• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Karga tulumba taşıma devri bitti, vatandaş artık acil servisi bekliyor

Karga tulumba taşıma devri bitti, vatandaş artık acil servisi bekliyor
Kazalardan sonra çevredeki vatandaşların yaralıya yapmak istediği bilinçsizce müdahaleler artık sona eriyor.

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kaza ve yaralanmaların ardından artık çevredekilerin bilinçsizce müdahalelerine rastlanmadığını bildirdi. Bunda basın yayın kuruluşlarının yanında sağlık bilincinin gelişmesinin de rol oynadığına dikkat çeken Kemik, "Vatandaş artık kazaları gördükçe bilinçlendi. Bunda şüphesiz basın yayın kuruluşlarının da büyük payı var." dedi.

Kazaların ardından yapılan bilinçsizce müdahalelerin kimi zaman kişileri felç olmaya kadar götürebildiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 112 acil yardım ekiplerinin bu konuda çok ciddi eğitimler aldığını hatırlattı. Kemik, insanların artık "profesyonel" yardım beklemeye alıştıklarını ifade ederek, bazı kazalarda zamanın geçmesinin önemli olmadığını, ancak ilk müdahalede yapılacak hareketin ön plana çıktığını dile getirdi. Kemik, şunları ifade etti: "Özellikle trafik kazası ve benzeri durumlarda omurilik, eklem zedelenmelerinde ters bir hareket belki uzuvların kaybına, belki kısmi felçlere sebep oluyor. Vatandaş doğrusunu yapıyor. En iyisi şehir acil servise haber verip sağlık ekiplerini beklemektir."

HER AY 10 BİN KİŞİ HASTANELERE TAŞINIYOR

İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, 112 acil servis ekiplerinin 10 yılda iş yükünün 5 kat arttığına dikkat çekti. 2002 yılında acil servisin 17 bin hasta taşıdığını dile getiren Kemik, bu sayının bu yılın 9 ayında 87 bin 141'e ulaştığına dikkat çekti. Kemik, "Acil yardım ekiplerimiz ayda 10 bin kişiyi taşıyor demektir. O zaman ambulans sayımız 22 iken bugün 42, önceden 16 istasyon vardı, bu sayı bugün 40 istasyona ulaştı." dedi Acil yardım ekiplerinin şehir merkezinde 10 dakikanın altında, kırsal kesimde 30 dakika içinde vakalara ulaştığını bildiren Kemik, ambulans helikopterin Niğde, Kayseri'nin güneyi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Mersin Anamur'a kadar uzanan bir bölgeye hizmet verdiğini anlattı.

"GÜNDE 10 BİN TELEFON GELİYOR"

Aytekin Kemik, sağlık durumu ancak kısa yolculuk yapacak durumda olan hastalara tahsis edilen helikopterin ayda 35 ile 40 hastayı taşıdığını ifade etti.

Adana'da 112 acil çağrı merkezine günde 8 ile 10 bin telefonun geldiğini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, sadece acil durumlarda bu merkezin aranması gerektiğini söyledi. Kalp hastası kadın ile parmakları kopan işçinin yaşadığı sorunun tamamen 112 acil servisinin aranmayışından kaynaklandığını dile getiren Kemik, "Burada görev yapan arkadaşlarımız hangi vakanın hangi hastaneye götürüleceği ve ne gibi çözüm üretileceği konusunda bilgi sahibi. Bu konuda kimse tereddüt yaşamasın." ifadesini kullandı. 112 acil yardım merkezinin telefon kontrolünde yoklanacak nokta olmadığını anlatan Kemik, şöyle devam etti: "

112'yi her aradığınızda Adana için 30 saniyelik karşılayıcı operatörümüz var. Günlük 8-10 bin telefon geliyor. Onları biz ayırt ediyoruz. Yani bu vakaya 112 gitsin mi yoksa daha ağır bir vakaya mı gitsin. Siz her arayıp oradaki insanları meşgul ettiğinizde gerçek acile ihtiyacı olan bir insanı bekletmiş oluyoruz. "

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim