• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

İzmir'de bedensel engelli çocuğun idrar kesesinden 475 taş çıkarıldı

İzmir'de bedensel engelli çocuğun idrar kesesinden 475 taş çıkarıldı
İzmir'de, "ayrık omurga" olarak da bilinen "spina bifida" hastası olarak doğan ve 4 yaşındayken mesane genişletme ameliyatı geçiren 12 yaşındaki bedensel engelli çocuğun idrar kesesinde oluşmuş bezelye büyüklüğündeki 475 taş operasyonla çıkarıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Arzu Şencan: "Bunca yıllık meslek hayatımda bir hastanın mesanesinden bu kadar çok taş çıkardım"

Karabağlar ilçesinde "spina bifida" hastası olarak doğan D.Y'nin 4 yaşındayken mesanesi operasyonla genişletildi.

Çocuk, idrar yapmada zorluk yaşamaya başlayınca bir kez daha ameliyat masasına yatırıldı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Cerrahisi Eğitim Görevlisi Prof. Dr. Arzu Şencan'ın başında olduğu ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonda, çocuğun idrar kesesinde oluşmuş her biri 6 ila 7 milimetre çapında 475 taş, başarıyla çıkarıldı.

- Taş sayısının fazlalığı şaşırttı

Prof. Dr. Arzu Şencan, AA muhabirine, "spina bifida" hastası olarak doğan çocukların önemli bölümünde mesane darlığı sorunu da ortaya çıktığını ve bu sorunun "yama" yöntemiyle gerçekleştirilen operasyonlarla mesane genişletilerek giderildiğini belirtti.

Bu ameliyatı geçirmiş olanların önemli bölümünde mesane taşı rahatsızlığının da görüldüğünü anlatan Şencan, şöyle dedi:

"Bu hastamızda da durum gelişmiş ancak ilginç olan kısım çok sayıda taşın burada gelişmiş olması. Bizim için de idrar kesesinden bu kadar taş çıkarma vakası ilk oldu. Bunca yıllık meslek hayatımda bir hastanın mesanesinden bu kadar çok taş çıkardım. Saydık 475 adet bezelye büyüklüğündeki taşlar, idrar torbasının tama yakınını doldurmuştu. Ameliyatın başında ışıklı boruyla idrar kanalına girdik, taşlar kırılır mı diye baktık. Sonra açık ameliyatla mesaneyi küçük bir kesiyle açıp, içinden taşları temizledik. Bu hastanın mesanesi daha önce yama yöntemiyle genişletildiği için o yamanın bozulmamasına dikkat etmemiz gerekiyordu. Küçük bir kesiyle tüm taşları çıkarmamız mümkün oldu."

Hastalarının sağlık durumunun iyi olduğunu hayatına kaldığı yerden devam edeceğini dile getiren Şencan, "Ameliyat olmasaydı idrar torbasının hacminin hemen hemen tamamını dolduran taşlar enfeksiyona neden olurdu. O taşlar oradan çıkmasaydı hastayı enfeksiyondan kurtaramazdık." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1527 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim