiyorum. AB içinde herkesin aynı haklara sahip olduğunun teslim edilmesi gerekiyor." dedi.

Başbakan Meloni, İtalya'nın artık daha fazla bu konuyla tek başına ilgilenebilecek durumda olmadığını, Avrupa ölçeğinde bir çözüm gerektiğini vurguladı.

Bu arada, Hollanda'da resmi temaslarda bulunan İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da düzensiz göç konusunda AB'nin ortak tercihlerde bulunması gerektiğini söyledi.

Mattarella, üye devletlerin koordinasyon ve ortak sorumluluk ilkeleri çerçevesinde birbirinin haklarına saygılı hareket etmesi gerektiğini ifade ederek "Göç sorununa verilecek yanıt ancak AB içindeki dayanışma ile dışarıya verilecek karşılıktaki uyum ve Afrika bölgesine yönelik ileri görüşlü bir politikayla desteklenmesi durumunda başarıya ulaşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- İtalya-Fransa ilişkileri düzensiz göç meselesinden gerilmişti

İtalya'nın, bu hafta içinde Akdeniz'de göçmenleri kurtaran 4 STK gemisine önce limanlarını açmakta direnmesi, ardından da liman verdiği 3 geminin 2'sindeki göçmenleri acil sağlık koşullarına göre "seçerek" tahliye etmesi, söz konusu 4 gemiden 1'ine limanlarını açan Fransa'nın sert tepkisini çekti.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 Kasım'da yaptığı açıklamada, İtalya'nın STK gemilerini kabul etmemesindeki ısrarın "anlaşılmaz bir tercih" olduğunu kaydetmişti.

"İtalya'yı sorumlu bir Avrupa devleti gibi davranmamakla" suçlayan Darmanin, Fransa'nın İtalya'dan göçmenleri yeniden yerleştirme programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını duyurmuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Fransa'nın bu tepkisini "orantısız" bulduğunu söylemişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 774 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim