• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kazalar hastaneleri zorda bıraktı

Kazalar hastaneleri zorda bıraktı
Özel hastaneler, trafik kazazedelerinin tedavi bedellerinin ödenmesi ile ilgili yapılan değişiklikler nedeniyle zor günler geçiyor.

Özel hastaneler, trafik kazazedelerinin tedavi bedellerinin ödenmesi ile ilgili yapılan değişiklikler nedeniyle zor günler geçiyor.

Bakanlık tarafından yapılan değişikllik nedeniyle paralarını alamayan ve değişikliklerdeki belirsizlik yüzünden ne yapacağını bilemeyen özel hastanelerin yetkilileri çıkış yolları arıyor.


Konu ile ilgili kimsenin kesin bilgisinin olmadığını, bu yüzden de hastane yöneticilerinin kendi çabaları ile çözüm aradıklarını belirten Ege Özel Hastaneler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ulvi Ünal yapılan değişiklik ile ilgili şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 14.11.2008 tarihinde trafik kazazedelerinin tedavi giderleri ile ilgili uygulamada bakanlık oluru ile değişiklik yaptı. Yapılan değişiklik 10 Mart 2009 tarihinden itibaren özel hastanelere tebliğ edildi. Yapılan tebligatta trafik kazazedelerinin üniversite veya özel hastanelere müracaatlarında tedavi giderlerinin, SUT üzerinden Zorunlu Mali Sigorta şirketlerinden tahsil edilmesi gerektiği belirtildi. Tebligatta ayrıca bu değişikliğe uymayan hastanelere kapatma cezası verileceği belirtildi. Değişiklik öncesinde trafik kazalarında kazazedelerin tedavi giderlerini özel hastaneler Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) fatura ederek paralarını alıyorlardı. SGK ise bu bedelleri Sigorta şirketlerinden tahsil
ediyordu" dedi.


Yapılan değişikliğe göre, trafik kazası sonucu özel hastanelerin acil servisine gelen kazazedelerin veya yakınlarının yanlarında mutlaka kaza tespit tutanağını getirmesi gerektiğini belirten Ünal; "Kaza tespit tutanağı olmazsa hastanelerin tedavi giderlerini sigorta şirketinde alması mümkün değil. Ayrıca kazada kusur oranı da çok önemli çünkü hastane kusur oranına göre gerekirse faturayı iki ayrı kişinin sigortasından almak zorunda kalacak." dedi. Tüm bunları kaza geçiren bir kişinin nasıl düşünüp tamamlayacağı ise merak konusu, kesin olan ise bu kurallara uymayan hastanelerin kapatılacağı. Belirsizlikler nedeniyle hastane yetkilileri çıkış yolları ararken, yaya-araç kazalarında yaya kusurlu ise faturayı kimin ödeyeceği belli değil. İki araç kaza yaptığında ise kusurlu olan kişinin sigortası karşı tarafın tedavi masraflarını karşılıyor ama kusurlu olan kişinin sigortası kendi tedavi masraflarını karşılamıyor.

Değişikliğin geç bildirilmesi yüzünden özel hastanelerin zor durumda kaldığını belirten Dr. Ünal, "4 ay boyunca bu değişiklikten haberi olmayan özel hastane yetkilileri trafik kazazedelerine ait faturalarını SGK'ya yollamaya devam etti. Fakat şimdi değişikliğin 14.11.2008 tarihinde yapıldığını ve o tarihe kadar olan faturaların özel hastanelere geri iade edileceği ve ödenen paraların ise tahsil edileceği ifade ediliyor. O faturaları hastanelerin sigorta şirketlerinde tahsil etmeleri isteniyor. Hastanelerin sigorta şirketlerinden o faturaları tahsil etmesi mümkün değil" dedi.


Konunun biran önce açıklığa kavuşması için Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından bakanlığa bir yazı gönderildiğini belirten Ünal, "Bu konunun yakından takip ediyoruz. Biran önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bakanlığında bu konuda çalışma yaptığını biliyoruz kesin bir şey yok fakat SGK tarafından paralarımız kesilir ise hakkımızı arar dava açarız" diye konuştu. Ünal, bu uygulamadan en çok üniversite hastanelerinin etkileneceğini belirtti.


Yapılan değişiklik kendilerine bildirilmediği için 4 ay boyunca kazazedelerin evraklarını eski sistemden düzenlediklerini belirten Özel Gazi Hastanesi Müdürü Dr. Adviye Onay ise söyle konuştu, "SGK'ya gönderdiğimiz faturaların iade edileceği söyleniyor. Elimizdeki faturalarla birlikte toplam 37 bin liralık bir faturamız var. Bunu nasıl tahsil edeceğimizi bilmiyoruz. Çünkü o zamanki evrakların birçoğunun içerisinde Kaza Tespit Tutanağı yok ve kaza tespit tutanağı olmadan sigorta şirketlerinden para almamız mümkün değil. Bizim için en önemli konulardan biri trafik kazalarındaki kusur oranı, hastaneler kusur oranına göre masraflarını fatura edilecek fakat kusur oranını mahkemeler belirliyor. Fatura kesmek için mahkeme sonucunu beklemek zorunda kalacağımız için fatura tahsilatlarımız 3 yıl sürebilir" diye konuştu.

Kenthaber

Bu haber toplam 2308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim