• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Kanser donup kalacak!

Kanser donup kalacak!
Kanser hücrelerinin dondurularak ortadan kaldırılmasını sağlayan kriyoterapi yöntemi Türkiye'de ilk kez ikisi prostat, biri böbrek kanseri üç hastaya Gazi Üniversitesi'nde uygulandı AA - ANKARA - Prostat ve böbrek kanseri hastalarına yeni bir umut olan, k

Kanser hücrelerinin dondurularak ortadan kaldırılmasını sağlayan kriyoterapi yöntemi Türkiye'de ilk kez ikisi prostat, biri böbrek kanseri üç hastaya Gazi Üniversitesi'nde uygulandı AA - ANKARA - Prostat ve böbrek kanseri hastalarına yeni bir umut olan, kanser hücrelerinin dondurularak ortadan kaldırılmasını sağlayan kriyoterapi yöntemi, Türkiye'de de uygulanmaya başlandı. Kanser tedavisinde kullanılan cerrahi (ameliyat) ve ışın tedavisi (radyoterapi) yöntemlerine alternatif olan kriyoterapi, Türkiye'de ilk defa Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Üroonkoloji Ünitesi'nde iki prostat ve bir böbrek kanseri hastasına uygulandı.

Dekan Yardımcısı üroloji uzmanı Doç. Dr. Sinan Sözen, "Üç ameliyat da son derece başarılı geçti. Bir komplikasyon olmasını beklemiyoruz. Hastalarımız bir-iki gün içinde sosyal yaşamlarına dönebilecekler" dedi.

Yaş engeli de kalkıyor
Yöntemin uygulanışının diğer tedavilere göre çok daha kolay olduğunu ifade eden Sözen, klasik yöntemler kadar başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi.
Bu tedaviyle yaş veya diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları nedeniyle ameliyat edilemeyen hastalara da tedavi şansı doğduğunu vurgulayan Sözen, ameliyattan birkaç hafta sonra genel durum değerlendirmesi için için kontrol gerektiğini belirterek, "Hasta bilgisayarlı tomografi veya MRG taramasını içeren düzenli kontrollerden geçirilecek. Bu incelemeler, sonuçların tatmin edici olması halinde zamanla daha az sıklıkla yapılacak" diye konuştu.

Yöntem nasıl uygulanıyor?
Kriyoterapi tedavisinde kanser hücreleri dondurularak yok ediliyor. Operasyon prostat kanserinde ultrasonografi eşliğinde, böbrek kanserinde bilgisayarlı tomografi ve laparoskopik yöntemle ameliyathanede ve anestezi altında uygulanıyor. Bu yardımcı teknikler sayesinde, böbrek veya prostat dokusundan kaynaklanan tümörün yeri kesin tespit edilip tümör içine özel iğneler yerleştiriliyor. İğnelerden doku içine basınçlı argon ve helyum gazı verilerek doku sıcaklığı eksi 20-eksi 40 derece aralığına düşürülüyor. Bu sıcaklıkta hiçbir hücre yaşayamadığı için tümör dokusu yok olmaya başlıyor. Donmaya devam eden doku, giderek büyüyen buz topu haline geliyor. Oluşan buz topunun, kanserli dokunun tamamını yok edecek kadar büyüdüğünden emin olunduktan sonra işleme son veriliyor. Genel ya da bölgesel anesteziyle uygulanan işlem yaklaşık iki-üç saat sürüyor.

Bu haber toplam 2229 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim