Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kansere bu yıl ayrılan bütçenin 7 milyon YTL olduğunu söyleyerek, "Önümüzdeki yıl da bu bütçeye ek olarak 1-1.5 milyon dolar da Dünya Bankası'ndan kullanacağız. 8-10 yıl öncesine kadar kanser bütçesi 600 bin YTL idi" dedi.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bu yıl kansere ayrılan bütçenin aşağı yukarı 7 milyon YTL olduğunu bildirdi. Gelecek yıl bu bütçeye ek olarak 1- 1.5 milyon Doların da Dünya Bankası'ndan kullanılacağını ifade eden Prof. Dr. Tuncer, "Halkın bilinçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek. 8-10 yıl öncesine kadar kanser bütçesi 600 bin YTL idi. Yani sadece personel parası vardı" dedi. Daha önceden bu bütçe ile herhangi bir proje yapılmasının mümkün olmadığına işaret eden Prof. Dr. Tuncer şunları söyledi:
"Bugün dairemizde proje şubesi bile kurduk. İnanılmaz projeler altına imza atılıyor. Ama ne kadar bütçe ayırırsanız ayırın kanseri azaltmak yine halkın bilinçlenmesiyle olur. Sigaranın bırakılması gerekiyor. 140 bin kanserin 90 ile 100 bini sigaraya bağlı. Ülkemizde sigaranın yok edilmesi durumunda ancak kanserin önüne geçebiliriz. Bu dünyada da böyle. Mesela Avrupa'nın bazı ülkelerinde kanser azalmaya başladı. Bunun nedeni ise sigaranın kontrol altına alınması. Onlar akıllı davrandılar. 10 yıl önce sigarayı kontrol altına aldılar. Biz daha yeni kontrol altına alıyoruz. Sigara yasağının etkileri 10-20 yıl sonra görülecek."
-HER İLE BİR KANSER TARAMA VE ERKEN TEŞHİS MERKEZİ-
Hedeflerinin her ile bir kanser tarama ve erken teşhis merkezi kurulması olduğunu beliretn Prof. Dr. Tuncer, Tarama merkezi sayımız şu anda 60. Bütün ihaleleri tamamlanan ve bu yıl sonunda açılacak olanlarla birlikte bu sayı 84'e ulaşacak. Açılacak olan merkezlerle birlikte tanı merkezi olmayan il kalmayacak" dedi. Prof. Dr. Tuncer şöyle devam etti:
"Hayal ettiğimiz yere gelmemiz 3-4 yılımızı alacak. Elimizdeki kaynakları en iyi şekilde kullanmak için çaba sarf ediyoruz. Şimdi bütün bunlar çerçevesinde Ulusal Kanser Kontrol Programı'nın hayata geçirilmesi çok önemli bir gelişmedir. Dünya sağlık teşkilatı tarafından bu uygulama çok hayranlıkla karşılandı. Bu Ulusal Kanser Kontrol Programları birçok ülkede uygulanmıyor. Ayrıca bir ülke Ulusal Kanser Kontrol Programını tek başına yürütemez. Uluslar arası dayanışma ve iletişime katkı sağlıyor. Bugün geldiğimiz noktada kanser sayılarını kontrol altında tutmaya devam etmeliyiz. Tarama programlarına ağırlık vermemiz gerekiyor ve Ülkemizdeki kanseri kontrol altına almak içinse el birliğiyle üniversiteler, sivil toplum merkezleri, Sağlık Bakanlığı olarak ortak projelerin altına imza atmamız gerekiyor."
-HEDEFİMİZ HER 100 KADINDAN 70'İNİ TARAMAK-
Şu anda kanserin ölüm nedeni olarak ikinci sırada yer aldığını anımsatan Prof. Dr. Murat Tuncer, "Önümüzdeki 20 yıl içinde de birinci sırada yer alacak. 2020 yılında en çok öldüren hastalık olarak kanser başı çekecek" dedi. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer şunları söyledi:
"Kanser tanı merkezlerinden bilgi gönderiyoruz. Diyoruz ki "sizin ailenizde 49 yaşını aşmış şu kadar kadın var. Ya da evlenmiş, 35 yaşını aşmış, 50 yaşını aşmış kadın erkek var. Gelin tarama yaptırın' diyoruz. Tabi tarama rakamlarını artırmalıyız. Hedefimiz her 100 kadının 70'ini taramak. Ancak böyle kanserin önlenmesini sağlarız. Ayrıca önümüzdeki bir yılı sadece halkın bilinçlenmesine ayırdık."