İZMİR'de bazı optikçilerin, elemanları aracılığıyla köy ve kenar mahallelerden topladıkları SGK güvencesi olan kişilere, özel tıp ve göz dal merkezlerinde gözlük yazdırarak vurgun yaptıkları ortaya çıktı. İhbarlar üzerine SGK elemanlarının yaptığı inceleme sonucunda 20 optikçiye bin, 13 tıp ve göz dal merkezine de 10 bin'er lira ‘hasta yönlendirme’ cezası kesildi.
İzmir ve Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği Başkanı Burçin Küçükören, vatandaşları ‘Göz simsarlarının işlediği suça siz de alet olmayın. Göz simsarlarının sizi yönlendirmesi yasaktır’ diye uyardı.
Özel sağlık sektörünün kapılarının SGK'lı hastalara açılmasıyla, en fazla başvuru yapılan branşlardan biri göz hastalıkları bölümü oldu. Bu yoğun talep optik sektörünün büyümesini sağlarken, etik dışı davranışları da beraberinde getirdi. İzmir'de 423, Aydın'da 53, Manisa'da 75, Muğla'da 63, Uşak'ta 19 optikçi hizmet verirken, 1 Temmuz- 1 Ağustos 2009 döneminde Aydın'dan 6 bin 500, İzmir'den 32 bin, Manisa'dan 9 bin, Muğla'dan 5 bin 300, Uşak'tan 3 bin gözlük reçetesi çıktı. Bu 5 ilin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü,, bir aylık gözlük reçetesi bedeli olarak optikçilere yaklaşık 3.5 milyon lira ödedi. Her ay ödenen ortalama bu rakamlar iştah kabarttı.
‘HASTA OLMAYANLARDAN HASTA YARATILDI’
Sektördekilerin ‘ahlaksız’ diye nitelediği bazı optikçiler, daha fazla müşteri bulabilmek için hasta olmayanlardan ‘hasta’ yarattı. Bu hastaların muayenelerini yaparak, gözlük almaları için kendilerine yönlendirecek işbirlikçi tıp merkezi ve göz dal merkezleri de buldu. Anlaşmaların sağlanmasının ardından optikçilerin elemanları araçlarla köyleri, kenar semtleri dolaşıp, anlaştıkları tıp ve göz dal merkezlerine ‘toplama hasta’ getirmeye başladı. Özellikle 40 yaş sonrasında yaşa bağlı gelişen yakını görmeme sorunu optikçilerin amaçlarına ulaşmasını kolaylaştırdı. Bir optikçi, “Kurulan bu tezgahta tıp ve göz dal merkezleri muayenin yanı sıra, gözlük için gelenlerin özellikle yaşlıların arasından kendilerine mutlaka günde birkaç ‘katarakt’ hastasının çıkacağını biliyor. Yani çift bıçak çalışılıyor. Bu çirkin tezgahta sadece optikçiler değil, Hipokrat yemini etmiş hekimler de var” iddiasında bulundu.
‘ÇİRKİN TEZGAH’ ORTAYA ÇIKTI
Vatandaşların sokaktan toplanıp böyle bir çirkin tezgah içine sokulduğu ihbarlarını değerlendiren SGK denetçileri, fatura ve ciro artışı, hep aynı mahalle, köyden gelen toplu hasta reçete ve faturaları, aynı yerlerden gelen hastaların aynı sağlık kurumunda muayene olup, evine, muayene olduğu sağlık kurumuna uzak olduğu halde aynı optikçiden gözlük alınması gibi verilerin izini sürdü. Hastalarla birebir görüşmeler gerçekleştirilip, kurulan ‘çirkin tezgah’lar ortaya çıkarıldı. SGK, hastaları yönlendirdiklerini saptadığı, şubeleriyle birlikte 20 optikçiyi bin'er lira para cezasına çarptırdı. 7 göz dal merkezi ile 6 tıp merkezine de aynı suçtan 10'ar bin lira para cezası kesildi.
‘GÖZLÜKÇÜLER DERNEĞİ UYARDI’
SGK denetçileri sadece İzmir'de değil bağlı illerdeki optikçilerle ilgili denetimlerini sürdürürken, bu tip meslektaşlarından yakınan İzmir ve Ege Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği de harekete geçti. Afiş bastırarak hasta yönlendirmesinin ‘suç’ olduğunu vatandaşlara anlatmaya çalıştıklarını belirten Dernek Başkanı Burçin Küçükören, “SGK ile ortak çalışma içindeyiz. Bu çirkin ilişkilerin son bulmasını istiyoruz. Bu nedenle de mücadele başlattık. Vatandaşlarımız, göz simsarlarının yasa gereği yönlendirmelerinin yasak olduğunu bilsin. Vatandaşlarımız göz simsarlarının işlediği suça alet olmasın” dedi.
Hürriyet