• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Kamu İhale Kurumu'ndan "Akılları fikirleri ‘ihale’ kapmakta" yazısına cevap

Kamu İhale Kurumu'ndan "Akılları fikirleri ‘ihale’ kapmakta" yazısına cevap
Kamu İhale Kurumu Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Mehmet Y. Yılmaz'ın "Akılları fikirleri ‘ihale’ kapmakta" yazısına cevap verdi.

Kamu İhale Kurumu Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Mehmet Y. Yılmaz'ın "Akılları fikirleri ‘ihale’ kapmakta" yazısına cevap verdi.

Kurum tarafından yayımlanan basın açıklamasında şunlara değinildi;

"Hürriyet Gazetesinin 12.11.2013 tarihli nüshasında Mehmet Y. Yılmaz'ın köşe yazısında; "…60'dan fazla kamu kurumu, ihaleleri kendi bildiği gibi yapıyor. Yasa'ya ve Kamu İhale Kurumunun denetimine tabi değiller. Artık kamu ihalelerinin sadece yüzde dörtlük bölümü bu kanuna tabi olarak yapılıyor, geri kalanları canları nasıl çekerse öyle yapıyorlar…" şeklinde bir ifadeye yer verilmiştir. Kamu İhale Kurumu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 53 üncü maddesinde yer alan "Yapılan ihaleler ve sözleşmelerle ilgili Kurum tarafından belirlenen şekilde bilgi toplamak, adet, tutar ve diğer konular itibariyle istatistikler oluşturmak ve yayımlamak" görevi çerçevesinde ihalelere ilişkin bilgiler Kurumun resmi internet sayfası olan www.ihale.gov.tr sitesinde kamuoyuna sunulmakta, bu kapsamda ihalelere ilişkin istatistiki bilgilere aynı sitede bulunan istatistikler linki aracılığıyla erişmek mümkün bulunmaktadır.

Kurum tarafından yayımlanan 2012 Yılı Kamu Alımı İstatistiklerine bakıldığında; 4734 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilen alımların toplam tutarının 87.188.965.000 TL, istisna kapsamında gerçekleştirilen alımların toplam tutarının 7.121.725.000 TL. olduğu, söz konusu rakamlara göre toplam kamu alımlarının %92,36'sının Kanun kapsamında yapılan alımlarından oluştuğu, istisna kapsamında gerçekleştirilen alımların ise kamu alımlarının %7,54'nü oluşturduğu görülmektedir.

Diğer taraftan, 4734 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2003 tarihinden bu yana geçen süre içinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçların karşılanması ve Avrupa Birliği ile müktesebat uyumu kapsamında Kanunun bazı maddelerinde değişiklikler yapılmış ancak söz konusu değişikliklerde herhangi bir kuruma muafiyet tanınmamış, özelliğinden ötürü belli alımlar Kanundan istisna edilmiştir. Kanun ile getirilen istisnadan yararlanacak olan kuruluşlar, Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Sayıştay Başkanlığı gibi ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini almak suretiyle istisna kapsamında yapacakları alımlarda uyulacak usul ve esasları belirlemekte ve alımlarını bu usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirmektedir.

Bahse konu yazıda kamu ihaleleri ile ilgili olarak mesnetsiz ve gerçeğe aykırı ifadelerin yer alması nedeniyle, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere bu açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duymuştur.

Kamuoyunun bilgisine önemle sunulur."

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2855 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim