• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Kamu hastanelerinin kalitesi halkın katılımıyla ölçülecek

Kamu hastanelerinin kalitesi halkın katılımıyla ölçülecek
Kamuya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında performans ve kalite yönetimi yeniden düzenlendi. Sağlık Bakanlığı'nca çıkarılan ve 1 Eylül'de yürürlüğe girecek "Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi", bu kurumların hizmet sunum şartlarının belirlenmesi ve

Kamuya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında performans ve kalite yönetimi yeniden düzenlendi. Sağlık Bakanlığı'nca çıkarılan ve 1 Eylül'de yürürlüğe girecek "Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi", bu kurumların hizmet sunum şartlarının belirlenmesi ve halkın da katılımıyla performansının ölçülmesiyle bu doğrultuda belgelendirileceği bir sistem getiriyor.

Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile başvuruda bulunan diğer kamu, üniversite ve özel sağlık kurumlarına hizmet sunumunda bakanlıkça öngörülen standartları karşılaması halinde "hizmet kalite belgesi" verilecek. Bu sürece anket uygulamalarıyla vatandaşlar ve sağlık çalışanları da katılacak. Hastayla yüz yüze ya da telefon ve posta yoluyla yapılabilecek anketlerde muayene süresi, mahremiyeti ile hekimin ilgisi gibi sorular yer alıyor.

Geçen yıl "Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme Yönergesi" yürürlüğe konmuştu. Ancak uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlar ve sağlık kuruluşlarından bakanlığa yapılan geri bildirimler doğrultusunda daha kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç duyuldu. Getirilen düzenlemeyle kamuya bağlı sağlık kurumlarının her birinde "performans ve kalite birimi" kurulacak. Bu birimlerin görevleri arasında hizmet kalitesi standartları çerçevesinde çalışmalar yürütmek ve hasta ile çalışanlara standart anketler uygulamak yer alıyor. Bu birim, performansa dayalı ek ödeme verilerinin "yeni performans takip sistemi"ne zamanında ve tam olarak girilmesini de sağlayacak. İllerde kurulacak olan "performans ve kalite koordinatörlükleri" ise performans yönetimi ve kalite geliştirme uygulamalarını koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek için çalışacak.
 
Hastaya memnuniyet anketi
Kurumların değerlendirmeleri ise "muayeneye erişim, hizmet kalitesi, memnuniyet, kurum verimliliği, koruyucu hizmet, kurumsal performans katsayıları" üzerinden yapılacak. Muayeneye erişim katsayısı, poliklinik hizmetlerinde aktif olarak kullanılan oda ve diş tedavi bölümü sayısının hekim sayısına bölünmesiyle bulunuyor. Hizmet kalite katsayısı ise performans ve kalite koordinatörlüğünün 4 aylık sürelerle ilde bulunan sağlık kurumlarını değerlendirmesiyle hesaplanıyor. Memnuniyet katsayılarının ortaya konması için ise kurumlar, hastalara ve çalışanlara standart anketler uygulayacak. "Çalışan memnuniyeti anketi"nin yılda en az bir kez uygulanması gerekiyor. Hastalara ise yüz yüze, posta ya da telefon üzerinden anket uygulanabilecek. Bu anketlerde muayene odalarına ulaşım, poliklinik temizliği, bürokratik işlemlere harcanan süre, doktor ve sağlık görevlisinin ilgi ve nezaketi, muayene mahremiyeti, hekim seçme özgürlüğü, muayene süresi gibi konulara dönük sorular yer alacak.
 
Performans ölçme kriterleri

Kurum verimlilik katsayısı da "112 verimlilik katsayısı" ile birlikte il performans ve kalite koordinatörlüğünce oluşturulacak komisyonlarca hesaplanacak. Koruyucu hizmet katsayısında ise gebe tespit ve anne ölüm oranı, 0-1 yaş aşılama oranları, klor ölçüm ile su numune oranı ve gezici sağlık hizmetleri götürme oranları gibi kriterler üzerinden değerlendirmeler yapılıyor. Sağlık kurum ve kuruluşlarını ilgilendiren katsayıların ortak değerlendirilmesiyle de kurumsal performans katsayısı elde ediliyor. Tespit edilen kurumsal performans katsayısı, kurum ve kuruluşlara dağıtılabilecek döner sermaye tutarının hesaplamasında esas alınıyor.

Tutku Ayvaz

Referans

Bu haber toplam 1480 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim