• BIST 8770.09
  • Altın 2238.51
  • Dolar 32.3377
  • Euro 35.0943
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kalp Krizi Nedir, Nedenleri ve Önleme Yolları

Kalp Krizi Nedir, Nedenleri ve Önleme Yolları
Kalp krizi genetik faktörlere bağlı olarak da görülmektedir. Bireylerin aile geçmişlerinde kalp krizi olanlarda kalp krizine yakalanma riskinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Kalp krizi dünyada en sık görülen sağlık sorunlarının başında gelmektedir.

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi kalp kasının kalbin bir bölümüne kan taşımaması veya yetersiz kan taşımasından meydana gelir. Kan hücreleri vücudumuza olduğu gibi kalp kaslarına da oksijen taşır. Oksijensiz kalan hücreler yıkıma başlar ve hücrelerde ölümler görülür. Kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) sertleşme, yırtılma ve ya sertleşmeden doğabilecek nedenlerden dolayı kalp krizi riski ortaya çıkar.

Kalp Krizi Nedenleri Neler?

Kalp krizi genetik faktörlere bağlı olarak da görülmektedir. Bireylerin aile geçmişlerinde kalp krizi olanlarda kalp krizine yakalanma riskinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Kalp krizi dünyada en sık görülen sağlık sorunlarının başında gelmektedir.

Kalp krizinin görüldüğü bir başka risk grubu ise aşırı kilolu insanlardır. Bu tür bireylerde yağlanma sonucu damarlar daralır ve dar olan bir yolda pıhtıların yapışması fazla olur. Dünyada gerçekleşen 5 ölümden biri kalp krizi nedeniyledir.

Kalp Krizini Belirtileri Neler?

Kalp krizinin belirtileri kısa ve uzun dönem olarak farklılık gösterebilir. Bunlar arasında en sık rastlananları; göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, terleme, bulantı, kusma, çabuk yorulmadır. Göğüs ağrıları kalp krizi vakalarında en sık rastlanan durumdur. Göğüs duvarına baskı ve göğüste ağrılık şeklinde görülen bu durum çoğu zaman soğukta veya aşırı sinirli durumlarda ya da yoğun çalışma esnasında görülür. Kol, boyun, sırt ve omuz gibi pek çok kısma yayılabilen bu ağrı genellik 10 yada 15 dakika sürer.  Göğüs ağrılarının büyük çoğunluğu dinlenme veya damar genişletici ilaçların kullanılması ile düzelir. Göğüs ağrısına bağlı olarak ortaya çıkan nefes darlığı da bir kalp krizi belirtisi olarak ele alınabilir.

Kalp Krizi ile ilgili profesyonel ve ayrıntılı bilgilere ulaşmak istiyorsanız bu bağlantıdan bilgi edinebilirsiniz: https://www.tasikardi.net/kalp-krizi-nedir-kalp-krizi-belirtileri-ve-tedavisi/

Kalp Krizi Nasıl Önlenir?

Kalp krizi ile mücadele de ilk yardım bilgisi ve bunun doğru şekilde uygulanması büyük önem taşır. Eğer kalp krizi geçiren kişi kendisi ise; kriz başladığı andan itibaren sağlık kurumları aranmalıdır. Hasta soğuk veya sıcak su ile banyo yapmamalı herhangi bir besin yiyip içmemelidir. Krizi önlemek amacı ile bilinçsiz egzersiz yapmamalı, kapalı ortamda durmamalıdır. Eğer evde kalp krizine yakalanılmış ise camlar açılmalı odanın oksijen seviyesi yükseltilmelidir.

Kalp krizine neden olan temel  faktör damar tıkanıklığı ve pıhtılaşmadır. Bu sebeple kalp krizi geçiren kişi bir eli ile burnunu kapatarak öksürmeli ve bu şekilde pıhtının dağılma ihtimali üzerine yoğunlaşmalıdır. Kalp krizi geçiren kişi eğer bir başkası ise hastaya bilinçsiz müdahalede bulunulmamalı vakit kaybetmeden sağlık birimleri ile irtibata geçilmelidir. Eğitimli bir kişi ise kalp masajı ile kişinin ilk müdahalesi yapılması nefes almasını zorlaştıracak kıyafetler üzerinden çıkarılmalıdır. Kalp krizi geçiren kişi sırt üstü yere yatırıldıktan sonra ayaklar kalp seviyesinden daha yukarı da tutularak kalbe daha fazla kan girişi sağlanabilir.

Kalp Krizinden Korunmak

Kalp krizinden korunmak için bireylerin yaşam standartlarına dikkat etmesi gerekir. Beslenme alışkanlarının düzenlenmesi kolesterol, yağ, şeker, tuz gibi zararlı gıdalardan uzak durulması gerekir. Organik ve taze meyve, sebze tüketimi yapılmalı lifli gıdalar tercih edilmelidir. Şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve kolesterol hastaları ile ailesinde bu tür hastalıkları olan kişilerin düzenli kontrol yaptırmaları kalp krizinin önlenmesinde etkilidir. Kalp krizini tetikleyen bir diğer faktör strestir. Kişiler mümkün olduğunca stresten uzak durmalı ve adrenali yüksek aktivitelere katılmamalıdır. Düzenli spor yapımı, doğa yürüyüşü, alkol ve sigaradan uzak durmak kalp krizi ile mücadelede temel noktalardır.

Kaynak : https://www.tasikardi.net/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8531 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim