• BIST 14982.08
  • Altın 6871.39
  • Dolar 45.363
  • Euro 53.3658
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Kahramanmaraş’ta uzaktan sağlık hizmeti başladı: Hastalar evden muayene oluyor

Kahramanmaraş’ta uzaktan sağlık hizmeti başladı: Hastalar evden muayene oluyor
Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen uzaktan sağlık hizmeti uygulaması, Kahramanmaraş’ta kullanılmaya başlandı. Kronik hastalar, aile sağlığı merkezine gitmeden görüntülü görüşme ile muayene olabiliyor.

Kahramanmaraş’ta uzaktan muayene dönemi

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla başlattığı uzaktan sağlık hizmeti uygulaması, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygulanmaya başlandı.

Uygulama kapsamında kronik hastalığı bulunan Pembe Halis, evine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Faruk Arıkan Aile Sağlığı Merkezi’ne gitmek yerine evinden görüntülü bağlantı ile aile hekimi Kerim Sezer Tanrıbilir tarafından muayene edildi.

Online muayene sırasında rahatsızlıklarını anlatan Halis’in reçetesi doktor tarafından yazıldı ve reçete kodu SMS yoluyla cep telefonuna gönderildi.

“Oturduğum yerden muayene oldum”

Evinden sağlık hizmeti almanın kendisi için büyük kolaylık olduğunu söyleyen Pembe Halis, uygulamadan memnun kaldığını belirtti.

Halis, “Oturduğum yerden doktora muayene oldum. Doktor ilaçlarımı verdi, hastalıklarımı sordu. Evde muayene olmaktan çok memnunum.” ifadelerini kullandı.

“Hastamızı yormadan evinde muayene ediyoruz”

Aile Hekimi Kerim Sezer Tanrıbilir ise sistemin hem hastalar hem de sağlık çalışanları açısından önemli kolaylık sağladığını söyledi.

Tanrıbilir, Alzheimer ve çeşitli kronik hastalıkları bulunan hastasının aile sağlığı merkezine gelemeyecek durumda olduğunu belirterek, görüntülü muayene sistemi sayesinde gerekli reçetenin düzenlendiğini ifade etti.

Sistemin hasta yakınları ile doktor arasındaki iletişimi kolaylaştırdığını kaydeden Tanrıbilir, uzaktan da olsa hastayı görerek uygun tedavinin planlanabildiğini dile getirdi.

“Dijital dönüşüm sağlık hizmetlerini değiştiriyor”

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Mustafa Beyoğlu ise sağlık alanındaki dijital dönüşümün hizmet sunum biçimini değiştirdiğini söyledi.

Beyoğlu, 2022 yılında yayımlanan Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik ve 2026 yılında Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle, yaşlı, engelli, yatalak ve evde takibi zorunlu hastalara uzaktan sağlık hizmeti verilmesinin önünün açıldığını belirtti.

Sistemin Sağlık Bakanlığı’nın güvenli veri altyapısı üzerinden çalıştığını vurgulayan Beyoğlu, hasta mahremiyeti ve kişisel verilerin korunmasının öncelikli olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim