• BIST 9880.13
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

Kalp krizini (enfarktüs) diş ağrısı zannedebilirsiniz, dikkat!..

Kalp krizini (enfarktüs) diş ağrısı zannedebilirsiniz, dikkat!..
Diş çürüğü deyip geçmeyin; sinüzit, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, diyabet ve kalp krizi gibi önemli hastalıklara yol açıyor.

Hospitadent Dental Group yönetim kurulu üyesi diş hekimi Recep Eşkar, “Kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik hastalıkların ağız sağlığıyla direk ilişkisi var. Düzenli ve gerektiği gibi yapılmayan ağız ve diş bakımı, sistemik hastalıkların tedavisini güçleştiriyor. Dişeti hastalığı bulunanlarda koroner damar hastalıkları daha sık görüldüğü gibi, şeker hastalarında, ağız bakımının aksaması, ağız ve dişlerde dönüşü olmayan hasarlar oluşturabilir.” dedi.

Kalp krizini diş ağrısı zannedebilirsiniz…

Eşkar ”Araştırmalara göre, kalp krizi ağrılarının %6’sı dişe vurarak, diş ağrısı zannedilebiliyor. Diş çürüğü olan bir kişi kalp krizi geçiriyorsa, çürük olan dişinin ağrıdığını düşünerek önemsemiyor. Ağrı kesicilerle ağrı geçiştirilmeye çalışılırken hasta hayatını kaybedebiliyor. Bu sebepten dolayı, özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilere diş ağrılarını kendi kendilerine geçirmeye çalışmaları asla önerilmiyor.

Diş sağlığı, doğumsal kalp hastalığı olanlarda daha da önemli…

Diş sağlığı genel anlamda herkes için önemli olmakla birlikte özellikle doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda ve kalp kapak rahatsızlığı olan erişkinlerde çok daha büyük önem kazanmakta. Çürük dişlere yapılacak olan müdahale sırasında oluşacak bakteriyemi,  kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın enfeksiyonuna neden olabilir. Çürük dişlerin dolgu ya da çekimi sırasında hatta bazen sadece diş fırçalama sırasındaki oluşan kanamalarla kan dolaşımına karışan enfeksiyon etkenleri kalpteki sorunlu bölgeye ulaşıp burada çoğalarak ciddi bir kalp enfeksiyonuna sebep olabilirler. Bu nedenle endokardit riski taşıyan (Kalp ameliyatı geçirmiş olsun ya da olmasın) doğuştan kalp hastalığı olan çocuklara ve kalp kapak hastalığı bulunan (özellikle de yapay kalp kapağı takılan) erişkinlere ağız ve diş bakımının kalp sağlıkları açısından da ne kadar önemli olduğu anlatılmalıdır” diyen diş hekimi Recep Eşkar, konunun önemine parmak bastı.

Diş eti hastalıkları lösemi habercisi olabilir…

Eşkar, “Temizliği yapılmayan ve bakımına yeterince özen gösterilmeyen sağlıksız diş ve dişetleri vücutta enfeksiyon odağı oluşturması nedeniyle diğer doku ve organları da olumsuz etkiler. Diş çürüklerinin, sinüzit, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, diyabet (şeker hastalığı), solunum sistemi, kalp hastalıkları ve sindirim sorunları gibi önemli hastalıklara yol açtığı biliniyor. Diş etlerinizde çekilme, buna bağlı olarak diş kayıpları, yada diş etlerinde uzama, şişme, kızarma, dişlerinizi fırçalarken aşırı hassasiyet ve kanamalar oluyorsa dikkat. Löseminin bazen ilk bulguları bunlar olabiliyor. Ağız sağlığınızda yukarıdaki problemlerden birini yaşıyorsanız mutlaka diş hekimine gitmelisiniz” dedi.

Diyabetikseniz dişlerinizi çok erken yaşlarda kaybedebilirsiniz…

Recep Eşkar, “diyabetiklerde diş eti hastalıkları, mantar enfeksiyonları, çürük ve diş kayıpları, ağız kuruluğu ve ağızda yanma hissinin görülme sıklığının daha fazla olduğuna dikkati çekerek, bu kişilerde diş eti hastalığının sağlıklı kişilere göre görülme sıklığının 4 kat daha fazla olduğunu vurguladı. Eşkar, şu görüşleri dile getirdi: ''Diş eti hastalıkları artık diyabetin ana komplikasyonlarından biri olarak kabul edilmektedir. Kan şekerinin kontrol altında tutulamaması zaten var olan diş eti hastalığının şiddetini arttırmakta ve kontrol edilmesini güçleştirmektedir. ''Günümüzde diyabet hastalığı, bilinen komplikasyonlarının yanı sıra diş kaybı ile sonuçlanan diş eti hastalıklarına da yol açabilir. Bu nedenle diyabetiklerin ağız sağlığının yakından takip edilmesi, düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 13503 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim