• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Kalorileri içmeyin, yiyerek zayıflayın

Kalorileri içmeyin, yiyerek zayıflayın
Son yıllarda “sıvı kaloriler”, kilosuna dikkat edenler için önemli bir etken. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak meyve suyu, aromalı kahveler, şekerli çaylar gibi yüksek kalorili ...

Son yıllarda “sıvı kaloriler”, kilosuna dikkat edenler için önemli bir etken. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak meyve suyu, aromalı kahveler, şekerli çaylar gibi yüksek kalorili içeceklerin özellikle hareket azsa ciddi bir tehlike yarattığına dikkat çekiyor. Koçak, meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yemeyi ise çözüm önerileri arasında gösteriyor.

Değişen alışkanlıklarla beraber sıvı kaloriler, önemli bir tehlike olarak kendini göstermeye başladı. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, bir bardak limonata, meyve suyu, şekerli çay ya da kremalı kahvenin göründüğü kadar masum olmadığını belirterek, özellikle hareket azsa bu kalorilerin vücutta yakılamayınca yağa dönüştüğünü ifade ediyor. Ayrıca sıvı kalorilerin mideyi yemek kalorileri kadar doldurmadığını, uzun süre tokluk sağlamadığını ve açlık hissini aynı derecede tatmin etmediğini de ekliyor.

Koçak, kahveye ve çikolata aromalarına “beyaz” kelimesini eklemenin de daha fazla kalori anlamına geldiğini söylüyor. Dilara Koçak, “1 bardak tam yağlı sütle yapılmış ve krema eklenmiş mocha’nın yaklaşık 300-400 kalori olduğunu biliyoruz. Beyaz çikolatalı mocha için 100 kalori daha eklememiz gerekiyor ve sonuç olarak içtiğinizde 500 kalori almış oluyorsunuz. Bu da neredeyse bir öğünlük yemek kalorisi. Oysa dişleriniz hareket bile etmedi ve kolayca içtiniz. Özellikle genç kuşak aromalı kahveleri oldukça fazla tüketiyor. Bu konuda onları bilinçlendirmekte büyük fayda var. Hareketsiz gençler için sıvı kaloriler daha da tehlikeli olabilir” şeklinde konuştu.
Koçak, kahvelerin yağsız süt ya da soya sütü ile hazırlandığında ise daha düşük kalorili olacağını, ancak her gün kontrolsüz içildiği takdirde yine fazladan kalori alınacağı için bunun da kesin bir çözüm olmadığını söylüyor.
Dilara Koçak’a göre bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da yüksek fruktozlu mısır şurubu ve ölçülü tatlandırıcı kullanılması... Ayrıca karbonhidratları içmek yerine yemek de daha sağlıklı bir çözüm. Örneğin meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yemek, kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Tüm bunların yanı sıra aşırı şekerli tüm içeceklerin kullanımının obeziteye yol açabildiğini araştırma sonuçları da kanıtlıyor.
Alkollü içkilerden gelen kalori konusunda da içkilerdeki alkol oranına göre kalori miktarının etkilendiğini unutmamak gerekiyor. 1 gram alkol 7 kalori enerji veriyor. 1 gram yağın 9 kalorilik enerji verdiğini hatırlarsak alkollü içkilerden nasıl yoğun bir kalori alındığını kolayca görebiliriz.

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak’ın bu konudaki önerisi ise kalorisiz içecekleri tercih etmek ve suya daha fazla ağırlık vermek...Çünkü sıvı kaloriler, günlük ihtiyacınız olan kalorileriniz için akıllıca bir yatırım olmayabilir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3442 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim