• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Katil, toplatılan zayıflama ilacı mı?

Katil, toplatılan zayıflama ilacı mı?
Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde yaklaşık iki ay önce karın ağrısı, ishal ve kusma şikâyetleri sonrası tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 23 yaşındaki Nilay Dinçer’in kullandığı ...

 

Sibutramin'li ilaçlar mercek altında

Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde yaklaşık iki ay önce karın ağrısı, ishal ve kusma şikâyetleri sonrası tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 23 yaşındaki Nilay Dinçer’in kullandığı ‘Pepper Time’ (kırmızı biber hapı) isimli zayıflama ilacı, Sağlık Bakanlığı tarafından toplatıldı.

Evli ve bir çocuk annesi Nilay Dinçer’in rahatsızlanarak özel bir hastanede tedavi altına alınması ve bir süre sonra da hayatını kaybetmesi üzerine inceleme başlatan Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, hastanın teşhis, tedavi ve ölümü sürecini mercek altına aldı. Soruşturma başlatan Sağlık Bakanlığı genç kadının hastaneye başvurduğu andan itibaren kullandığı ilaçlar, yapılan tetkikler ve düzenlenen raporları İl Sağlık Müdürlüğü’nden talep etti.

Bağırsakların tahrip olduğunu gören yetkililer, Dinçer’in bir süre önce zayıflama hapı kullandığı bilgisine ulaşarak ilaçla ilgili çalışma başlattı. İnceleme sonrası Dinçer’in kullandığı ‘Pepper Time’ adlı zayıflama ilacının ‘sibutramin’ etken maddesi içerdiği belirlendi. Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde tüm eczanelerde satışı yapılan ilacı toplattı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Öztürk, hastanın kullandığı zayıflama ilacıyla ilgili bakanlığın çalışmalarının sürdüğünü belirterek “Şu an için Nilay Dinçer’in ölüm sebebinin bu ya da başka bir ilaç olduğunu söylemememiz mümkün değil” diyor.

‘Sibutramin’li dokuz ilaç daha piyasada
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, şu anda piyasada bulunan zayıflama ilaçlarından sadece birinin ruhsatlı olduğunu, bunun dışında ilaca benzeyen üç ayrı markanın da ara ürün olarak satıldığını belirtiyor.

Daha önce izin verilmiş bazı zayıflama ilaçlarının ‘sibutramin’ etken maddesi içerdiği için bir süre önce ruhsatlarının askıya alındığını belirten yetkililer, söz konusu ilaçların bu nedenle piyasada bulunmadığını açıklıyor. Yetkililer, incelemelerde piyasada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onayıyla satılan dokuz çeşit ürünün de incelemeye alındığını belirterek, bu zayıflama ilaçlarında da ‘sibutramin’e rastlanıldığının altını çiziyor. Bu ilaçlardan ikisinin ‘biber hapı’ olarak bilinen zayıflama kapsüllerinden olduğunu vurgulayan bakanlık yetkilileri, bu hapların zararları konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı da uyardı.Bu arada çoğunluğu Çin malı olan zayıflama haplarının halen birçok eczanede satıldığı da saptandı.

İnternet sitelerinde hâlâ satılıyor
Biber hapı ‘Pepper Time’, halen bazı internet sitelerinde ücretsiz kargo hizmeti duyurusuyla satışta. Radikal’in telefonla ulaştığı bir şirket, hapın kutusunun 49 TL karşılığında gönderildiği bilgisini verdi. Sitelerin kullanıcı yorumlarıysa hap sayesinde hızla kilo verdiğini söyleyen çok sayıda olumlu görüşle dolu. Bir kullanıcı “Bu haptan aldım test amaçlı, ishal yaptı ama şu gerçek, ilk gün sekiz saat hiçbir şey yemedim, açlık hissetmedim. Bir hafta deneyeceğim, umarım zarar vermez” derken, bir diğeri “Başlayalı üç gün oldu, ilk günden etkisini gösterdi, bende biraz sıkıntı ve kalp sıkışması yapıyor” yazmış.

Biber hapının satıldığı bir başka adresteki kullanıcı yorumuysa şu şekilde: “Arkadaşlar, sekiz gündür bu ürünü kullanıyorum, tam 4 kilogram verdim. Yemek yedirmediği için bu fırsattan yararlanarak sıkı diyet yapmaktayım...”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4215 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim