• BIST 9674.32
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

İzmirli doktordan çığır açacak buluş!

İzmirli doktordan çığır açacak buluş!
ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Diego şehrinde bulunan Salk Enstitüsü’ndeki bilim insanları dünyada ilk kez insan kök hücresinden 3 boyutlu mini böbrek parçası üretti.

1950’li yıllarda çocuk felci aşısını bulan Jonas Salk tarafından kurulan enstitüde görev yapan, içlerinde İzmirli Dr. İlir Dubova’nın da yer aldığı grup, ileride böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek yeni yöntem geliştirdi. 17 Kasım tarihli Nature Cell Biology dergisinde yayımlanan makaleye göre, elde edilen bulguların böbrek hastalıklarının daha iyi anlaşılmasına ve yeni ilaç buluşlarına çok büyük yardımı olacağı tahmin ediliyor.

5 ülkeden bilim insanı

Türk, İspanyol, Fransız, Çinli ve Japon bilim insanlarından oluşan grup, insandan alınan kök hücrelerini kullanarak, böbreğin zararlı maddelerin atılmasından sonra suyu vücuda geri almakta kullandığı dokuyu laboratuvar ortamında oluşturdu. Bu buluş, işlevini kaybetmiş böbreğin rejenere edilip yenilenmesinde şimdiye kadar atılmış en büyük adım olarak görülüyor.

Dünyanın birçok laboratuvarlarındaki bilim insanları, kök hücre kullanarak böbreğin öncü hücrelerini yaratmayı başarmışlardı ancak Salk Enstitüsü’ndeki grup, bu hücrelerin bir araya gelerek 3 boyutlu böbrek dokusu oluşturmasını sağlayan ilk bilim insanları oldu.
Grubun lideri Prof. Belmonte, bu buluştan, “Şimdiye kadar insan kök hücresinden böbrek dokusu yaratma konusunda başarı düzeyi çok sınırlıydı. Biz, çok basit ve verimli bir metot geliştirerek insan kök hücrelerinin çok iyi organize olmuş 3 boyutlu böbrek dokusuna değişimini sağlayabildik” diye söz etti.

Doku nasıl oluşturuldu

Bilim insanları bu dokuyu oluştururken hem insan embriyonik kök hücrelerinden, hem de insan derisinden elde edilen kök hücrelerinden yararlandılar. Büyüme faktörleri ve bazı diğer moleküllerin yardımıyla sadece 4 gün içinde kök hücreleri, böbrek ön hücrelerine dönüştü. Daha sonra bilim insanları bu hücreleri fare embriyosundan alınan böbrek hücreleri ile birlikte aynı ortamda yetiştirmeyi denediler. Sonuçta fare hücrelerinin insan hücrelerine gerekli desteği verebildikleri ve 3 boyutlu mini-böbrek dokusunun oluşumuna katkıda bulunabildikleri ortaya çıktı. Bir sonraki adım olarak, Belmonte’nin grubu, ellerindeki formülü polikistik böbrek hastalığı taşıyan hastadan alınmış hücrelerde denediler ve benzeri olumlu sonuçlarla karşılaştılar. Özellikle şu an için gen terapisinin polikistik böbrek hastalığında uygulanamaması nedeniyle elde edilen sonuçlardan yararlanılarak ilaç tedavisinin ileride mümkün olabileceği düşünülüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3756 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim