• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Kanserli hastaya özel hastanede bedava tedavi

Kanserli hastaya özel hastanede bedava tedavi
SGK özel hastanelerle de anlaşma imzaladı. Hastalar ek ücret ödemeden anlaşmalı özel hastanelerde kanser tedavisi olabiliyor..

SGK özel hastanelerle de anlaşma imzaladı. Hastalar ek ücret ödemeden anlaşmalı özel hastanelerde kanser tedavisi olabiliyor..

Bilinçli hasta olmak için SGK'nın yeni getirdiği düzenlemeleri bilmeniz gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar bu düzenlemeleri nasıl kullanabileceğinizi anlatırken Türkiye'nin dört bir tarafındaki hastalardan gelen soruları yanıtladı:

* Kanser hastasıyım SGK'nın anlaşmalı olduğu tüm özel hastanelerden yararlanabilir miyim, kanser çok pahalı bir tedavi. Katkı payı benim bütçemi çok zorlar. Ne yapabilirim?
SGK tarafından devlet, üniversite ve anlaşmalı özel hastanelerdeki tedavi paranız ödenir. Kanser tedavisi için katkı payı ödemenize gerek yoktur. SGK özel hastanelerle branş anlaşması yaptı, kanser tedavisi görmesi gereken hastalar katkı payı ödemeden anlaşmalı özel hastanelerden de yararlanabilir. Tekrar hatırlatıyorum kanser tedavisi görecek çocukların da ailelerinin SGK'sı bulunup bulunmadığına bakılmaz. Anlaşmalı hastanelerden kanser tedavisi görebilirler.

KATARAKT PATLAMIŞTI
* Katarakt ameliyatı için devlet anlaşmalı hastanelere çok az ücret verdiği için ucuz lensler kullanılıyormuş, ben gözüme kötü bir lens takılsın istemiyorum ne yapabilirim?
Göz içine konulan lensler 2 dolarla 300- 400 dolar arasında değişiyor. Bir malzemenin ülkemizde kullanılabilmesinin birinci koşulu Avrupa Standartı yani CE belgesinin bulunması ikinci koşul ise Sağlık Bakanlığı'nca uygun görülmesi. SGK anlaşması bulunan hastanelerdeki lensleri denetliyoruz, kalitesiz lens kullanılamaz. Anlaşmalı hastanelerle ameliyat fiyatları konusunda pazarlık yaptık ancak lenslerin kalitesini denetledik. Katarakt cerrahisi son yıllarda Türkiye'de patlamıştı bunun için önlem aldık. Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile birlikte karar aldık. Eğer katarakt genel anesteziyle yapılıyorsa 686 bin TL'yi veriyoruz ama lokal anestezi altında yapılıyorsa fiyatı düşürdük. Çünkü on dakikalık bir işlem. Ameliyat fiyatı ucuzladı diye ucuz lens tercih edilecek diye bir durum yok onun denetimini zaten yapıyoruz.

TEDAVİNİN YAŞI OLUR MU?
* Hıncal Uluç 10 Şubat 2009 tarihli yazısında bir hasta olarak SGK ile ilgili sorununa yer verdi. Bundan böyle servikal disk protezi sadece 45 yaşından küçüklere takılmasına karar veren SGK nedeniyle 52 yıl prim ödediği halde protezin parasını alamadığını söyledi. Hasta için neyin gerekli olduğuna hasta ve doktor karar vermez mi, bu kararı SGK mı veriyor?
Servikal disk'in 45 yaşından yaşlılara takılmasının uygun olup olmadığı tamamen tıbbi tartışma konusu. Bu konuda üniversitelerin "45 yaşından sonra takılması uygun değil" diye görüşü bulunduğu için bir düzenleme getirdik. Bu sınır tamamen hastaların sağlığı için konuldu.

SGK STENTLERİ UCUZ MU?
* Hıncal Uluç 6 Mart tarihli yazısında yine SGK'nın uygulamalarından bir hasta olarak yakındı: Tam 52 yıldır bu devlete sosyal sigorta primi ödüyorum. Yani 52 yıldır sigortalıyım.. Ve eğer param olmasaydı, şimdi ya hayatta değildim, ya sakat, felçli, falan yaşıyordum.. Piyasada 3 çeşit stent varmış. Bana takılan tür, en iyisi, ama en pahalısı imiş. Yeniden tıkanma ihtimali, yüzde 10. Daha ucuz bir çeşidinde bu ihtimal yüzde 25.. En ucuzunda yüzde 40.. Neredeyse yarı yarıya.. Bizim sosyal sigortamız, bu en ucuz cinsin parasını ödüyormuş. İyisi ve sağlıklısını istersen kendi paranla.. Eğer param olmasaydı, şimdi ya hayatta değildim, ya sakat, felçli, falan yaşıyordum.. Benden 52 yıldır pirim alan sigortam, beni adamdan saymıyor..

* SGK kalp hastalarına neden ilaçlı stentin parasını ödemiyor, sağlıkta hesap yapılır mı?
Stentlerle ilgili ne yazık ki sağlık alanında yanlış yönlendirme var. Bu nedenle bazı hastalar dava açtılar. Yargıtay'la Danıştay da bu davalar karşısında karar verdi. Pahalı denilen ilaçlı stentlerin kullanımı, etkinliği ve güvenilirliğinin diğer stentlerden daha iyi olmadığını kabul etti. Bu kararı tek başına vermedi, üniversitelerden görüş alındı. Türkiye'nin stent çöplüğü olduğu doğrudur, hastalar hastane kapılarında stent ihtiyaçları doğunca ne yazıkki 'pahalı' stentlere yönlendiriliyor. Ama en iyi stent her zaman en pahalısı değil. SGK alım yaparken stentler için araştırma yaptı, ödemesini yaptığımız stentler en iyisidir. İlaçlı stentlerin ölüm oranının daha yüksek olduğuna dair tartışmalar sürerken bu stentlerin ödemesini yapamayız. Hastaların SGK'ya inanması gerekli, kurum olarak en ucuzunu değil en iyisini seçerek ödeme yapıyor.
NOT: SGK'nın danışma hattı 170 numaralı telefondur daha önce yanlış yazılmıştır düzeltir özür dileriz..

* Diş protezi yaptırmam gerekiyor ancak devlet hastanelerinin diş bölümlerinde büyük kuyruklar var, muayenehane için eskiden sevk alıyorduk, artık alamıyoruz ne yapabilirim?
Sosyal Güvenlik Kurumu olarak diş tedavilerinin resmi sağlık kuruluşlarında yapılmasını istiyoruz. Ancak bazı tedaviler için resmi sağlık kurumu raporuyla muayenehanelere de yönlendirme yapabiliyorduk. Sevk formu düzenlenirse özel diş hekimi muayenehanelerine de hastalar gidebiliyordu. Ama Diş Hekimleri Birliği verdiğimiz fiyatı beğenmeyince davalık olduk. Şu aşamada muayenehaneden gelen faturaları ödeyemiyoruz. Mahkeme sonucuna göre özel diş hekimliği muayenehanelerinden hizmet alımında çalışma yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Soysal Güvenlik Kurulu olarak birlikte çalışıyoruz. Mahkeme sonucuna göre özel diş hekimi muayenehaneleriyle sözleşme yapacağız.

Sabah

Bu haber toplam 2524 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim