• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Katkı payı zammı yasaya aykırı

Katkı payı zammı yasaya aykırı
Hastanelere ödenen katkı payına yapılan zam kanuna aykırı çıktı. Aile Hekimliği Kanunu sağlık ocağı muayenesinin ücretsiz olduğunu hükme bağlıyor. Oysa tebliğ, fiyatı 2 TL'ye çıkarıyor.

Hastanelere ödenen katkı payına yapılan zam kanuna aykırı çıktı. Aile Hekimliği Kanunu sağlık ocağı muayenesinin ücretsiz olduğunu hükme bağlıyor. Oysa tebliğ, fiyatı 2 TL'ye çıkarıyor.

Sağlıkta tasarruf tedbirleri çerçevesinde önceki gün yayımlanan tedavi katılım payı ile ilgili tebliğdeki zamlar tepki çekerken, uygulamanın kanuna da aykırı olduğu ortaya çıktı. Tebliğde daha önce ücretsiz olan Aile Hekimliği hizmetine 2 TL muayene katılım payı kondu. Ancak, Aile Hekimliği Kanunu'nun 5'inci maddesinde "Aile Hekimliği hizmetleri ücretsizdir" hükmü yer alıyor.

2004 yılında yürürlüğe girdi
Tebliğ, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart'lı hastalardan, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında alınacak katılım paylarının miktarlarını düzenliyor. Tebliğle, ilk kez birinci basamak sağlık hizmetlerinde de katılım payı alınması koşulu getirildi. Tebliğde, Aile Hekimliği hizmeti, birinci basamak sağlık kuruluşu olan sağlık ocağı ile aynı sınıfa konularak, 2 TL katılım payı alınacağı belirtildi. Ancak, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak 2004 yılında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kanunu'nun 5'inci maddesinde, "Aile hekimliği hizmetleri ücretsizdir" denilerek, bu hizmet için vatandaşın hiçbir ücret ödemeyeceğine vurgu yapılıyor. '

Yasa yetki vermiyor'
Konuyla ilgili TAKVİM'e açıklama yapan uzmanlar, hukuk hiyerarşisine göre, kanun üstüne tebliğ yayınlayarak kanunun değiştirilemeyeceğine dikkat çekti. Uzmanlar, Maliye Bakanlığı'nın, bu tebliğde Aile Hekimliği'nden katılım payı alınması kararıyla kanuna aykırı davrandığını, kanunun vermediği yetkinin tebliğ ile konulamayacağını ifade etti.

Özel hastaneler dava açıyor
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSADER) Başkanı Kürşad Özdemir, sağlıktaki katılım payı düzenlemesinin hastane ve tıp merkezlerini sıkıntıya sokacağını ileri sürdü. Dernek olarak düzenlemenin iptali için dava açacaklarını bildiren Özdemir, şöyle konuştu: ''Binasını kendi yapan, cihazını kendi alan, çalıştırdığı personelin maaşını kendi veren özel sektör, devlet ile aynı parayı alıyor."


haberanaliz.net

Bu haber toplam 2951 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim