• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Japon Astellas Türkiye'de organ naklini destekleyecek

Japon Astellas Türkiye'de organ naklini destekleyecek
Dünyada ilk 20 ilaç firması arasında yer alan Japon Astellas, organ naklinde kullanılan ilacıyla Türkiye pazarına girdi. Türkiye'de 1999'dan bu yana Eczacıbaşı İlaç aracılığıyla ilaçlarını dağıtan Astellas, sözleşmesinin bitmesiyle beraber ofis açarak sat

Dünyada ilk 20 ilaç firması arasında yer alan Japon Astellas, organ naklinde kullanılan ilacıyla Türkiye pazarına girdi. Türkiye'de 1999'dan bu yana Eczacıbaşı İlaç aracılığıyla ilaçlarını dağıtan Astellas, sözleşmesinin bitmesiyle beraber ofis açarak satışlarını kendisi yürütmeye başlayacak.

Organ naklinden sonra vücudun bağışıklık sistemini bastırarak, dokunun vücut tarafından rededilmesini engelleyen ilaç, geçen yıl Eczacıbaşı bünyesinde 12 milyon YTL'lik satış yapmıştı.

Astellas Türkiye Genel Müdürü Ugo Bello, Eczacıbaşı'nın pazara yerleştirdiği markayla büyüyeceklerini, 2 ilaçlarının daha ruhsatlandırma aşamasında olduğunu söyledi. İlacın satışının ülkede yapılan organ nakillerine bağlı olduğunu anlatan Bello, Türkiye'deki transplantasyon (organ nakli) faaliyetlerini desteklemek için çalışmalar yürüteceklerini anlattı. Bello, cumartesi günü de Türkiye'deki organ nakli uzmanlarının yüzde 80'ini bir araya getiren bir forum düzenlediklerini, bu gibi çalışmalara ek olarak Astellas'ın küresel bilgi ağından da Türkiye'nin faydalanabileceğini kaydetti.

 
Organ nakli kalitesi çok yüksek

Astellas hakkında bilgi veren Avrupa Genel Müdürü Ken Jones ise, şirketin geçen yılı 5.9 milyar euro ciroyla kapattığını ve piyasa değeri olarak tüm dünyada ilk 10 arasında yer aldığını belirtti. Astellas'ın organ nakli ve ürolojide dünya lideri olduğunu da ekleyen Jones, Ar-Ge'ye yılda 1.1 milyar euro harcadıklarını anlattı.

Jones, Türkiye'yi seçme sebeplerini ise şöyle sıraladı: "Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri. Avrupa içinde ise en büyük 6. pazar. Bunun yanında burada yürütülen organ nakillerinin kalitesi dünya ortalamasının üzerinde. Böyle bir pazarda biz de olmak istiyoruz."

Türkiye ilaç pazarının 2010'da 6.5 milyar doları bulacağını ifade eden Jones, 2 üroloji ilaçlarının daha piyasaya çıkmak için ruhsatlandırma aşamasında olduğunu söyledi.
İlaçların dağıtım sözleşmesinin bitmesiyle Eczacıbaşı ürün müdürlüğünden Astellas Pazarlama ve Satış Müdürlüğü'ne geçen Derya Erturun da, 2007'de böbrek nakillerinin yüzde 66'sı, karaciğer nakillerinin ise yüzde 97'sinde Astellas ürünlerinin kullanıldığını anlattı.
 
Diyaliz pazarı 2 milyar doları buldu

Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı, dünyaca ünlü cerrah Prof. Dr. Münci Kalayoğlu da, Astellas gibi ilaç şirketlerinin Türkiye'ye girmesiyle cerrahların eğitimine katkıda bulunabileceklerini söyledi. Ülkede yetişmiş eleman sorunu olduğunu vurgulayan Kalayoğlu, şirketlerin, ilaç yardımı, organ nakil merkezi koordinatörlerinin eğitilmesi gibi alanlarda çalışabileceğine işaret etti.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş ise, Türkiye'nin organ nakli konusunda yeterince bilinçlendirilmediğini vurgulayarak, "Bugün hâlâ diyaliz organ nakline bir alternatif gibi görülüyor. Oysa diyaliz insan ömrünü üçte bir oranında kısaltır ve sadece nakil öncesi hastayı desteklemek için kullanılır" dedi. Türkiye'de 2 milyar dolarlık bir diyaliz pazarı olduğuna dikkat çeken Demirbaş, diyaliz yerine organ naklinin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 2595 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim