• BIST 9887.51
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

'Kara listeden çıktınız, artık hastanemize gelebilirsiniz'

'Kara listeden çıktınız, artık hastanemize gelebilirsiniz'
Hastaneye ödediği fazla fark ücreti karşısında hakkını aradığı için ‘kara listeye’ alınan ve 6 ay randevu verilmeyen böbrek nakil hastasının mağduriyeti nihayet bitti.

Serpil Çanakçı isimli hastayı arayan İstanbul Göztepe'deki özel hastane "Bizden gelip randevu alabilirsiniz." çağrısında bulundu. Çanakçı'nın "Ödeyeceğim fiyatlar artık yasal sınırda mı olacak?" sorusu üzerine de, "Gelince görüşürüz." denildi. Hastaneye fazladan ödediği yaklaşık bin lirayı geri alan Çanakçı'ya 6 aydır 'sistem dondu, teknik arıza var' gerekçesiyle randevu verilmiyordu. Hastaneden savunma alındığını vurgulayan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise yapılan işlemin sonucunu açıklamadı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 7 Ekim'de İzmir'de söz konusu sıkıntıyı değerlendirirken "Onu yapanlar bizim kara listemize alınır." uyarısında bulunmuştu.

Zaman Gazetesi böbrek hastasının mağduriyetini 11 Ağustos 2013 tarihli sayısında "Hakkını arayan hastaya 'kara liste' cezası" manşetiyle duyurmuştu. Haberde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği fark ücretini az bularak fazla para tahsil eden bazı özel hastanelerin, hakkını arayan vatandaşı kara listeye kaydetmeye başladığına dikkat çekilmişti. İstanbul Göztepe'deki hastaneden fazla ödediği bin lirayı geri alan böbrek hastası Serpil Çanakçı da bu mağdurlardan biriydi. Hakkını arayıp parasının iadesini sağladığı için aylardır evinin yakınındaki hastaneye gidemiyordu. Gerek tedavi gerekse kontroller için başvurmasına rağmen, kendisine randevu verilmiyordu. Haberden sonra İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakçı'nın mağduriyeti için harekete geçmiş, hastanenin savunmasını istemişti. Fakat olayın üzerinden iki aydan fazla süre geçmesine rağmen herhangi bir neticeye ulaşılamamıştı. Geçtiğimiz hafta randevu sistemi yeniden kontrol edildi. Çanakçı'nın ismi sisteme girildiği zaman yine aynı cevapla karşılaşıldı. "Şu anda teknik bir arıza var. Yarım saat sonra tekrar arayın." mesajına rağmen, aynı bölüm için başka bir isimle 2-3 dakikada randevu alınması mağduriyetin devam ettiğini ortaya koydu.

Hastaneden Serpil Çanakçı'yı telefonla arayan yetkili kendilerinden artık randevu alabileceklerini söyledi. Çanakçı'nın 'Ne kadar ücret alacaksınız?' sorusuna ise net cevap verilmedi. "Gelince görüşürüz." demekle yetinildi. Anayasa ile güvence altına alınan sağlık hakkının 6 aydır engellendiğini söyleyen Çanakçı, karşılaştıkları trajikomik hadiseyi de eşini örnek vererek açıklıyor. "Kendim için randevu alamıyordum. Ama eşim için aynı hastaneden randevu alabiliyordum. Eşim tedavi oluyordu ben olamıyordum." diyen Çanakçı, hakkını araması kadar normal bir şeyin olamayacağını vurguluyor. Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın bu konunun üzerine gitmediğinden yakınan hasta tepkisini, "Demek ki sessiz kalınması gerekiyormuş. 'Hakkım budur, denilmeyecekmiş. O zaman tedavi olabiliyorsun." sözleriyle dile getiriyor.

68 değil 18 lira ödeyin ama bir daha hastanemize gelmeyin!

Çanakçı'nın yaşadığı mağduriyetin ardından benzer sıkıntılarla karşılaşan hastalar da gündeme gelmeye başladı. İstanbul'da özel bir sağlık kuruluşuna oğlunu götüren muhasebeci Fatih Ö., tedaviden sonra 68 liralık masraf için ayrıntılı fatura istedi. Görevli ise öyle bir fatura veremeyeceklerini, zaten böyle bir uygulamadan haberlerinin olmadığını ifade etti. Bunun üzerine Fatih Ö. yanında bulunan SGK'nın yazılı talimatını gösterdi. Sorumlu hemşireye yönlendirildi. Görevli hemşire önce istenen faturayı veremeyeceklerini, vermeleri halinde zarar edeceklerini anlattı. Israr karşısında ise 68 liralık masraf 18 liraya düştü. Fakat sorumlu hemşirenin cevabı ilginç oldu: "Bir daha bizi tercih etmeyin. Buraya gelmeyin."

Ödeme yaparken ayrıntılı fatura isteyin

Mutlaka hastaneden ayrıntılı fatura isteyin. Tüm işlemler ayrıntılı faturada mutlaka yer alsın.

SGK'ya göre, hastaneler 100 liranın altındaki ayrıntılı faturaları vatandaş talep ettiğinde, 100 liranın üzeri içinse vatandaş talep etmeden vermek zorunda.

Hastaneden mutlaka SGK'nın belirlediği sağlıkta uygulama tebliğinin (SUT) işlem kodlarını talep edin, bu işlem kodlarını SGK'nın internet sitesine girerek fazla fark ücreti alınıp alınmadığını kontrol edin.

Eğer fazla fark ücreti alındığını tespit ettiyseniz 'ayrıntılı fatura' ile birlikte SGK merkezlerine şikayet edin.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2942 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim