• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Kadınlarda İdrar Kaçırmanın Tedavisi Mümkün

Kadınlarda İdrar Kaçırmanın Tedavisi Mümkün
İdrar kaçırmanın sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Berfin Can Gök, "Çoğu kadın bunu söylemekten çekinir ama çoğu...

İdrar kaçırmanın sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Berfin Can Gök, "Çoğu kadın bunu söylemekten çekinir ama çoğu zaman sosyal hayatlarını etkileyecek derecede sıkıntı yaşarlar" dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berfin Can Gök, idrar kaçırmanın, sosyal hayatı da olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirterek tipleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. İdrar kaçırmanın (üriner inkontinans), Türkiye'de kadınların yaklaşık dörtte birinde görülen, kişisel hijyeni, psikolojik bütünlüğü, günlük aktiviteleri ve cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemi olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berfin Can Gök, en sık üç tipinin görüldüğünü söyledi. Gök, "Kalıcı idrar kaçırma, stres tipi, sıkışma tipi, mix (karışık) tip, noktürnal enürezis (uykuda idrar kaçırma), fonksiyonel tip, taşma tipi gibi birçok alt grubu kapsar. En sık gördüğümüz üç tip vardır; Bunlar; stres inkontinans dediğimiz öksürmek, hapşırmak ya da ağır bir şey kaldırmak gibi durumlarda karın içi basınç artışı ile birlikte meydana gelen idrar kaçırma, tuvalete yetişememe tarzında olan urge (sıkışma) inkontinans dediğimiz; aniden gelen idrara sıkışmayı takiben oluşan, istemsiz idrar kaçırma ve mix dediğimiz karışık tip inkontinans; stres ve sıkışma tipi inkontinansın birlikte görüldüğü idrar kaçırma tipleridir. İdrar kaçırma bazen gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içeceklerin idrar söktürücü gibi özellik göstermesine bağlı oluşabilir. Alkol, kafein, gazlı - asitli içecekler, yapay tatlandırıcılar, acı ve baharatlı yiyecekler, sakinleştirici ve kas gevşetici gibi ilaçlara bağlı olarak geçici idrar kaçırma meydana gelebilir" diye konuştu.

İdrar kaçırmanın risk faktörleri

Op. Dr. Berfin Can Gök, idrar kaçırmada en sık görülen risk faktörünün yaş olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu: "Pelvik tabanı oluşturan ve kasılarak idrar kaçırılmasını engelleyici özellik gösteren kasların, yaşın ilerlemesiyle birlikte zayıflaması sonucu idrar inkontinansı ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalarda, sıkışma tipi idrar kaçırmanın 54 yaşından sonra arttığı, stres tipi idrar kaçırmada ise 35 yaştan itibaren riskin başladığı görülmüştür. İleri yaşta ve özellikle normal doğum, zor doğumlar sonrası bu riskin arttığını görüyoruz. Kronik kabızlık (konstipasyon) da en sık karşılaşılan risk faktörleridir. Bunların dışında menopoz yine en sık gördüğümüz risk faktörleri arasında, bağ doku hastalıkları, ek hastalıklar, şeker, tansiyon, kilo, alkol kullanımı gibi faktörler de riski arttırmaktadır" dedi.

İdrar kaçırmanın tedavi yöntemleri

İdrar kaçırma tedavisini üç kategoriye ayıran Gök, tipine göre hastalara tedavi planladıklarını belirtti ve şunları söyledi: "İdrar kaçırma yaşayan hastalar, genellikle sosyal endikasyon nedeniyle polikliniklerimize başvururlar. Çoğu kadın bunu söylemekten çekinir ama çoğu zaman sosyal hayatlarını etkileyecek derecede sıkıntı yaşarlar. İdrar kaçırma tedavisi temel olarak davranışsal, farmakolojik (ilaç tedavisi) ve cerrahi olmak üzere 3 kategoriye ayrılır. Davranışsal tedavilerde; obez kişilerin kilo vermesi ve geceleri sıvı alımının kısıtlanması, şekerin düzenlenmesi gibi basit yaşam tarzı değişikliklerini öneriyoruz. Mesane eğitimi olarak adlandırılan davranışsal tedavi yönteminde kişinin sadece belirli zaman aralıklarında idrar yapması ve mesanesini mümkün olduğunca boşaltmasını istiyoruz. Kegel egzersizi olarak adlandırılan uygulamalar ile idrarın kontrol edilmesini sağlayan kasların güçlendirilmesini hedefliyoruz. İlaç tedavilerini; daha sıklıkla urge ve karışık tip inkontinanslarda kullanıyoruz. Cerrahi uygulamalar ve operasyonlar ise; mesane kaslarına botilinum toksini (botox) uygulaması cerrahi uygulamalar içerisinde yer alır. Cerrahi operasyonlar gerekli görüldüğünde hastanın idrar kaçırma tipine göre vajinal yoldan (sling, TOT, TVT vb) veya karın içerisinden (Burch, MMK vb) yapılabilir. Hastanemizde bu uygulamaların çoğu yapılabilmektedir. Özellikle öksürünce, hapşırınca kaçırılan stres tipi idrar kaçırmada ameliyatları daha çok kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 540 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim