• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Kalitesiz klima hem sağlığa hem de ekonomiye zarar veriyor

Kalitesiz klima hem sağlığa hem de ekonomiye zarar veriyor
Gelişen teknoloji ile birlikte lüks olmaktan çıkıp hayatın bir parçası haline gelen klimalar, en önemli ihtiyaçlardan biri haline geldi.

Bu yıl Ramazan ayının da yılın en sıcak günlerine rastlaması ile özellikle Aydın ve çevresinde klima satışlarında ciddi bir artış yaşanıyor. İhlas Ev Aletleri Servis Müdürü A. Mücahit Sağiş, yazın aşırı sıcaktan kışın ise soğuktan koruyan klimaların kalitesiz olmasının hem sağlığa hem de ekonomiye zarar verdiğini belirtti. 

Klimanın kaliteli olmasının yanında bilinçli kullanılmasının da şart olduğunu belirten İhlas Ev Aletleri Servis Müdürü A. Mücahit Sağiş, konutlardan araçlara, okullardan iş yerlerine kapalı her ortamda kullanılan klimaların bilinçli kullanılmasını en önemlisi satın alırken de tüketicin bilinçli olması gerektiğini söyledi.

Klimanın artık lüks olmaktan çıkıp özellikle Aydın gibi sıcak illerde yaşayanlar için önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Sağiş, "Hızla gelişen klima teknolojisini yakından takip edemediğimiz için ısıtma ve soğutma ihtiyacımızın karşılanmasında klimaların maliyetlerinin ve harcamalarının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun aksine teknolojideki gelişmelerle bütünleşen klimalar oldukça ekonomik ve sessiz hale geldi. Elektrik harcamaları ve bakım maliyetleri azaldı. Yeni cihazlarda az enerji harcanarak çok kaliteli hava elde edilmektedir. Isıtma ve soğutma özelliklerinin yanında teneffüs ettiğimiz havayı kötü koku ve partiküllerden arındırarak temizlemektedirler. Klimalarda uygulanan elektrostatik ve karbon filtreleme yöntemlerine antifungus kaplama özelliği de eklenerek sterilizasyon artırılıp hava kalitesi yükseltildi" dedi.

KLİMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Aşırı sıcaktan bunalıp klima almak isteyenlerin sadece “Bir klima cihazım olsun” mantığı ile hareket etmemesini, kalitesi kanıtlanmış ve servis ağı yaygın ürünler tercih etmesini tavsiye eden A. Mücahit Sağiş, "Uzun yıllar kullanacağınız ve para ödeyeceğiniz klimayı satın alırken bazı hususları göz önünde tutun. Mutlaka klimayı kuracağınız odanın büyüklüğüne uygun klima alın. Klima satın alırken kullanılacak cihazın modeli tercihi ve kapasitesi hakkında uzman kişilerin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, hangi model klimanın kullanılması gerektiği önemlidir. Elektrik enerjisini konfora dönüştüren cihazlar olarak da tarif edilebilen klimaların ısıtma ve soğutma kapasiteleri binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka uzman kişiler tarafından hesaplanarak klima kurulmalıdır" diye konuştu.

KALİTESİZ KLİMA HEM SAĞLIĞA HEM DE EKONOMİYE ZARAR VERİYOR

Klima alırken sadece fiyatının bakılmaması ve kullanırken de uzmanların önerilerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden İhlas Ev Aletleri Servis Müdürü Sağiş, "Kapasitesi ve yeri yanlış seçilmiş kalitesiz bir klima cihazı sağlığımıza zarar verebilir. Hangi konumda olursa olsun klimanın rüzgarının karşısında durulmamalıdır. Klima çarpmalarının nedeni klima rüzgarının karşısında bulunmaktan kaynaklanmaktadır. Klimaların oluşturduğu rüzgarın ortamda bulunanları rahatsız etmemesi için manuel ve otomatik kanatçıklardan istifade edilmelidir. Bu kanatçıklar gerektiği şekilde ayarlanıp kullanıldığında kesinlikle herhangi bir rahatsızlık söz konusu olmayacaktır. Klima cihazlarının sağlık açısından büyük faydalarının olduğu bilimsel otoriteler tarafından da bildirilmektedir. Özellikle yaşlılar, kalp, şeker veya astım rahatsızlığı olanlara klimatize ortamda bulunmaları tavsiye edilmektedir. Ancak klimayı bilinçli kullanmak da şarttır" dedi.

Bu haber toplam 2458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim