• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

İzmir merkezli 18 ilde sahte engelli raporu operasyonunda 51 gözaltı

İzmir merkezli 18 ilde sahte engelli raporu operasyonunda 51 gözaltı
Şüphelilerin, "joker" diye tabir edilen kişileri rapor alabilmek için gerekli olan tetkiklere soktukları anlar hastanenin güvenlik kameralarına yansıdı

İzmir merkezli 18 ilde, sahte engelli raporu çıkarılmasını sağlayan ve aldıkları sahte raporla "erken emeklilik", "ÖTV indirimi", "evde bakım ücreti" ve "ücretsiz ulaşım kartı" gibi yaklaşık 30 kategoride engellilere tanınan haklardan yararlanıp kamu zararına neden oldukları öne sürülen 380 şüpheliye yönelik operasyonda 51 zanlı gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı kişilerin usulsüz şekilde engelli sağlık kurulu raporu aldıkları ihbarı üzerine çalışma başlattı.

Bu doğrultuda ekipler sahte rapor alan ve buna yardım eden kişileri tespit etti.

Harekete geçen ekipler, İzmir merkezli 18 ilde, aralarında bu işi planlayan 32 kişi, "joker" diye tabir edilen 13 kişi, 35 hastane çalışanı, 51 aracı ve bu şekilde rapor alanların da bulunduğu 380 şüpheliye yönelik operasyon başlattı.

Şüphelilerden 51'i yakalandı, 327 kişi hakkında da adli işlem yapıldı.

Firari 2 zanlının yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Adreslerde yapılan aramalarda 3 tabanca ile 310 fişek, 49 bin 700 lira, içerisinde bir çok notların yazıldığı 6 ajanda, başkalarına ait çok sayıda hesap dekontları, başka kişilere ait 27 sahte sağlık kurulu raporu, 105 sentetik hap, çok sayıda muayene kağıdı ve dijital materyaller ele geçirildi.

- Tetkiklere "joker" diye tabir edilen kişiler sokulmuş

Polisin uzun süreli yürüttüğü teknik ve fiziki takip çalışmaları sonucu, kamu hastanelerinde ve bazı özel hastanelerde kullanılan kayıt sistemi üzerinden sahte hastalık tanısı oluşturma, ilaç muafiyet raporu yazma gibi usulsüzlükler belirlendi.

Rapor alabilmek için gerekli olan tetkiklere, sağlam veya engel oranı düşük kişilerin yerine çeşitli hastalıkları bulunan "joker" diye tabir edilen kişilerin sokulduğu tespit edildi.

- Rapor için 25-80 bin lira arasında fiyat istemişler

Soruşturma kapsamında, 249 kişiye 25-80 bin lira arasında değişen ücretler karşılığında sahte engelli raporu çıkartıldığı, 380 şüphelinin "nitelikli dolandırıcılık", "görevi kötüye kullanma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarını işleyerek ilk belirlemelere göre yaklaşık 10 milyon lira kamu zararına neden olduğu ortaya çıktı.

Şüphelilerin ayrıca, sağlık kuruluna girecek kişileri rapor alacakları hastalıklarla ilgili bilgilendirdikleri, doktorları yanlış yönlendirdikleri, bu sayede usulsüz rapor almalarını sağlayarak bu kişileri "erken emeklilik", "ÖTV indirimi", "evde bakım ücreti" ve "ücretsiz ulaşım kartı" gibi yaklaşık 30 ayrı kategoride engellilere tanınan haklardan yararlandırarak kamu zararına yol açtıkları tespit edildi.

Ayrıca, rapor alma sürecinin tüm aşamalarının şebeke üyeleri tarafından takip edildiği, rapor alacak kişilerin muayeneye girmeden önce kan şekerini yüksek göstermek için pirinç, tansiyonlarının yüksek çıkması için de zeytin gibi besin maddelerini tüketmeleri konusunda yönlendirildiği belirlendi.

- Güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı

Öte yandan şüphelilerin "joker" diye tabir edilen kişileri rapor alabilmek için gerekli olan tetkiklere soktukları anlar hastanenin güvenlik kameralarına yansıdı.

Görüntüde, "joker"in hastanede zemin katta bulunan kan verme birimi yerine, şüpheli hastane çalışanından yardım alarak 5. kattaki sadece yatan hastaların girebildiği birimde kan verdiği görülüyor.

Başka bir görüntüde ise kan verme işlemi öncesi şüpheli hastane çalışanlarının hazırlık yaptıkları anlar ile bu işi planlayan kişinin hastane içerisinde joker ve rapor alacak kişiyle birlikte hareket etmesi yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1369 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim