• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kanser hastası kadın tedavi sürecini kısa filmle anlattı

Kanser hastası kadın tedavi sürecini kısa filmle anlattı
Malatya'da 2 yıl önce meme kanseri tanısı konan Özlem Önal Erkurt, tedavi sürecince yaşadıklarını çektiği kısa filme anlattı.


Malatya'da 2 yıl önce meme kanseri tanısı konan Özlem Önal Erkurt, tedavi sürecince yaşadıklarını çektiği kısa filme anlattı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi, Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneği ve Lösemili Hastalar Derneğinin (LÖSEMA) katkılarıyla hazırlanan "Kiraz Çiçeği" adlı kısa film, meme kanserine yakalanan bankacı Özlem Önal Erkurt ile onun gibi bu hastalıkla mücadele eden hastaların tedavi sürecinde yaşadıklarını anlatıyor.

Hazırlığı yaklaşık 2 ay süren ve çekimleri bir haftada tamamlanan 9 dakikalık kısa filmde, sağlık çalışanları ve hastalar da rol aldı.

Erkut, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisine teşhis konduğunda, hastalığa neden yakalandığını düşünmeye başladığını belirtti.

Bu süreçte yaşadıklarını kağıtlara yazmaya başladığını dile getiren Erkut, "Bir yandan da yazdıklarımı yakınlarımdan saklıyordum, 'ameliyatlı halinle niye yazıyorsun' diye kızarlar diye. Üniversite tarafından hazırlanan 'Hayatta Tutunma Öyküleri' isimli kitapta ilk öyküm yayımlandı. Hikayede hasta olduğumu öğrendiğimdeki duygu ve düşüncelerimi yazdım." diye konuştu.

Erkurt, kemoterapi gördüğü dönemde kendisi gibi hastalara moral verdiğini anlatarak, sağlıklı insanlara, hastalıkların kolay göründüğünü; çok rahat söylemlerde bulunduklarını savundu.

"Yardımcı olmaya çalışırken moral bozuyorlar"

İlk zamanlar hastalığın adını bile telaffuz etmekte zorlandığını söyleyen Erkurt, daha sonra bu duruma alıştığını kaydetti.

Erkurt, tedavi sürecinde karamsarlığa düştüğü zamanlar olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: 

"O zaman 'Allah'ın dediği olur' dedim. 'Kiraz Çiçeği' adlı kısa film çektim ve hastalığın psikolojik sürecini anlattım. Çünkü bu hastalığa yakalananların çevresindeki insanlar belki kötü niyetli değiller ama yardımcı olmaya çalışırken moral bozuyorlar ve insanın motivasyonunu düşürüyorlar. Ben bunu çok yaşadım. Her seferinde nasıl cevap vereceğimi, ne diyeceğimi şaşırdım. Hastalığa yakalananlar kimseye aldırış etmesinler, tedaviye odaklansınlar, hayattaki güzel şeyleri düşünsünler. Hasta değillermiş gibi davransınlar. Ben bu şekilde hastalıkla mücadele ettim."

"Adımı kiraz çiçeği koymuşlar"

Tedavi sırasında ışın (radyoterapi) aldığı bir odada sadece tavandaki kiraz çiçeği resimleri olduğunu belirten Erkurt, İki ay boyunca kiraz çiçeklerini seyrettim. Filmin adı da bu yüzden "Kiraz Çiçeği". Filmden sonra güzel tepkiler aldım, 'Sen bizim kiraz çiçeğimizsin' diye mesajlar geliyor. Hastalara ve hastalığa farkındalık oluşturmak için yapmıştım filmi. Çok beklediğim ama hastalığım süresince beni aramayan arkadaşlarımdan bahsetmiştim. Şimdi onlar beni aramaya başladı, hikayem bence işe yaradı." diye konuştu.

Erkurt, kendisinin oynadığı kısa filmi, Hematolojik Nadir Hastalıklar Derneğinin internet sitesinde isteyen herkesin izleyebileceğini belirterek filmde kansere yakalananların neler yapması, sağlıklı insanların ise hastalara nasıl davranması gerektiğini yansıtmaya çalıştığını dile getirdi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3712 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim