• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 22 °C

Kanser Hastalarına Mektuplu Ziyaret

Kanser Hastalarına Mektuplu Ziyaret
Adıyaman Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi tarafından kanser hastalığına dikkat çekmek için farkındalık çalışmaları düzenledi.

Adıyaman Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi tarafından kanser hastalığına dikkat çekmek için farkındalık çalışmaları düzenledi.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi kemoterapi ünitesinde tedavileri süren kanser hastalarına moral ziyaretinde bulunan Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi personelleri, hastalara zarflar içinde ilettiği destek mesajları ile motivasyonlarını diri tutmaya çalışıyor.

Motivasyonun tedavi kadar önemli olduğuna dikkat çeken Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi Sorumlusu Dr. Mehmet Mesut Şan, kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Bakanlığın kanser ile ilgili dikkat çeken bilgilerini paylaşan Dr. Mesut Şan, "Kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. Sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı. Fazla kilolu veya obez olmak. Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme. Fiziksel aktivite eksikliği. Alkol kullanımı. Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu. Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet. İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti. Kentsel hava kirliliği. Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekan dumanı. Günümüz şartlarında kanserlerin yaklaşık üçte birinin, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme ihtimalinin de yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programında, meme kanseri taraması 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir. Kanserden korunmak herkesin hakkıdır. Siz de kanserden korunmak ve kendinize uygun taramaları yaptırmak için Kahta İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesindeki KETEM birimine ve Aile Sağlığı Merkezleri'ne (Aile Hekimliği) başvurabilirsiniz. Bu anlamda İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Birimi personellerimiz Ezgi Taylan Öztekin, Gülişan Sever ve Zeriban Talaş, kurumumuz FTR bölümünden Seda Küsülü'nün katılımları ile kurum personellerimizin zarflar içinde ilettiği destek mesajları, motivasyonun tedavi kadar önemli olduğu hastalarımızla buluştu. Hastanede, 10 yıllık bir kanser mücadelesini Songül Hanım'dan dinledik. Unutmayalım ki, farkındalık ve erken teşhis sadece sizi değil, bu zorluklarla baş etmek zorunda kalan tüm sevdiklerinizi de kurtaracak" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 608 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim