• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 15 °C

Kamu hastaneleri yabancı uyruklu hastaların hizmet sunum ve kayıt süreçleri hakkında duyuru

Kamu hastaneleri yabancı uyruklu hastaların hizmet sunum ve kayıt süreçleri hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından Kamu hastaneleri yabancı uyruklu hastaların hizmet sunum ve kayıt süreçleri hakkında duyuru yayımlandı.

 

 

Kamu Hastaneleri Yabancı Uyruklu Hastaların Hizmet Sunum ve Kayıt Süreçleri

Ülkemize yönelik göç hareketleri ve sağlık tesislerimize başvuru yapan yabancı uyruklu hasta yoğunluğunun artış göstermesi sebebiyle hizmet süreçlerine yönelik  ilgili tüm personelin tekrar bilgilendirilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu doğrultuda; 81 İl Sağlık Müdürlüğümüze aşağıda yer alan üst yazı ve ekleri gönderilmiştir.

 

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 97014916-403.01.03    27.10.2020
Konu : Yabancı Uyruklu Hastaların
           Hizmet Sunum ve Kayıt Süreçleri

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 26.06.2019 tarih ve E.1030 sayılı yazısı.

Son yıllarda Ülkemize yönelik göç hareketleri ve sağlık tesislerimize başvuru yapan yabancı uyruklu hasta yoğunluğunun artış göstermesi sebebiyle, kamu sağlık tesislerimizde yabancı uyruklu hastaların sağlık hizmet süreçleri ve hizmet sunum kapsamlarına yönelik bazı tereddütlerin yaşandığı görülmüştür. Bakanlığımızca yapılacak ölçme, değerlendirme ve planlamalar açısından kayıt, muhasebe işlem ve girişlerinin doğru yapılması önem arz etmekte olup aşağıda belirtilen hususlara yönelik tekrar bilgilendirme yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

Sağlık turizmi ve turistin sağlığı hizmet süreçleri Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik kapsamında yürütülmektedir. Yönetmelik kapsamındaki kişilere “Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi” (Ek-2A) usul ve esasları kapsamında hizmet sunulmakla birlikte, bahse konu fiyat tarifesi 12. Madde (n) fıkrası gereği, “Genel Sağlık Sigortasından yararlanılmaması halinde ülkemizde oturma izni almış ve geçici T.C. kimlik numarası olan yabancı uyruklu hastalara sunulan sağlık hizmetleri Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Kapsamında Sunulan Sağlık Hizmetleri Fiyat Listesi (Ek-2A) üzerinden ücretlendirilir. Ülkemizde bulunan yabancı temsilcilik ve elçiliklerde görev yapan yabancı uyruklu kişilerde bu madde kapsamında değerlendirilir.” denilmektedir.

Bazı sağlık tesislerimiz sağlık turizmi ve turistin sağlığı verilerinin Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS) üzerinden incelenmesi neticesinde, kayıtların eksik veya hatalı yapıldığı tespit edilmiş olup hastane otomasyon sisteminde sağlık turizmi kapsamında kayıt ve muhasebeleştirme işlemlerinin doğru yapılabilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanması, tahakkuk ve tahsilata ilişkin kayıtların muhasebeleştirilmesinde “601.Yurtdışı Gelirler Hesabı’nın kullanılması, Tek Düzen Muhasebe Sistemi’ne (TDMS) kayıtların doğru girilmesinin sağlanması gerekmektedir. (Muhasebe ve kayıt süreçlerine ilişkin ayrıntılı bilgilere; "https://khgmacilveyurtdisisaglikdb.saglik.gov.tr" web adresi / Daire Başkanlığımız, Sağlık Turizmi Koordinasyon ve Yabancı Uyruklu Hastalar Birimi / “Eğitimler ve Sunumlar” başlığından ulaşılabilmektedir.

Türk soylu olduğuna dair belge ibraz eden kişilerin, kendi ülkelerinden veya ülkemizdeki büyükelçilik veya konsolosluklardan alınan “Bu kişi Türk soyludur” veya benzer ifadeler ile ibraz edilen belgeler indirimli sağlık hizmeti alabilmek için yeterli değildir. Türk soylu olduğuna dair belge ibraz eden Türk soylu yabancılara Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi (EK-2) hükümlerine göre işlem tesis edilir. Ancak, bu kişiler uyruğunda, bulundukları ülke makamlarından aldıkları Türk soylu olduklarını gösterir “Apostil şerhli ya da Dışişleri Bakanlığınca/Valiliklerce onaylanmış” belgeyi veyahut Valilikler bünyesinde bulunan Tayin ve Tespit Komisyonlarınca “Türk soylu olunduğuna yönelik kararı” ibraz etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca, sağlık tesislerine başvuru yapan uluslararası koruma, geçici koruma, insan ticareti, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) milletlerarası anlaşma vb. statü kapsamındaki kişilerin geçerli kimlik ve resmî belgelerinin ibraz edilmesi zorunlu olup, geçerlilik tarihi geçmiş veya farklı kişilere ait kimlik belgesi ile başvuru yapan kişilerin hastane polisine/kolluk kuvvetlerine ve/veya İl Göç İdaresi Müdürlüklerine bildirilmesi veya yönlendirilmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda; yabancı uyruklu hastaların sağlık hizmet süreçlerine yönelik yukarıda yer alan açıklamalar ve ilgili mevzuatlar kapsamında işlem tesis edilmesi, bağlı kamu sağlık tesisleri ile sağlık tesislerinde görevli ilgili tüm personel özelinde gerekli bilgilendirmelerin yapılması, kayıt, muhasebeleştirme işlemlerinin eksiksiz yapılmasının sağlanması ve ilgili kişilerin uyarılması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

 

Doç.Dr. Durdu Mehmet KÖŞ

Bakan a.

Kamu Hastaneleri Genel Müdür V.

 

DAĞITIM:
Gereği: 81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü)

Üst Yazı (Yabancı Uyruklu Hastaların Hizmet Sunum ve Kayıt Süreçleri).pdf için tıklayınız

EK-1.pdf için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10603 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim