• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Karaciğer yetmezliği teşhisi konulan genç, bir saatte bulunan organla sağlığına kavuştu

Karaciğer yetmezliği teşhisi konulan genç, bir saatte bulunan organla sağlığına kavuştu
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde karaciğer yetmezliği teşhisi konulan gence, yaklaşık bir saat sonra bulunan organ Trabzon'dan özel uçakla getirilerek nakledildi.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar: "Bu kadar kısa sürede uygun organın bulunması, milyonda bir ihtimal diyebiliriz. Uygun karaciğer bulunmasaydı, hastamızı 4-5 günden fazla yaşatmak mümkün olmayacaktı"

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Osmaniye'de yaşayan P.D.'ye (16), Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu.

Hastane doktorlarının nakil kararı almasının ardından P.D.'nin bilgileri Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi'ne girildi.

Sistem yöneticileri, yaklaşık 1 saat sonra Trabzon'da beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan bir kişinin karaciğerinin P.D.'ye uygun olduğunu belirledi.

Bunun üzerine Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar başkanlığındaki ekip Sağlık Bakanlığına ait uçakla Trabzon'a hareket etti.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Çetinkünar, Op. Dr. Sefa Özyazıcı, Op. Dr. Adnan Kuvvetli, Op. Dr. Cihan Gökler, Dr. Basrican İnce ve diğer ameliyat ekibi, Trabzon'dan alınan karaciğeri yaklaşık 12 saat süren ameliyatla P.D'ye nakletti.

Ameliyattan 3 gün sonra servise alınan P.D.'nin, buradaki tedavisi sürüyor.

- "Kısa sürede uygun organın bulunması milyonda bir ihtimal"

Organ nakli yapılan P.D. yaptığı açıklamada, kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, "Sonradan öğrendiğime göre 1 saatte bana uygun organ bulunmuş. Bu süre organ nakli için mucizevi bir durummuş. Bağışı yapan aileye çok teşekkür ediyorum. Ömür boyu onlar ve kaybettikleri yakınları için dua edeceğim." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar, P.D.'yi, Trabzon'daki ailenin duyarlılığının kurtardığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kadavradan organ bağışlarında, bir yandan aile yakınını kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken, diğer yandan başka bir insana hayat veriyor. Acil nakil ihtiyacının belirlenmesinden 1 saat sonra uygun karaciğer bulunması, P.D. için büyük bir şans. Bu kadar kısa sürede uygun organın bulunması, milyonda bir ihtimal diyebiliriz. Uygun karaciğer bulunmasaydı, hastamızı 4-5 günden fazla yaşatmak mümkün olmayacaktı. Bakanlığımızın organ bağışıyla ilgili başarılı organizasyonu da bu şansın hayat kurtarıcı bir unsura dönüşmesini sağladı."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1126 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim