• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Kazazedeler yeni düzenleme sonrası mağduriyet yaşıyor!

Kazazedeler yeni düzenleme sonrası mağduriyet yaşıyor!
Trafik kazası geçiren vatandaşların hastane ve tedavi giderlerinin tümü zorunlu trafik sigortası kapsamında sigorta şirketleri yerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaya başlandı. Ancak yapılan düzenleme sonrası...

Trafik kazası geçiren vatandaşların hastane ve tedavi giderlerinin tümü zorunlu trafik sigortası kapsamında sigorta şirketleri yerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaya başlandı. Ancak yapılan düzenleme sonrası birçok mağduriyet ortaya çıkmaya başladı. SGK ile özel hastaneler arasındaki liste fiyatları kazazedeye farklı yansıyor. Avukat Cevat Kazma düzenleme sonrası oluşan boşluğun ve doğan mağduriyetlerin acilen giderilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sağlık Hizmet Bedellerinin Tahsiline ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 4.(I) maddesi yeniden düzenlendi. Düzenlemeye göre; kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, tedavinin gerektirdiği tüm sağlık hizmetleri üniversitelere bağlı hastaneler, bütün resmi ve özel sağlık kuruluşlarınca verilecek. Ortaya çıkan bedel Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) esas alınarak SGK tarafından karşılanacak.

Yapılan değişiklikle kazazedelerin resmi ve özel tüm sağlık kuruluşlarında tedavi görmelerini sağlamak ve trafik kazası nedeniyle oluşan hastane, tedavi giderlerinin SGK tarafından ödenmesi hedefleniyordu. Ancak düzenleme sonrası mağduriyetler oluşmaya başladı. Özel hastanelerin bu tür durumlarda SGK ile aralarında kabul edilen liste fiyatları uygulanması gerekirken, kazazedelere özel hastanelerin kendi tarifeleri yansıtılıyor. SGK da sadece liste fiyatını öderken, kalan meblağ kazazedenin cebinden çıkıyor.

Değişiklik sonrası oluşan durumu değerlendiren Avukat Cevat Kazma, “Düzenleme öncesinde trafik kazası geçiren bir vatandaşın hastane ve tedavi giderlerinin tümünü kusuru oranında çarpan aracın trafik sigortası ödüyordu. Özel ya da devlet hastanesi olması fark etmiyordu. Ancak yapılan değişiklik sonrası SGK sadece devlet hastanelerinin faturalarının tamamını karşılıyor. Özel hastanelerdeki durumda ise hazırlanmış olan listede yazan meblağ ödeniyor. Yani hastane masraflarında oluşan fark vatandaşın cebinden çıkıyor. Bu durum da özellikle ölümlü ve büyük trafik kazalarında vatandaşın veya ölen kişinin yakınlarının cebinden çok yüksek bedeller çıkmasına neden oluyor’’ dedi.

Avukat Cevat Kazma konuyla ilgili açılan bir davayı da örnek gösterdi. 23.06.2013 tarihinde İstanbul Etiler Nispetiye Caddesi’nde yaya geçidinde araba çarpması sonucu vefat eden M.D’nin özel hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadığını ve hastanenin ameliyat, ilaç, malzeme ve tedavi giderleri için kızı müvekkil E.B.D.’ye 100.000 TL fatura çıkardığını belirtti. Konuya ilişkin faturanın ödenmesine dair SGK’ya ihtarname gönderilmesine rağmen konunun çözülmediğini belirten Cevat Kazma, mevcut yasanın benzer mağduriyetleri arttırabileceğini söyledi.

Bu haber toplam 5404 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim