• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Kağıtsız ve dijital hastane dönemi başlıyor

Kağıtsız ve dijital hastane dönemi başlıyor
Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde 'kağıtsız ve dijital hastane' projesi için ilk adımı attı.

Sağlık Bakanlığı, hastanelerde dijital kullanımı hakkında uluslararası standart sağlayan Healthcare Information and Management Systems Society (HİMSS) Avrupa organizasyonu ile 5 yıllık bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Hayata geçirilen 'kağıtsız ve dijital hastane' projesiyle teşhis ve tedaviye yönelik tüm tetkik ve işlemler dijital ortamda yapılacak. Bu bağlamda proje ilk olarak Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'nde pilot uygulamayla başlamıştı. Uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Hakkı Öztürk ve HIMSS Ceo'su Stephen Lieber arasında mutabakat anlaşması imzalandı.

İmza töreni öncesinde konuşan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, kamu hastanelerinin medikal alandaki tüm gelişmeleri ve kalite standartlarını uluslararası düzeyde takip edilmesi için bir karar aldıklarını söyledi. Prof. Dokucu, "Dijital ve kağıtsız hastaneler oluşturmak adına HIMSS EMRAM derecelendirmelerini kullanma kararı aldık. İmzalanan protokol ile hastanelerimiz geleceğe dönük gelişimlerinde HIMSS tarafından desteklenen bir yol haritasına sahip olacak. Bu sayede sağlık bilişimi teknolojilerinde uluslararası standartlara uygun hale getirilecektir." dedi.

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Hakkı Öztürk ise tüm sağlık tesislerinde bilişim teknolojilerinin doğru ve yaygın kullanımını teşvik ettiklerini belirtti. Öztürk, hedeflerini ise şöyle açıkladı: "Bakanlık olarak 2015 yılının sonuna kadar stratejik plan hedeflerinin de önüne geçerek tüm hastanelerimizi 'dijital hastane sınıflandırma sistemi' ile değerlendirmek ve belgelendirmek istiyoruz."

Toplantıya katılan HIMSS Ceo'su Stephen Lieber de böyle bir anlaşmaya imza atarak bilgi teknolojileri yoluyla tüm Türkiye'de daha iyi sağlık hizmetleri sunulmasına katkı sağlayacakları için mutlu olduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından taraflar arasında mutabakat anlaşması imzalanarak hayata geçirilen proje ile dijital hastane kavramı, bilişim teknolojilerinin hasta ve çalışan yararına kullanılması esasına dayanıyor. Dijital hastaneye geçişle insanın mekanik çalışmasına ihtiyacın azalmasıyla hastaya ayrılan vaktin artması, kağıt, röntgen filmi gibi giderlerin, dokümantasyona ayrılan zaman ve emeğin, medikal hataların azalması, hasta bakım hizmetlerinde kalitenin yükselmesi hedefleniyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6011 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim