• BIST 10125.46
  • Altın 2997.875
  • Dolar 34.8702
  • Euro 36.7728
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Kamu hastanelerinde doktor krizi

Kamu hastanelerinde doktor krizi
Kamuda çalışan doktorlara tam gün mesai zorunluluğu geldi, doktorlar özel hastanelere akın etti.

Kamuda çalışan doktorlara tam gün mesai zorunluluğu geldi, doktorlar özel hastanelere akın etti.

Kamudan özele doktor göçü, tehlikeli boyutlara ulaştı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden tam 2 bin 650 hekim istifa ederek özel hastanelere geçti.

Hasta kuyrukları artarken, uzman hekim sıkıntısı başladı.Sağlık Bakanlığı'nın tam gün mesai zorunluluğu getiren yasal düzenlemesinden sonra, muayenehanelerini kapatmak zorunluluğu ile karşı karşıya kalan doktorlar, hızla görevlerinden istifa edip, kendilerine cazip ücretler teklif eden özel sağlık kuruluşlarına geçmeye başladılar.

Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar 2 bin 650 doktorun istifa ettiğini ve özel hastanelere geçtiğini açıkladı.

Bu istifaların özellikle branş dallarında sıkıntı yaratmaya başladığı, istifaların sürmesi halinde çok önemli sorunların kamuyu ve hastaları beklediği dile getirildi. Hastaların hastanelerden randevu bile alamaz duruma geleceği şeklinde yorumlar da yapılırken, gözler, Sağlık Bakanlığı'nın bu tabloyu nasıl değiştireceğine çevrildi.

YÖNETMELİK SORUNU

Sağlık sendikaları, doktor göçünün tam gün yasasından kaynaklandığını belirtirken, Sağlık Bakanlığı asıl sorunun atama nakil yönetmeliğinden kaynaklandığını savunuyor. Bakanlık, az olan hekim sayısını dengeli ve akıllıca kullanmak istiyor. Bunun için atama nakil yönetmeliğine göre, hekimler istediklere zaman istedikleri yerde görev yapamıyorlar.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, hekim göçünün önemli bir sebebinin bu olduğunu söyleyerek, "Eğer hekim sayımız 200 bin olsaydı, bu yönetmelik çok daha rahat uygulanabilirdi. Özel sağlık kuruluşları çok dengesiz dağılıyor. Adeta obez biçiminde yayılıyor. Bu da hekim göçüne olanak tanıyor" dedi.

‘HER YERE HASTANE YOK’

Bu duruma karşı önlem aldıklarını söyleyen Gümrükçüoğlu, “Düzenleme üzerindeki çalışmalarımız sürüyor. Artık her istenilen yere özel hastane kurulmayacak. Hasta sayısı, hastalık yükü, muayene sayısı, yatan hasta sayısı, ameliyat edilen hasta sayılarının istatistiklerine bakılarak, sağlık kuruluşlarının kapasitelerini mukayese edeceğiz. Yoğunluğa göre yatak, doktor, personel sayısı yeterliyse, o bölgede sağlık kuruluşu açılmasına izin verilecek. Hekimler de dengeli tarzda yerleşecek" dedi. Gümrükçüoğlu, YÖK'le temaslarını sürdürdüklerini belirterek, tıp fakültelerinin kontenjanlarının da artırılması için çalıştıklarını da dile getirdi.

DOKTORLARIN GÜVENCESİ YOK

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bu artışın sebebini tam gün yasasına bağladı. Sağlık Bakanlığı'nın da bunu bildiğini söyleyen Kahveci, şöyle konuştu: "Durum çok vahim. Özele kaymalar devam ederse, hasta muayenelerinde, ameliyatlarda, randevu taleplerinde aksamalar olur. Uzman doktor bulunamaz hale gelir. Zaten Diyarbakır'da bunu görüyoruz.

Çünkü orada 10 doktor özel hastaneye geçti.10 kişi gittiğinde bile işler aksadı" Sağlık Bakanlığı'nın hekim açığını gidermek ve göçü engellemek için yaptığı çalışmalara pek sıcak bakmayan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bakanlığın açığı kapatmak için dışarıdan yabancı doktor getirmesi düşüncesine karşı çıktı.

HALK SAĞLIĞI GÜVENCEDE

Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Gencay Gürsoy da, kamu kesiminde çalışan doktorların tam bir güvensizlik içinde olduğunu öne sürdü. İstihdam politikasının bu güven duygusunu hekimlere vermediğini belirten Gürsoy, şöyle devam etti: "Kamu hastaneleri birliği tasarısı önümüzdeki günlerde parlamentoya gelecek.

Onun getirdiği koşullar hekimler için iç açıcı değil ve güvencesi yok. Kamu hastanelerini bir işletme haline çeviriyorlar. Garantisi olmayan bir ödeme şekli söz konusu. Bu özele kaymaları artıran önemli bir faktör. Bazı dallarda sıkıntılara yol açacaktır. Örneğin ameliyatlarda gecikmeler yaşanacak ve halk sağlığını tehdit edecek bir unsur."

Bu haber toplam 2007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim