• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Kanserde erken teşhise ağırlık verilirse SGK yılda 1 milyar dolar tasarruf eder

Kanserde erken teşhise ağırlık verilirse SGK yılda 1 milyar dolar tasarruf eder
Türkiye'de son yıllarda kanser vakalarında büyük bir artış görülüyor. Kansere yakalanan hasta sayısı yılda 100 bini aştı. Bu durum devletin sağlık harcamalarını da her geçen gün büyütüyor. Kesin rakam biliniyor ancak kanser tedavisi için Sosyal Güvenlik K

Türkiye'de son yıllarda kanser vakalarında büyük bir artış görülüyor. Kansere yakalanan hasta sayısı yılda 100 bini aştı. Bu durum devletin sağlık harcamalarını da her geçen gün büyütüyor. Kesin rakam biliniyor ancak kanser tedavisi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun her yıl milyarlarca dolarlık harcama yaptığı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin ilk özel kanser hastanesini de bünyesinde barındıran Medical Park Göztepe Sağlık Kompleksi'nin Genel Müdürü Dr. Mahir Turan, erken teşhis hizmetlerine ağırlık verilmesi halinde kanser harcamalarından devletin her yıl en az 1 milyar dolar tasarruf edebileceğini söylüyor.

Mahir Turan'ın verdiği bilgiye göre ilerlemiş bir akciğer kanseri hastasının devlete tedavi maliyeti 40-45 bin doları buluyor. Oysa aynı kanser, erken dönemde teşhis edilirse 10 kat daha ucuza tedavi edilebiliyor. Üstelik erken teşhis ile hastanın yaşam şansı da artıyor. Dr. Turan, bu sebeple SGK'nın hem kamu hastanelerini hem de özel sağlık kuruluşlarını kanser taramaları ve erken teşhis çalışmaları için teşvik etmesi gerektiğini ifade ediyor. Turan, "Erken teşhise ve vatandaşları kanserden korunmaya yönelik faaliyetlere yönelik harcanacak para masraf olarak görülmemeli. Bu amaçla harcanacak her 1 liralık para, devlete 10 TL'lik tasarruf olarak geri döner." dedi. 2008 yılında hizmete açılan Medical Park Göztepe Kanser Hastanesi, 10 ayda 4 binin üzerinde hasta tedavi etti. Hastanede radyoterapi (ışın tedavisi) için katılım payı alınmıyor. Son 5-6 yıldır büyük atılım yapan özel hastaneler, sağlık turizminde de büyük mesafe aldı. Türkiye'deki sağlık kuruluşları ve termal tesislerde tedavi olmak için yurtdışından gelen hasta sayısı 5 yılda 100 binden 300 bine çıktı. Genel Müdür Mahir Turan, bu alandaki asıl büyümenin 3 yıl içinde görüleceğini aktarırken, "Eskiden yabancı hasta, ucuz olduğu için Türkiye'yi tercih ederdi. Şimdi ise yüksek kalite tercih sebebi olmaya başladı. Bu sayede kısa süre içinde yabancı hasta sayısının 10 kat arttığını göreceğiz." değerlendirmesini yapıyor.

Onkoloji hemşiresi bulmak astronot bulmaktan daha zor

Son yıllarda hızla büyüyen özel sağlık sektörü istihdama da büyük katkı yapıyor. Türkiye'deki 110 bin hekimin 48 bini özel kurumlarda görev yapıyor. 93 bin hemşireden de 26 bini özelde çalışıyor. Hemen her meslekte işsizlik büyük boyutlara ulaşırken sağlık sektöründe ise eleman bulunamıyor. Doktor açığı yıllardan beri en büyük sorunlardan biri. Ancak yoğun bakım ve onkoloji gibi branşlarda da büyük bir hemşire sıkıntısı yaşanıyor. Dr. Mahir Turan, bu durumu şu sözlerle anlatıyor: "Onkoloji hemşiresi bulmak, neredeyse astronot bulmaktan daha zor." Türkiye'de halen onkoloji alanında uzmanlaşmış hemşire sayısı 100'ü geçmiyor.

Zaman

Bu haber toplam 1816 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim