• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Kalp ameliyatından sonra seks ömrü uzatıyor

Kalp ameliyatından sonra seks ömrü uzatıyor
Kalp-damar hastalarının çoğu, “tehlikeli” olduğu kaygısıyla cinsel yaşamdan tamamen uzaklaşıyor ama...

Uzmanlar kalpdamar hastalarının cinsel ilişki konusundaki korkularının yersiz olduğuna ve cinsel ilişkinin, dünya üzerinde meydana gelen kalp krizlerinin sadece yüzde 1’inin tetikleyicisi olarak görüldüğüne dikkat çekiyor. Sanılanın aksine, ani ölümlerin sadece yüzde 0.6’sı cinsel ilişki sırasında gelişiyor. Cinsel yaşamın kalp damar sağlığını koruduğuna yönelik araştırmalar ise şunları söylüyor:

HAFTADA 3 KEZ

Belfast Queens Üniversitesi’nde bin erkek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; cinsel yaşam kalp-damar sağlığını güçlendiriyor. Araştırma, haftada 3 kez ya da daha fazla cinsel ilişkiye giren erkeklerin kalp krizi geçirme oranlarının yarı yarıya düştüğünü gösteriyor.

 Sağlıklı toplumlarda yapılan değerlendirmeler, haftada 2 veya daha fazla sayıda cinsel ilişkide bulunanların, ayda bir veya daha az sayıda cinsel ilişki bulunanlara göre daha uzun yaşadıklarına dikkat çekiyor.

 Düzenli cinsel yaşam, salgılanan hormonlar sayesinde stres katsayısını azaltıyor. Tatmin edici bir cinsel ilişkiden sonra vücudun gevşemesiyle duyulan rahatlık, etkisini 1 hafta sürdürebiliyor. Bu durum stres riskini azalttığı gibi kalp sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

Kalbe 2 kat merdiven çıkmak kadar yük getirir

SAĞLIKLI yaşamın bir parçası olan cinsel ilişki kalbe ekstra yük getiriyor. Ancak yapılan araştırmalar, bu yükün sanıldığı kadar büyük olmadığını gösteriyor. “Eşle cinsel ilişki kurmanın kalbe getireceği yük, 10 dakika düz yolda yürüdükten sonra dinlenme den 2 kat merdiven çıkmanın getireceği yüke eşittir” diyen Dr. Ekicibaşı, bu aktiviteyi hiçbir şikâyeti olmadan yapabilenlerin, cinsel yaşamlarını da zorlanmadan sürdürebileceklerini söylüyor.

SAĞLIKLI İLİŞKİ İÇİN 7 ÖNERİ

 İlişki öncesi kalbe güç: Doktorunuz önerdiği takdirde, cinsel ilişkiden 1 saat önce kalp güçlendirici ve damar genişletici ilaçlar almanız rahat bir cinsel aktivite yaşamanızı sağlar.

 Kaçamak yapmayın: Olağandışı bir yerde veya değişik bir partner ile gerçekleştirilen cinsel ilişki, eş ile gerçekleştirilenden daha çok strese yol açar ve kalp kasının oksijen tüketimi artacağı için kardiyak bir hastalığın tetiklenmesi söz konusu olabilir.

 Yemeğe, alkole dikkat: Kalbinizin yükünü artırmamak için cinsel ilişkinin 1-3 saat öncesinde aşırı yemekten kaçının. Yine aynı nedenle ağır egzersiz yapmayın ve alkol son tüketmeyin.

 Uzun ön sevişme: Cinsel ilişkiden önce iyi dinlenmiş olmaya özen gösterin. Ön sevişme dönemini uzun tutmanız heyecanınızın azalması ve konsantrasyonunuz açısından yararlı olabilir.

 Rahat pozisyonlar: Cinsel ilişki sırasında alt-üst gibi kalbin yükünü artıran pozisyonlardan kaçının. Partnerinizle yan yana olacağınız daha rahat pozisyonları tercih edip kalbinizin iş yükünü azaltın.

 Doktora başvurun: Cinsel ilişki sırasında aşırı yorgunluk, göğüs ağrısı, uzamış nefes açlığı hissi veya ilişki sonrası 10 dakikadan daha fazla süren çarpıntı hissettiğiniz takdirde hemen doktorunuza başvurun.

 Psikolojik hizmet: Eğer hastalığınızla ilgili korkular, cinsel yaşamınızla ilgili sorunlar ve bu konuda eşinizle soğukluk yaşıyorsanız psikolojik yardım alın

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2926 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim