• BIST 12433.5
  • Altın 7369.63
  • Dolar 43.4126
  • Euro 51.9642
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Karotis arter stenozunda felç riskini azaltan cerrahi tekniği ile tıp literatürüne girdi

Karotis arter stenozunda felç riskini azaltan cerrahi tekniği ile tıp literatürüne girdi
Trabzon'da Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kemal Uzun, şah damarı daralmasına bağlı felç riskini azaltmak için geliştirdiği cerrahi yöntemle tıp literatürüne girdi.

Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kemal Uzun, şah damarı daralması (karotis arter stenozu) nedeniyle gelişebilecek felç riskine karşı 'İnterpozisyon Endarterektomi' tekniğini geliştirdi. 

Hastalığın bulunduğu damar kısmının tamamen çıkarılmasının yanı sıra bölgeye suni kanal ya da hastanın kendi bacağından alınan damarının yerleştirilmesi ile felç riskinin azaltılmasını sağlandığı teknik, birçok hastada başarıyla uygulandı.

Son 2 yılda 20 hastaya suni damar

Uzun'un son 2 yılda 20 hastada suni damar kullanarak uyguladığı bu yöntem, uluslararası yayın yapan 'Annals of Vascular Surgery Dergisi'nde yayımlandı. 

Dr. Uzun son dönemde geliştirdiği tekniği bir adım daha ileri taşıyarak 5 ayrı hastanın kendi bacağından alınan damarı, şah damarı daralması tedavisinde kullandı. Uzun'un uyguladığı ve aldığı olumlu sonuçları özellikle damar yapısı klasik cerrahiye uygun olmayan ve yüksek risk grubundaki hastalara yeni umut kapısı oldu.

“Teorik olarak daha iyi olacağını düşündük”

Doç. Dr. Kemal Uzun, geliştirdiği yöntemin hastalardaki felç riskini azaltmaya yönelik olduğunu belirterek, "Kalp cerrahisinde şah damarındaki tıkanık (karotis arter stenozu) nedeniyle oluşan hastalıklardaki ameliyatlar 2 teknik ile yapılıyor. Bu tekniklerde zaman zaman bazı sıkıntılar olabiliyor. Bizim arayışımız, bu durumu nasıl azaltabileceğimize yönelik şeylerdi. Burada cerrahın müdahalesi de önemli ama cerrah ne kadar tecrübeli olursa olsun bazen hastanın damar yapısı ve anatomisi kötü olabiliyor. Cerrahın tecrübesinden bağımsız olarak çeşitli komplikasyonlar olabiliyor. Tekniği değiştirerek bu durumları azaltabiliriz diye düşündük. Yılların birikimiyle farklı bir teknikle ameliyatlarımızı yapmaya başladık ve teorik olarak daha iyi olacağını düşündüğümüz bir tekniği uyguladık. Gerçekten düşündüğümüz gibi güzel sonuçlar elde ettik." dedi.

“Hastaların yüzde 20'si felç geçiriyor”

Doç. Dr. Uzun, "Hastaların yüzde 20'si şah damarındaki darlıklar nedeniyle felç geçiriyor. Şah damarında darlık tespit edilen hasta, felç geçirmesin diye bu tür ameliyatlar yapılıyor. Biz, radikal bir teknik değişikliği yaptık. Klasik yapılan ameliyatlarda damar katlar birbirinden ayrılarak plaklı kısım temizlenmektedir. Bizse hasarlı kısmı tamamen çıkarıyoruz ve kalan sağlam dokuya yeni damar dikiyoruz. Damar katlarını birbirinden ayırmadığımız için o alanda bir pıhtı oluşması gibi bir problem ile karşılaşmıyoruz. Bu ameliyatlarda gelişen komplikasyonların en büyük sebebi de buydu. Bu şekilde yaparak ciddi bir azalma yaşanacağını düşündük. 2 senedir bu tekniği uyguluyoruz ve son zamanlarda daha fazla uygulamaya başladık." diye konuştu.

“Her hastada uygulanabilir teknik haline geldi”

Bacaktan alınan damarın her hastada uygulanabilir bir teknik haline geldiğini anlatan Dr. Uzun, "Bu ameliyatı ilk başta suni damarlar ile yapıyorduk fakat tekniğe olan inancımızla son zamanlarda yeni bir gelişme yaptık. Suni damar her çapta olmuyor ve hastanın şah damarına uygun olmayabiliyor ya da beyne çok yakın bir yerleşimde olduğu için teknik olarak zor olabiliyor. Bu yüzden son zamanlarda hastanın bacağındaki, koroner baypas ameliyatlarında da kullandığımız damarı da kullanmaya başladık. Bu şekilde şah damar ince de olsa, beyne yakın da olsa, hastanın kendi bacağından aldığımız damarı da kullanarak ameliyatı yapabiliyoruz. Hemen hemen her hastada uygulanabilir bir teknik haline de geldi. Şu ana kadar herhangi bir komplikasyonla karşılaşmadık. Çok güvendiğimiz bir teknik oldu. Hastalarda ameliyata bağlı felç riskini ortadan kaldırdık demek iddialı bir söz olur ama şu ana kadar yaptığımız sınırlı sayıdaki ameliyatlarda bir problem yaşamadık, problem olmayacağını da düşünüyorum." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 158 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim