• BIST 9689.05
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Kanser tedavisinde etkili savaşçı

Kanser tedavisinde etkili savaşçı
Vücutta doğal olarak bulunan bir enzim türü olan Koenzim Q10, yapılan araştırmalara göre kanserle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Birçok hastalığa iyi gelen Koenzim Q10, özellikle kemoterapi...

Vücutta doğal olarak bulunan bir enzim türü olan Koenzim Q10, yapılan araştırmalara göre kanserle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Birçok hastalığa iyi gelen Koenzim Q10, özellikle kemoterapi tedavisinin yarattığı sıkıntıları hafifletmede etkili

Kemoterapi gören çoğu hasta, immün sisteminin çökmesi sonucu ağır bir tedavi süreci yaşar. Ama yapılan araştırmalar, Koenzim Q10'un; kemoterapinin tolere edilmesine yardımcı olduğunu, bağışıklık fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu ve kansere kritik destek sunabileceğini göstermekte... Kansere karşı birçok tedavi şeklinde etkin bir savaşçı olan Koenzim Q10'un, kalp ve beyin sağlığı için de hayati katkıları bulunuyor. Bir hücresel koruyucu olan Koenzim Q10; özellikle toksik etkileri azaltmak için onkoloji tedavilerinde kullanılır.

ENERJİYİ ARTIRIR
Koenzim Q10, hücre içinde oksijenin kullanımını artırarak, hücredeki enerjinin artmasını ve doğru tüketilmesini sağlar. Bilim adamları, Koenzim Q10'un; kardiyovasküler ve beyin sağlığı üzerinde antioksidan görevi gördüğünü, kemoterapinin vücutta yarattığı hasarı önlediğini de keşfetmişlerdir. Bu etki, kanserin tedavisi sırasında kemoterapi ilaçlarının etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.

İMMÜN DESTEKLEYİCİDİR
Koenzim Q10, üç yıl öncesine kadar onkologlar tarafından hayvan çalışmalarında kullanıldı ve sonuç olarak serbest radikal salımına karşı koruyucu olabileceği ve bazı kanser çeşitlerine karşı etkili olduğu ortaya çıktı. Koenzim Q10, Japon bilim adamları tarafından immün destekleyici olarak gösterilir. Özellikle farelerde yapılan çalışmalar sonucunda, kolon kanseri üzerinde etkili olduğu, tümörlerin sayısını önemli ölçüde azalttığı ve diğer dokulara istilasını önlediği görülmüştür. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışma; bir kemoterapi çeşidi olan Doksarubisin tedavisinde, Koenzim Q10'un kalpte toksiteyi azalttığını göstermiştir. Aynı bulgu insan çalışmalarında da mevcuttur.

HALSİZLİĞİ ÖNLER
Koenzim Q10, karaciğerde, hücre içindeki enerjinin taşınmasını sağlayarak karaciğere bağlı halsizliğin giderilmesine yardımcı olur. Nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma gibi kalp yetersizliklerinde, kalp kasına olumlu etkide bulunur. Yüksek kan basıncını düşürebilen Koenzim Q10, parkinsonun zararlarının azaltılmasını da sağlar.

MEME KANSERİNDE TÜMÖRÜ KÜÇÜLTÜR
Birçok kanser tedavisinde kullanılan Koenzim Q10, meme kanserinde çok yönlü bağışıklık artırıcı ve tümör düşürücü güçlere sahiptir. Yapılan çalışmalar, Koenzim Q10'un; Tamoksifen'le beraber verildiği tedavilerde, meme kanseri tümörlerini küçülttüğünü, oksidan hasarı ve inflamasyonu azalttığını göstermiştir. Her türlü kanser tedavisindeki etkisine, Roma'da yapılan araştırmalar bir yenisini daha eklemiştir. Araştırmacılar; tedaviye dirençli kanserlerde, Koenzim Q10'un hastaların bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve cerrahi gerektiren cilt kanserlerinde de tedavinin temelini oluşturduğunu ortaya çıkarmıştır.

50 YIL ÖNCE KEŞFEDİLDİ
2007 yılında, Koenzim Q10'un keşfinin 50'nci yıl dönümü kutlandı. Koenzim Q10, insan biyolojisi alanında ömür boyu kullanılabilecek bir besin maddesidir. Son yıllarda yararlı etkileri daha bilinir hale gelmiştir. Koenzim Q10, insan sağlığını korumada ve yaşam süresini uzatmada çok önemli faktörlerden biridir.

YAN ETKİLERİ HAFİFLETİR
Koenzim Q10, hastalıkların ve güçlü tedavilerin yan etkilerinin azaltılmasında etkilidir. İnterlokin-2 ve interferon tedavisi gören hastalarda yan etkileri hafiflettiği ve nükslerin en aza indirgenmesini sağladığı bilinmektedir. Ayrıca kanserli hastalarda tümör yayılımını engeller. Bunun yanında LDL, trigliserit, total kolestrol ve HDL'yi dengeleyerek düşürür.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim