• BIST 10276.88
  • Altın 2389.553
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.8304
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 24 °C

İzmir Ticaret Borsasından meme kanseri için farkındalık etkinliği

İzmir Ticaret Borsasından meme kanseri için farkındalık etkinliği
İzmir Ticaret Borsası (İZTB) ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü İzmir Şubesi iş birliğiyle, meme kanseri farkındalık etkinliği düzenlendi.

İzQ İnovasyon Merkezi'nde yapılan etkinlikte konuşan İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" etkinlikleri kapsamında konunun önem ve hassasiyetine dikkat çekmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Kestelli, tüm kanser tipleri arasında kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan meme kanserinden risk faktörlerinden kaçınarak korunulabileceğini, son iki yılda salgın nedeniyle düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmesinin özellikle ileri evre kanser vakalarında artışa neden olduğunu aktardı.

Dünyada her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konulduğu bilgisini paylaşan Kestelli, "11 dakikada bir kadın meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık her yıl yüzde 1-2 aralığında seyreden oranda artış gösteriyor ve yine her yıl 1 milyon yeni meme kanseri tanısı konuyor. Özellikle Türkiye'de son 20 yılda vaka sayısının 2 katına, hastalığa yakalanma oranının da 100 binde 25'lerden 50'lere çıktığı belirtiliyor. Erken teşhis ve uygun tedaviyle bu hastalıktan kurtulmak ne kadar mümkünse, ileri evrelerde kanserin tedavisi bir o kadar zorlaşıyor." diye konuştu.

Aile hikayesinde meme kanseri olanların daha büyük risk grubunda olduğu için daha erken kontrole başlanması gerektiğini hatırlatan Kestelli, "20 yaşından itibaren kendi kendimizi muayene etmek, 40 yaşından sonra iki yılda bir mamografi yaptırmak çok hayati. Meme taraması bir saatimizi, kanser ise tüm yaşamımızı alıyor." dedi.

Kestelli, TOBB'un da destekleriyle aldıkları bir seyyar tarama tırını 2012 yılının Ağustos ayında Sağlık Bakanlığı'nın hizmetine verdiklerini, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve İZTB olarak ikinci mamografi tırını da İl Sağlık Müdürlüğünün hizmetine verdiklerini söyledi.

Kestelli, "Kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının oldukça sınırlı olduğu gerçeğinden "Annem Kanseri Yendi Projesi" doğdu. Mobil mamografi aracı şimdiye kadar Ankara, Bingöl, Bolu, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla ve Nevşehir'de kanser taraması gerçekleştirdi. Yapılan taramalar sonucunda hastalığın erken teşhis edilmesiyle hayatları kurtulan kadınlarımız oldu." diye konuştu.

Etkinlikte Uzman Dr. Gökben Yaslı ve Dr. Feray Saraçoğlu hastalığın tanı, teşhis, koruma ve tedavi yöntemleri üzerine bilgilendirme yaptı. ​​​​​​​

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim