• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Karnenizi başkasına kullandırmayın!

Karnenizi başkasına kullandırmayın!
Acil haller hariç olmak üzere SGK’dan provizyon alındıktan sonra ilgili kişinin provizyon alınan kişi olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Bu işlem için ise nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya Kurum tarafından verilen resimli sağl

Acil haller hariç olmak üzere SGK’dan provizyon alındıktan sonra ilgili kişinin provizyon alınan kişi olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Bu işlem için ise nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya Kurum tarafından verilen resimli sağlık kartı belgelerinden birinin gösterilmesi zorunludur.

Acil haller de ise acil halin sona ermesiyle birlikte sigortalı bu işlemi geciktirmeksizin yerine getirmelidir.

Özellikle, sağlık yardımından faydalanma hakkı olmayan kişilerin eş-dostun sağlık karnesi ile tedavi edildikleri sıklıkla yaşanan bir durumdur.

SGK sağlık yardımlarından yararlanma hakkı olan kişilerin kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını veya SGK’dan haksız bir menfaat temin etmesini sağlaması yasaktır. Bu fiilleri işleyenlerden Kurumun uğradığı zararın iki katı kanunî faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilir ve ilgililer hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca cezai işlem de yapılmaktadır.

Hastaların yol giderini kim karşılayacak?

Özellikle bulunduğu yerde sağlık tedavisi sınırlı olan kişilerin, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, gerekli teşhis veya tedavi cihazlarının veya ilgili branş uzmanının bulunmaması gibi tıbbi ve zorunlu nedenlerle Belediye/Büyükşehir belediye mücavir alanı dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilmeleri halinde kendilerinin ve bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçisinin yol ve gündelik giderlerinin Kurumca ödenebilmektedir. bunun için;

a) Sevkin, sevk formu tanzim edilerek yapılmış olması,

b) Kurumca, sürekli iş göremezlik veya malûllük durumlarının tespiti, kontrolü veya periyodik sağlık muayenesi amacıyla sevk yapılmış olması,

c) Sevkin yapıldığı tarihten itibaren 3 (üç) işgünü içinde sevkin yapıldığı sağlık hizmeti sunucuna müracaat etmiş olmaları,

Sağlık durumları dolayısıyla kendilerine başka birinin eşlik etmesinin tıbben gerekli bulunduğunun sevk formunda belirtilmesi kaydıyla, bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçisinin yol gideri de Kurumca karşılanmaktadır. 18 yaşını doldurmamış kişiler için sevk formunda refakatçi belirtilmesi şartı aranmaz.

Kişilerin sevkin yapıldığı il/ilçe dışında başka bir yerdeki sağlık hizmet sunucusunu tercih etmeleri halinde, iki yer arasındaki yol gideri farkı, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerce karşılanmaktadır.

Sevk formunda, sevk vasıtası belirtilmediği sürece, mutat taşıt ücreti ödenir. Kişilerin özel araçları ile sağlık hizmeti sunucusuna gidiş ve dönüşlerinde mutat taşıt ücreti ödenir. Mutat taşıt giderlerinin belirlenmesinde, bilet ya da fatura tutarını geçmemek şartıyla Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanan fiyat tarifesi esas alınmaktadır.

Sözleşmesiz hastanelerdeki tedavi masrafı karşılanır mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık yardımlarından yararlanan kişilerin serbest diş hekimlikleri ile Kurumla sözleşmesiz resmi veya özel sağlık kurum veya kuruluşlarındaki diş üniteleri, tıbbi malzeme tedarikçileri ve kaplıca tesisleri ile sözleşmeler yapılıncaya kadar, bu sağlık hizmeti sunucularından kişilerce alınan sağlık hizmeti bedelleri hariç olmak üzere acil haller dışında kurum ile sözleşmesi olmayan sağlık hizmeti sunucularından aldıkları sağlık hizmeti bedelleri kurumca karşılanmaz. Acil hallerde sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları kişilerden ilave ücret talep edemez.

Bu bayramda bir dostu ebediyete uğurladık

3 yıl önce henüz 36 yaşında iken, sevgili dostum SGK Başmüfettişi Erkan Özkan’ı genç yaşta kaybetmiştik. Uzun süredir tedavisini gördüğü kanser hastalığına yenik düşen, 36 yaşındaki meslektaşım, Sosyal Güvenlik Kurumu Başmüfettişlerinden Ankara Grup Başkan Yardımcısı olan Atilla Kamışlı’yı da kaybettik. Kendisine rahmet ve başta ailesi olmak üzere, dostlarına, sevenlerine ve tüm meslek camiasına sabır dileriz.

Bu haber toplam 1708 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim