• BIST 9890.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

Kamu ödemesi can suyu olur

Kamu ödemesi can suyu olur
İş dünyası ve uzmanlar, Yeni Şafak'ın dikkat çektiği kamu ödemelerinin piyasanın nakit dengesi üzerinden önemli bir etkiye sahip olduğunu söylüyor.

Kamunun yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesinin piyasaya can suyu olacağı belirtiliyor. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kerim Altıntaş, kamunun ödemelerini zamanında yapmasıyla şirketlerin önündeki bulutların dağılacağını söyledi. ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın da, "Piyasaların tekrar canlanması için kamu ödemeleri en kısa sürede gerçekleşmeli" dedi.

Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği, kamu ödemelerinin hızlandırılması talebine iş dünyasında olumlu karşılık buldu. Kamunun piyasaya olan borçlarının zamanında ödenmemesinden kaynaklanan sıkıntının şirketleri darboğaza sürüklediğini anlatan iş dünyası temsilcileri ve uzmanlar, piyasalardaki nakit çarkının dönmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Hak edişler ve KDV iadesi ödemelerinin hızlandırılmasının piyasaya can suyu olacağına dikkat çekiliyor.

DEVİR DAİM OLMAZSA ÇARKLAR DÖNMEZ

Kamu ödemelerinin reel piyasada hareketliliğin sağlanması açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, "Çarkların dönmesi için devir daim şart" dedi. Aydın, "Dengelenmenin devam etmesi adına devletimizin özellikle kamu kurumlarının piyasaya olan borçlarını ödemesi noktasında elini taşın altına koyması gerekmektedir. Malumunuz devir daim olmaz ise çarklar dönmez" dedi.

Sadece inşaat sektörünün 200 milyara yaklaşan KDV iadesi alacağı olduğundan söz eden Aydın, alacakların tahsil edilmesi durumunda tüm sektörlerde rahat bir nefes alınacağını dile getirdi. Aydın, "Beklentimiz, piyasaların rahatlayıp, tekrardan canlanması adına kamu ödemelerinin en kısa sürede gerçekleştirilmesidir" diye konuştu.

ŞİRKETLERİ ZORLUYOR

MÜSİAD olarak daha önceki süreçte de sık sık kamunun özel sektöre olan borçlarının ödenmesi gerektiğini vurguladıklarını söyleyen MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kerim Altıntaş, bu ödemelerin gecikmesi sonucunda işletmelerin kaynak oluşturmada sıkıntı yaşadığını belirtti. Türkiye'deki işletmelerin büyük çoğunluğunun KOBİ ölçekli olduğunu aktaran Altıntaş, bu sebeple mali anlamda sıkışan alacaklı durumundaki şirketlerin bankalara başvurduğunu ve faizin de işin içine girdiğini kaydetti. Altıntaş, kamu alacaklarının ödenmesi durumunda şirketlerin önündeki bulutlarını dağılacağını söyledi.

Bankalardan eli boş dönenlerin daha da yüksek faizlerle faktoring firmalarına yöneldiğini dile getiren Atıntaş, "İşletmeler alacaklarını alamayınca faiz yükü de ek bir maliyet oluşturuyor. Ödemelerin yapılması durumunda piyasadaki dengelenme hızlanacaktır. Bu durum faiz ve enflasyon oranlarının düşmesine de büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Piyasalar hareketlenecek

İş dünyasının bir finans ve likidite sorunu yaşadığını dile getiren Albayrak Grubu CEO'su Doç. Dr. Ömer Bolat, kamudan alacakları bulunan birçok işletme olduğunu belirtti. Bu işletmelerin alacaklarını tahsil edemediğinde bankalara yönelerek faizle borçlandığını söyleyen Bolat, "İşletmeler alacaklarıyla perişan oluyorlar. Kamu bu borçlarını öderse işletmeler de tedarikçilere olsun, işçilere olsun gerekli olan yerlere ödemelerini yapar. Bu sayede finansal piyasalardaki durağanlık da giderilir ve hareketlenme başlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2131 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim