• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Faruk Buyru: "Rahim Ağzı Kanseri Erken Teşhisle Tedavi Edilebilir Bir Hastalık"

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Faruk Buyru: "Rahim Ağzı Kanseri Erken Teşhisle Tedavi Edilebilir Bir Hastalık"
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Faruk Buyru, kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinin tarama yöntemi ile erken evrede yakalandığında kolaylıkla...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Faruk Buyru, kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinin tarama yöntemi ile erken evrede yakalandığında kolaylıkla tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Ama bu tarama yöntemleri uygulanmaz ve ihmal edilirse ölümcül sonuçlara yol açabiliyor" dedi.

Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Faruk Buyru, kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinin nedenleri, HPV aşısını önemi ve bu hastalığın tedavisine yönelik açıklamalarda bulundu.

Rahim ağzı kanserinin cinsel yolla HPV virüsü ile bulaştığını belirten Buyru, "Tarama yöntemi olan, toplum bazında taranabilen ve çok erken evrede yakalandığında kolaylıkla tedavi edilebilen, ilerlemesi önlenebilen ve ölümcül olmayan bir hastalık aslında. Ama bu tarama yöntemleri uygulanmaz ve ihmal edilirse ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Rahim ağzı kanserinden ölüm oranları giderek azalıyor, ölüm oranlarının azalma nedeni de hastalığın PAP Smear dediğimiz ya da HPV taraması gibi yöntemlerle çok erken evrede yakalanıp tedavi edilebilmesi. Tarama ile erken tespit edilen hastalık ölümcül olmaktan çıkıyor. Toplum bazında çok az görülmesinin bir diğer nedeni de aşı. Zaten rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin çoğu tarama yapılmayan, aşı uygulanmayan az - orta gelişmiş ülkelerde görülüyor" ifadelerini kullandı.

"HPV aşısı 9-45 yaş arası herkese yapılabilir"

Prof.Dr. Faruk Buyru, HPV aşısının 9 - 45 yaş arası herkesin yaptırması gereken güvenli bir aşı olduğunun altını çizerek, "HPV'nin 200'den fazla çeşidi var. Bunlardan bir kısmı rahim ağzı kanseri açısından yüksek risk oluşturuyor. Yüksek riskli HPV tiplerine karşı geliştirilmiş bir aşı var. Önce dört virüs çeşidine karşıydı. Şimdi yeni aşı, dokuz virüs çeşidine karşı koruyucu. Aynı zamanda genital siğilleri hem de rahim ağzı kanserini önlemek açısından, 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına uygulanabilen bir aşı. Etkinliği oldukça yüksek. 9-14 yaş arasında 2 doz, 15 yaştan sonra da 3 doz şeklinde yapılabiliyor. Bir süre öncesine kadar 26 yaşına kadar yapılması önerilirken şimdi 9 yaşın üzerinde 45 yaşa kadar uygulanabilir. Sağlık Bakanlığı bir ara aşıyı ücretsiz uygulamayı gündeme getirdi. Dünyada da 150 ülkede aşı takvimine alınmış durumda; kız ve erkek çocuklarına hatta ileri yaşlarda da ücretsiz olarak uygulanabiliyor" şeklinde konuştu.

Aşı ve tarama programlarını uygulayan ülkelerde rahim ağzı kanserinden ölümlerde çok ciddi oranda düşüşler gözlemlendiğini vurgulayan Buyru; "Hastalığın ölümcül olmaktan çıkması ise tarama yöntemlerinin tüm topluma uygulanmasıyla mümkün. Çok erken evrede yakalanıp tedavi edilebiliyor. Tarama yöntemi dediğimiz yıllardır uygulanan Pap smear testi var. Rahim ağzından sürüntü alınıp basit bir muayene ile o sürüntünün incelemesi sonucunda rahim ağzı kanserine dönüşebilecek hastalıklar ortaya konabiliyor" dedi.

Buyru Sağlık Bakanlığı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) rahim ağzı kanserinin erken tespitine yönelik testlerin ücretsiz yaptırılabileceğine dikkat çekti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 423 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim